Les vins du Tour de France 2019. 12. etappe. Toulouse — Bagnères-de-Bigorre

Så ble det endelig seier til Caleb Ewans. Og som vanlig var Peter Sagan der oppe og sikret seg poeng. Men nå er det slutt for spurterne. Nå vil de gå inn i survival mode, og håpe på å komme gjennom etappene i Pyreneene, og overleve helt til Paris.

Nå begynner alvoret. Nå skal rytterne inn i Pyreneene. Det er riktignok ikke den aller hardeste fjelletappen. Men mange kommer til å slite med to førstekategoristigninger i siste halvdel av etappen. Men med tre mil for det meste utforkjøring fra den siste toppen til mål, skal det bli vanskelig å få et forsprang som man klarer å holde til mål.

Fjell generelt og departementet Ariège spesielt betyr alltid utfordringer når det gjelder å finne interessant drikke. Avisen Le Figaro, som pleier å være god når det gjelder vin, skriver i en artikkel om Vin de Pays de l’Ariège at Ariège er en region som er meget kjent for sine viner. Det er en kort artikkel, og kartet som illustrerer artikkelen viser ikke Ariège, men områder lenger nord. Uansett skriver de at vin herfra første gang ble nevnt i 971, og at det særlig vær vin fra områdene rundt byen Mirepoix som ble fremhevet. De fremhever også metoden for å måle vinstokkene og avkastningen av dem, kalt “taille de Royat”. For å holde kvaliteten oppe, må man holde kvantiteten nede, og det er begrensninger i hvor høy avkastning det kan være av vinstokkene. Jeg forsøkte å lese meg opp på denne målemetoden, men forsto den ikke tilstrekkelig godt til at jeg vil forsøke å forklare den for andre.

Nettsiden til Les vins Sud Ouest skriver på sin nettside om IGP Ariège at det er 50 hektar vinmark, og at produksjonen er ca 1200 hektoliter. Det skulle bli sånn cirka 160 000 flasker totalt sett. Det jeg har smakt av viner fra området, har ikke vært verdt å lete etter.

Mirepoix er en fin by som det er verdt å besøke, selv om de ikke lenger kan by på interessant, lokal vin. Byen har et flott middelaldertorg.

Phylloxera, den vinlusen som nesten utryddet alle vinstokker i Europa på slutten av 1800-tallet, kom sent til Ariège. Først på begynnelsen av 1900-tallet ble området angrepet, og da var andre vinområder allerede i ferd med å ta seg opp igjen etter at nye og podede vinstokker var plantet. Det som hadde vært kjente vinoråder i Ariège kom seg ikke etter phylloxera-angrepet. Andre områder gjenvant sine markeder, mens Ariège ble slått ut. Vi har sett tilsvarende flere steder: Det krevde en stor investering å plante nye vinstokker etter at de gamle var ødelagt av denne vinlusen. Mange hadde ikke ressurser til å gjøre dette, og det var bare de beste vinområdene som ble plantet til. “Beste” kunne her bety omtråder som ga størst kvantitet, ikke nødvendigvis best kvalitet. Uansett ser det ut til at Ariège den gang forsvant som vinområde.

Jeg har forsøkt å lete etter interessant vin når jeg har vært i Ariège, og på mer avstand, uten suksess.

En av de bøkene jeg ofte har støttet meg til når det gjelder vin fra den syd-vestre delen av Frankrike, er Paul Strangs South-West France. The Wine and Winemakers”. Boken er noen år gammel (2009), så det har sikkert skjedd en del siden den ble git ut. I boken er det viet to sider til vin fra Ariège. Men så veldig mye oppløftene er det ikke her heller. Han beskriver områdene syd og øst for Toulouse som områder som i beste fall kunne produsere en beskjeden vin. Og egentlig er han vel ikke kommet inn i Ariège ennå. Folk i Toulouse så heller mot nord og vest for sin vin.

Fortsatt er beskrivelsen et godt stykke fra fjellene, hvor dagens etappe går. Områdene lenger syd beskriver han slik:

“Further towards Spain, Ariège was for many years the only French département in the Midi uable to boast a wine above the status of plonk.”

Plonk er et av de nesten selvforklarende ordene som det er vanskelig å  oversette. Det betyr noe sånt som billig skvip. Det er bare å konstatere: Vi er ikke i et vinområde.

Noe er imidlertid i ferd med å skje. En rik sveitsisk forretningsmann, Christian Gerber, arvet en stor eiendom. Hans far kjøpte den i 1975, for så å dø kort tid etterpå. Christian Gerber hadde ingen erfaring med landbruk eller vinproduksjon, men gikk i gang. På sitt Domaine de Ribonnet plantet han kvalitetsdruer og eksperimenterte med å finne ut hvilke druer som ga best resultat. En fordel med ikke å være i et klassifisert område er at man står ganske så fritt i hva slags druer man vil dyrke, osv.

Andre har blitt inspirert av Christian Gerber. Fem produsenter har sluttet seg sammen i en gruppe som markedsfører sin vin under varmerket Les Vignerons Ariégois. Om vi holder oss til Paul Strang blir vinene herfra stadig bedre. Så kanskje er det litt mer å melde herfra neste gang en etappe holder seg så langt inne i Pyreneene. Det er vanskelig å finne informasjon om disse andre produsentene, så jeg vet ikke hvordan disse har klart seg. Christian Gerber er på mange måter ganske typisk for de som har etablert seg og klart å løfte kvaliteten i områder som ikke har vært kjent for kvalitetsvin. De har gjenre ikke landbruksbakgrunn, og jeg lurer noen ganger på om det ikke kan være en fordel å kunne stille seg litt fritt til landbruketes tradisjoner, og satse på nye ideer. De har gjerne utdanenlse og erfaring fra andre områder, de har penger og de kan forretningsdrift og markedsføring. Produksjonen er uansett liten, og jeg har ikke funnet noe av denne vinen, og har derfor heller ikke smakt den. Men jeg ser at de nå selger på nett, så kanskje jeg bør kjøpe noe innen neste år. Touren er alltid innom Ariège på vei til eller fra Pyreneene.

Tour de France 2019

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia