Les vins du Tour de France 2019. 6. etappe. Mulhouse — La Planche des Belles Filles

Det var ikke akkurat noen overraskelse at Peter Sagan vant gårsdagens etappe. Det var frustrerende at Edvald Boasson Hagen punkterte på verst tenkelig tidspunkt, på begynnelsen av den siste klassifiserte stigningen. Men det var imponerende at han klarte å kjøre seg opp igjen, og komme i mål som nr. 12. Etter en slik opphenting er det ikke overraskende at han ikke hadde det ekstra som skal til for å hevde seg i spurten.

I dag møter rytterne den første klatreetappen, med målgang på toppen av La Planche des Belles Filles.

Da dette er den første klareetappen, kan det være grunn til å ta med etappeprofilen også.

Her er det tre førstekategori, to andre- og to tredjekategoristigninger, med målgang på toppen av en førstekategori. Her vil sannsynligvis noen med sammenlagtambisjoner vise seg fram, og det vil være kamp om klatrepoengene. Ofte vil det være slik at den som sykler i klatretrøyen etter de første etappene ikke pleier å være noen typiske klatrere. De blir gjerne å bli hektet av på den første ordentlige klatreetappen.

Arrangørene av Tour de France har tidligere hevdet at målstedet La Planche des Belles Filles har navn etter at dalens kvinner forsøkte å flykte fra vikingene som invaderte området på 1400-tallet. Vikingene får skylden for mye, mye mer enn de har fortjent. Vikingene har for en stor del fått sin historie skrevet av sine fiender. Jeg har aldri hørt om at de også gikk opp i fjellområdene så langt inne i Frankrike. Det er vanlig å regne at vikingtiden sluttet ca 1050. Noen vil tidfeste det mer presist og si at vikingtiden endte ved slaget ved Hastings i 1066. Vikingtiden varte i alle fall ikke til ut på 1400-tallet. I følge fransk Wikipedia har stedet navn etter en episode i 30-årskrigen i 1635, der kvinnene flyktet fra svenske soldater. Jeg holder meg til at vi kan skylde på svenskene.

Det som er mer interesserte i fire hjul med fossil motorkraft enn to hjul med sprek muskelkraft, vil ha glede av å besøke Cité de l’Automobile i Mulhouse. Her skal de bl.a. ha den største samlingen av Bugattier.

Da jeg var ung, var jeg opptatt av biler. Det er en interesse som har tapt seg, selv om f.eks. Bugatti fortsatt klinger bra. I dag synes jeg tog er mer interessant, og ville ha prioritert en tur med toget Train Thur Doller Alsace. Kullfyrte damptog er ikke akkurat det man velger fordi det er klima eller på andre måter miljøvennlig, men det er likevel sjarmerende.

Wikimedia common. Foto: Fabrice.BAREUX . GNU Free Documentation License version 1.2

I fjor syklet jeg langs Moselle/Mosel, fra der den starter i Bussang til den renner sammen med Rhinen i Koblenz. Jeg krysset over fra Alsace til Vosges et annet sted enn dagens etappe. Mitt veivalg, som var basert på Google maps, var ikke det smarteste, og jeg har vanskelig for å tro at Google virkelig mente at jeg skulle ta den veien. Jeg henter fram noen bilder fra min kryssing fra Fellering til Bussang.

Når jeg ser på kartet, jeg jeg at jeg må ha reist parallelt med museumstoget Train Thur Doller Alsace da jeg tok toget fra Mulhouse til Fellering. Men det var med et ganske moderne, om enn langsomt lokalttog. Det stoppet 15 ganger i løpet av togtur på en knapp time.

Det startet fint, med en fin vei merket som en sykkelrute.

Med tiden tok asfalten slutt. Det var greit nok. Det er ikke noe problem å sykle på grusvei.

Det begynte også å gå ganske kraftig oppover, noe jeg også var forberedt på. Jeg visste at jeg skulle opp ca 500 høydemeter.

Jeg er vokst opp med en far som var veldig glad i å se på kart. Når han planla en tur, pleide han å finne korteste vei. Jeg lærte tidlig at korteste vei slett ikke alltid er den beste veien, og heller ikke alltid den raskeste. Når man velger korteste vei, nesten for enhver pris, har det fått betegnelsen “Farfar-navigering” hos oss.

Google kan også til tider drive “Farfar-navigering”. Da Google ville ha meg opp her, ble jeg skeptisk.

Og verre skulle det bli. Det var til dels dårlig sti. Den var bred nok, men underlaget var dårlig. Det var stigninger på mellom 15 og 30%, om man skal tro Strava. Det var selvfølgleig helt uaktuelt å sykle. Det var mer enn tungt nok å trille en sykkel med feriebagasje opp disse bratte stiene.

Da Alsace og Lorraine var en del av Tyskland, var dette grenseområdet mellom Tyskland og Frankrike, og jeg hadde en følelse av at jeg ble ledet inn på en gammel smuglerrute. Men jeg kom til slutt fram til Bussang, hvor vi finner Moselle/Mosels kilde.

Min etappe fra Bussang til Epinal går sammen med dagens etappe fra Saint-Maurice-de-Moselle til Le Thillot. Jeg syklet en stor del av strekningen på en nedlagt jernbanelinje som var gjort om til sykkelvei. Det var en fin sykkelvei.

Rytterne i Tour de France følger nok hovedveien.

Om jeg husker rett, dette tar jeg bare etter hukommelsen, kommer det realtivt fuktig og kjølig luft vestfra, fra Atlanterhavet, som gjør at det på vestsiden av Vosgesmassivet kan være realtivt kjølig og fuktig, men som gir en føneffekt på østsiden, altså i Alsace. Dette skal være en grunn til god vinproduksjon i Alsace, men lite i Vosges. Det er på vestsiden vi finner skiområdene.

Når vi møter fjell er det alltid vanskelig å finne vin, i alle fall interessant vin. Hvis jeg er i et område hvor det produseres vin, drikker jeg alltid lokal vin, selv om det ikke er et område som er kjent for sine viner. Men det betyr ikke at det er noen grunn til å lete etter den vinen de måtte lage, når man ikke er der. Hvis jeg fant noe lokal vin da jeg var der, så gjorde den i alle fall ikke noe inntrykk. Jeg tror jeg drakk vin fra Alsace, og at det var den de regnet som sin lokale vin.

Etappen krysser Route du vin d’Alsace ikke lenge etter start. Man bør helst ta med vin fra start på denne etappen. Men jeg har ikke noe å legge til om den vinen, utover det jeg skrev til gårsdagens etappe.

Tour de France 2019

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia