Les vins du Tour de France 2019. 8. etappe. Mâcon — Saint-Étienne

Som jeg antok i går: Den med størst toppfart ville vinne, og i går var det Dylan Groenewegen. I og med at han fikk første etappe ødelagt av en velt ganske kort tid før mål, var det helt greit at han vant. Peter Sagan er alltid helt der oppe. Selv om han ikke alltid vinner, får han meg seg poeng og har nå 55 poengs ledelse på nestemann i poengkonkurransen.

I dag er det en 200 km lang, kupert etappe med syv kategoriserte stigninger fordelt gjennom hele etappen. På en slik etappe kan et brudd gå inn. Det blir neppe en massespurt. I alle fall tviler jeg på at de mest utpregede spurterne vil henge med til mål på denne etappen. Det er dessuten litt motbakke mot mål. Men det er heller ikke en etappe for fjellgeitene. Kanskje noen av de som hevder seg i ardennerklassikerne bør være favoritter på dagens etappe, folk som Julian Alaphilippe og  Jakob Fuglsang? Vi skal heller ikke glemme at Alexander Kristoff har vunnet i Ardennene, men jeg er ikke overbevist om at dagens etappe vil passe ham. Men rytterne kan være avhengige av å komme med i det rette bruddet, som ikke er lett, særlig ikke når man konkurrerer om den gule trøyen.

Etappen starter i Mâcon, i den sydlige enden av Burgund. Byen Mâcon er departementshovedstad, eller Prefecture som de sier i Frankrike, i departementet Saône-et-Loire. Så selv om Chalon sur Saône, hvor vi var i går er større, er Mâcon prefecture. Mâcon ligger til elven Saône, som er grensen mellom departementene Saône-et-Loire og Jura.

Vi er i den sydligste enden av Burgund, på grensen til Beaujolais.

I Mâcon produseres rødvin og hvitvin. Selv om jeg vanligvis liker å starte med hvitvinen, tar jeg rødvinen først denne gangen. Den lages av Pinot Noir og Gamay, som er druene i henholdsvis Burgund og Beaujolais, så den markerer at vi er i overgangen mellom de to. Rødvinen er gjerne fruktig, og er laget for å skulle drikkes ung.

Så til de langt mer interessante. For her finner vi virkelig god hvitvin, laget på Chardonnay. I alle fall noen av dem har jeg kjent lenge, men må innrømme at jeg ikke har tatt med bryet med å lokalisere dem, utover at de er fra et område i Burgund. Sløvt, nærmest utilgivelig sløvt, om jeg skal si det selv. Vi starter med den som kanskje er best kjent, som er litt syd og vest for byen Mâcon: Poully-Fusse. Den må ikke forveksles med Poully-Fumé fra Loire, nabovinen til Sancerre. Noen av de beste områdene innenfor Poully-Fusse er Les Verchères og Le Clos-Reyssier.

Noen litt mindre områder lenger syd er Pouilly Loche og Poully-Vinzelles. Disse må jeg bare medgi at jeg ikke kjenner. Saint Veran er derimot kjent. Den reelle starten på dagens etappe er i Loche, og den fortsetter rett inn i Vinzelles.

Beaujolais ligger øst for elve Saône, mellom Mâcon og Lyon. Beaulolais har på en måte blitt et offer for sin egen suksess, med Beaujolais Nuveau. Dette er årets vin som tappes tidlig, og som smaker deretter. Det er saft-og-vann. De av oss som husker streikene på Vinmonopolet på 1980-tallet, husker Beuajolais Nuveau som en slags krisevin. Den gang var det vanskeligere enn det er nå for restauranter å importere sin egen vin. Men mange hadde en stående tillatelse til å importere Beaulolais Nuveau, nærmest fordi holdbarheten av vinen var kortere en saksbehandlingstiden for å få importtilatelse. Så mens restauranter var tomme for den vinen de vanligvis fikk levert fra Vinmonopolet, hadde de Beaujolais Nuveau. Da streikene var over, var det mange restauranter som hadde tilbud på Beaujolais Nuveau ganske lenge. Men en Beaujolais er så mye mer og så mye bedre enn den tynne Nuveau-vinen.

Det er en ganske lett rødvin, men den er relativt mørk i fargen. Slik det er vanlig i Frankrike, er den klassifisert på tre kvalitetsnivåer. Basisnivået er Beaujolais. Over dette er Beaujolais Village uten nærmere stedsangivelse. Og på toppen er de som har egne crus og egne navn. Disse crus områdene er i den nordre delen av Beaujolais, og vi skal innom ganske mange.

Etappen går først inn i Saint-Amour. Vi fortsetter over i Chénas. Om vi også er en liten tur innom Juliénas, er jeg ikke sikker på. Det er ikke alltid lett å sammenligne kart over etappen og kart over vinområdene på detaljnivå.

Uansett fortsetter vi til Moulin-à-vent. Moulin-à-vent omtales gjerne som “Kongen av Beaujolais”, og er samtidig den minst typiske Beaujolais. Den er kraftigere, har mer struktur og er mer lagringsdyktig enn en typisk beuajolais. Den kan gjerne lagres i ti år. Den kan minne mer om en Bourgogne eller en Rhône enn en typisk Beaujolais.

Herfra fortsetter vi til Fleurie. Vinene herfra er kjent for å ha en ganske bløt struktur, med en fruktig og floral boquet. Jeg tror ikke vi skal innom Chiroubles.

Men vi skal innom det området jeg synes har så morsomt navn: Morgon. Det er en av de mørkeste beujolaisvinene, som også tåler noen års lagring. Denne vinen får meg alltid til å tenke på sangen fra musikalen Oklahoma, med nynorsk tekst — jeg regner med at den må være fra Det Norske Teatrets oppsetning i 1949: Å for ein strålande morgon, å for ein strålande dag. I mitt hode er det Knut Skram som synger den. Sangen passer kanskje ikke med at det er en av de mørkeste vinene fra Beaujolais. Det blir ikke en helt strålande morgon med mørk vin. Men litt må vi tåle.

Omtrent ved mellomsprinten ser det ut til at vi forlater crus-områdene i Beaujolais, og rytterne setter kursen inn mot bakkene. Vi må bunkre ved starten av etappen, for herfra til mål er det ikke mye interessant vin å finne.

Etter ca 126 km passerer rytterne den lille byen, eller landsbyen Brussieu. Her er det en gammel sølvgruve. Den var etter det jeg forstår i drift fra 1439 til en gang ut på 1700-tallet, men er nå gjort om til museum.

Når jeg kommer til Saint-Etienne, finner jeg mest informasjon om fotball. Jeg må bare beklage til alle fotballfan: Jeg har aldri interessert med noe særlig for fotball, så informasjon om det må dere lete etter andre steder.

Tour de France 2019

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia