Les vins du Tour de France 2019. 16. etappe. Nîmes — Nîmes

Julian Alaphilippe viste litt svakheter på søndag. Men samtidig var det ingen av sammenlagtkanditatene som viste nok styrke til å fremstå som klare favoritter. Med seks ryttere innenfor 2 min 14 sek har Alaphilippe ingen trygg ledelse.
av resten av ditt liv.

Hver dag er første dagen av resten av ditt liv.

Det er en linje Ole Paus har brukt i minst én sang. Jeg tror han har brukt den flere ganger. Det er fristene å skrive den om til at hver etappe er første etappe i resten av Tour de France. Det er riktignok den ganske vesentlige forskjell at i Tour de France vet vi at det er 21 etapper, og vi vet hvordan de resterende etappene ser ut. Vi vet ikke hvor mange etapper livet har, og hvordan de gjenværende etappene vil bli. På en måte starter Tour de France på nytt den siste uken, med de hardeste fjelletappene. Nå setter rytterne kursen mot Alpene. Men dagens etappe må nærmest regnes som oppvarming etter hviledagen for de med sammenlagtambisjoner.

I dag er det en 177 km lang, flat etappe som starter og slutter i Nîmes. Det er sprinternes siste sjanse før avslutningen i Paris.

Noen få ord om terminologi. På henholdsvis engelsk og fransk omtales skutene som henholdsvis sprinter og sprinteur. Jeg vakler litt i ordbruken. I landeveissykling er det ikke spørmål om å sykle fortest mulig 100, 500 eller 1000 meter. Landeveissyklingens sprintere ellet spurtere vinner en spurt etter å ha syklet kanskje 200 km. Det er noe annet enn hva jeg forbinder med sprint. På den annen side synes jeg sprinter klinger bedre enn spurter.

Dette er en etappe hvor vi må starte med severdighetene, før vi går over til vinen. Nîmes er en gammel, romersk by. Noe av det jeg alltid viser fram til besøkende om vi er i Nîmes, er den gamle arenaen.

Jeg pleier å si at hvis man reiser til Roma og ser Colosseum, ser man en ruin. I Nîmes er stadion intakt, riktignok preget av at den har stått der i rundt 2000 år. Men den brukes til konserter, tyrefekting (både spansk og camargesisk, hvor oksen er helten og overlever), og mye annet.

Herfra kan vi bare følge syklistene ca 23 km, til den største severdigheten av dem alle: Pont du Gard. Hvis du er i området, må du besøke Pont du Gard.

Denne romerske kombinerte akva- og viadukten ble bygget i år 6, og er litt over 2 000 år gammel. Akvedukten på toppen, er en del av en 52 km lang akvedukt som var en del av vannforsyningen til Nîmes. Det er imponerende at de klarte å bygge dette byggverket og at det er så solid at det har stått i mer enn 2 000 år. Men det er like imponerende at de med datidens teknologi kunne beregne akvedukten med akkurat passe fall, slik at vannet rant fra kilden til Nîmes.

Syklistene skal sykle over Pont du Gard, og det er etter det jeg forstår første gang til tillater noe slikt. Jeg trodde først de skulle sykle over mot slutten av etappen, og jeg var litt bekmret for at de skulle sykle over denne tross alt ganske trange broen med steinkanter mens rytterne posisjonerer seg for spurten som vil komme. Men den kommer på begynnelsen, så da slipper man å bekymre seg om det. Men da blir det kanskje så tidlig at TV-seerne går glipp av det?

Men vi må finne litt vin, Denne vinen tror jeg likevel vi styrer unna. Det er faktisk en bydel i Nîmes som heter Pissevin. Vi kjørte bare forbi, men jeg ville ha bilde av skiltet som peker dit.

Den vinen jeg først og fremst forbinder med Nîmes er Costières de Nîmes. Dette området ligger sydvest for Nîmes, og det er ikke i den retningen vi skal. Dagens etappe går nord for Nîmes. Likvel, det vinområdet som har Nîmes i navnet må med.

Costières de Nîmes ligger i overgangen mellom Languedoc og Rhône. Det er litt uklart hvor man skal plassere denne, hører den hjemme i Languedoc eller i Rhône? Noen steder, som i vinatlaset Grand Atlas des Vignoble de France, er den plassert under Languedoc, mens vinmonopolet har plassert området under Rhône. I mitt andre franske vinatlas L’Atlas des vins de France er den plassert under Rhône.

Spoler vi tiden en del år tilbake, hadde Languedoc et ganske dårlig rykte som vinområde. En gang var det fortjent. Det var et område hvor kvantitet var viktigere enn kvalitet. Rhône hadde en bedre klang hos det vindrikkende publikum. Kanskje ville man frigjøre seg fra det dårlige ryktet som Languedoc hadde, og heller komme inn under Rhône paraplyen?

Mye har forandret seg siden den gang. Languedoc har utviklet seg veldig mye, og her produseres det vin av meget godt kvalitet, fortsatt til en relativt rimelig pris. Dessverre bidrar en del vinskribenter til å opprettholde ryktet om Languedoc som et område bare for uinteressant billigvin. Skal jeg være ærlig, tror jeg det skyldes at de på grunn av områdets tidligere dårlige renomme, ikke har tatt seg bryet med å sette seg inn i hvordan det er i dag. Languedoc er Frankrikes mest dynamiske vinregion, og er i rivende utvikling. For noen år siden var jeg på en winemaker’s dinner i Oslo med eieren av Domaines Paul Mas, Jean-Claude Mas. De produserer vin flere steder, i AOC Languedoc, og i Costieres de Nîmes. Vi fikk blant annet servert en utmerket Costieres de Nîmes. Jeg spurte ham om han mente at Costiere de Nîmes er Languedoc eller Rhône. Uten betenkningstid ga han et klart svar: Det er Languedoc.

Men på sine bannere, sier produsentene helt klart: Vallée du Rhône.

I Costières de Nîmes produseres rødvin og rosévin av grenache, syrah og mourvèdre, pluss noen druer til, og hvitvin av i hovedsak grenache blanc, marsanne og rousanne.

Morgendagens etappe starter fra Pont du Gard. Da jeg fant en flaske vin fra området IGP Coteaux Pont du Gard, tenkte jeg at det måtte bli vinen til morgendagens etappe. Men så fant jeg ut at det var i dag syklistene skulle over Pont du Gard, og dessuten er det et geografisk ganske omfattene område, som de også sykler i på dagens etappe. Så da valgte jeg å ta den til i dag. Egentlig spiller det ikke så stor rolle, for det var ikke en særlig interessant vin.

Vi skal også innon Uzès. Vinområdet Duché D’Uzès fikk AOC-status i 2012. Når jeg leter etter informasjon om vinen, finner jeg den under Rhône. Men jeg har alltid tenkt på området som en del av Languedoc. Det produseres 57% rød, 18% rosé og 25% hvitvin, med de druene som er vanlige både i den sydlige delen av Rhône og Languedoc.

Etappen ender i Nîmes, og jeg vender også tilbake til Nîmes, og forlater sykkel og vin en liten stund. Det stoffet vi kjenner som Denim har navnet herfra. Det er fabrique de Nîmes, stoff fra Nîmes som har blitt til denim. Jeg leste nylig en artikkel i et fransk magasin om produksjon av blåfarge, ikke spesifikt i Nîmes, men i regionen. Jeg husker ikke detaljene og har ikke det magasinet for hånden, men det er en sammenheng her.

For å spore ytterligere av: Petter Solberg har blitt en del mobbet for sin noe spesielle engelsk. Fabrique på fransk og fabric på engelsk betyr det samme. Det her sikkert en sammenheng med vårt ord fabrikk, uten at jeg kjenner sammenhengen. Denne gangen var det ikke Petter Solberg som snublet i språket, men en reporter som snakket om Petter Solberg. Jeg tror reporteren var fra TV2, men jeg er ikke sikker. Det var i den perioden Subaru hadde lagt ned sin rallysatsing, og Petter Solberg hadde ikke noe fabrikklag å kjøre for, eller et fabrikksete som det gjerne heter i rallyjargong. Vedkommende reporter spurte en viktig person i rallysammenheng, jeg har glemt hvem: “Don’t you think he should have a fabric Seat?” Intervjuobjektet så ut som et spørsmålstegn, og ga et meget unnvikende og uklart svar.

Tilbake til bukser. Om jeg husker rett, er jeans avledet av den italienske byen Genova, uten at jeg husker sammenhengen. Dongeri kommer fra et indisk ord, og det er alt jeg vet om det.

Solsikker hører med til Tour de France. Det er riktignok ikke noen sykkelryttere på dette bildet, men det er tatt litt tidligere i år ikke så veldig langt fra der de sykler på denne etappen.

Tour de France 2019

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia