Les vins du Tour de France 2019. 15. etappe. Limoux — Foix Prat d’Albis

Et poeng jeg burde ha tenkt på til i går, på 50-årsdagen for den første månelandingen, er at det er et astronomisk observatorium på Tourmalet. Men vi får overlate det til andre og holde oss til sykkelstierner.

Genuint Thomas kan ikke tape tid til Julian Alaphilippe på etapper som den i går, om han skal ha håp om å vinne. Men det kan nok være bra for Tour de France om en franskmann vinner. Det er lenge siden sist,

I dag er det siste fjelletappe i Pyreneene, med avslutning på en førstekategoristigning.

Vi starter i Limoux, før vi igjen fortsetter inn i Ariège. Limoux er et interessant vinområde. Til xxx etappe fra Albi, skrev jeg at Gaillac er et av flere områder som gjør krav på å være det første stedet som laget musserende vin. Mange gjør krav på å være det første stedet, og vi vet ikke hvem som var først. Men dagens startby Limoux, eller snarere området hvor byen ligger, er de som har den eldste dokumenterte produksjonen, fra 1531. I Limoux hevder de at DOM Perrignon lærte teknikken i Limoux før han reiste til Champagne.

Sannsynligvis var de første musserende vinene resultat av uhell, og slett ikke noe man traktet etter. Vinen ble produsert om høsten, og tappet på flasker. Når våren kom og det ble varmere i været, kunne det begynne å gjære på nytt i flasker hvor vinen ikke var helt utgjæres. Korker spratt ut og flasker eksploderte på grunn av trykket i flaskene. Bare problemer.

I Limoux lager de tre forskjellige typer musserende vin. Den helt tradisjonelle er Blanquette de Limoux laget med det de kaller Methode Ancestrale. Produksjonsmetoden og druene, Mauzac, er de samme som de bruker til den tradisjonelle musserende vinen i Gaillac, som de kaller Methode Gaillac. Vinen tappes på flasker før den er utgjæret, og gjærer ferdig på flasken.

Det man kan kalle den vanlige Blanquette de Limoux inneholder minst 90% mauzac, og resten chardonnay og chenin blanc. Den produseres med tradisjonell metode, med ettergjæring på flaske.

Crémant de Limoux er en mer moderne musserende vin, laget med tradisjonell metode, som all crémant. Denne lages i hovedsak på chardonnay og chenin blanc. Det kan være 40-70% chardonnay og 20-40% chenin blanc, men de kan til sammen ikke utgjøre mer enn 90%. Det kan være 10-20% mauzac og inntil 10% pinot noir. Vinen skal lagres, sur lie (på gjærrestene) i minimum et år før andregangsgjæring.

Det produseres også hvitvin i Limoux, og noe rødvin, i hovedsak av merlot. Men det er den musserende vinen som er mest interessant. Og uansett er en god musserende vin den beste aperitiff til dagens etappe.

Herfra går etappen igjen inn i Ariège, og det har ikke kommet noe mer interessant. En måte å finne gode, lokale viner er å spørre etter dem på restauranter. Mange restauranter vil gjerne kunne servere gode, lokale viner, og ambisiøse produsenter vil gjerne selge sin vin til slike restauranter — slik at folk som meg kan gjøre seg kjent med vinen. Sist jeg var i Foix spiste vi på det som var en bra restaurant. Som vanlig spurte jeg etter lokal hvitvin. Vi spiste lokal ørret, så vi ville ha hvitvin. Det mest lokale de kunne anbefale var jurancon og gaillac. Det var åpenbart noe som ikke hadde en lokal vin de var stolte av.

Denne gangen slutter ikke etappen i selve Foix, men på en høyde over byen som jeg ikke kjenner.

Etter denne etappen er det hviledag, og hele sirkuset skal flyttes til Nîmes. De slipper å sykle selv over Languedoc denne gangen.

Tour de France 2019

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia