Så ble det Caleb Ewan som tok nest siste stikk blant spurterne. Nå må de bare overleve Alpene. Peter Sagan er som vanlig der oppe og ta poeng. Jeg har ikke regnet på om det er noen teoretiske muligheter for at noen andre skal kunne frata ham den grønne trøyen. I praksis er den konkurransen avgjort, om Peter Sagan bare kommer til Paris.
Det var trist at Jacob Fulgsang måtte bryte. Jeg unner ham suksess.
I dag setter rytterne kursen mot Alpene, hvor de siste slagene skal stå før vinneren av årets Tour de France skal kåres. Det er en etappe hvor det går ganske jevnt oppover, uten de i seg selv altfor krevende bakkene. Men man kan bli ganske mør av å sykle jevne, om ikke så bratte motbakker.
Som nevnt i går, starter etappen fra Pont du Gard, og går bort fra det området. Derfor valgte jeg å gjøre meg ferdig med Pont du Gard i går. Før vi går videre, tar jeg med litt om klassifisering av Rhôneviner. For det første deler man Rhône i en nordlig og en sydlig del. Vi skal holde oss i den sydlige. Men det er i nord vi finner de virkelig edle Rhônevinene, som Hermitage, Côte Rôtie m.fl. Nesten alle vinene over minimumsnivå i Rhône kan selges som Côte du Rhône. Jeg skriver nesten alle. I går ga jeg uttrykk for en viss tvil om hvorvidt Costieres de Nîmes hører til Rhône eller Languedoc. Sist jeg sjekket, kunne den i alle fall ikke selges som Côte du Rhône.
Jeg synes Côte du Rhone er en utmerket all round rødvin, og pleier alltid å ha litt av den. Guigal, som man får på de fleste flyplasser i Norge, er en helt grei Côte du Rhône. Men de som kan selge sin vin som f.eks. Cornas, vil ikke nedklassifisere den til Côte du Rhône. Nivået over Côte du Rhône er Côte du Rhône Village. Over dette igjen er Côte du Rhône Village med angivelse av kommunenavn. På toppen er de som har egen klassifisering, som Tavel, Lirac, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, osv.
Vi starter med to vinområser vest for Rhônen, eller på høyrebredden, som franskmenn sier. De sier dette med utgangspunkt i hvilken reting elven flyter. Høyrebredden er høyrebredden medstrøms.
Det første området er Tavel. Tavel er et område hvor de kun produserer rosévin. Det er en rosévin som gjerne er litt mørkere enn den som er på moten nå. Vinbøndene i Tavel pleier å si at for de fleste vinprodusenter er rødvin hovedproduktet, og de beste druene går til rødvin. De nestbeste eller kanskje litt lavere, går til rosé. Men vi produserer bare rosé, sier de. Så våre beste druer går til rosévin. Om sommeren drikker jeg mye rosévin. Jeg velger ofte den litt kraftige Tavel til retter som jeg i en kjøligere årstid ville ha valgt rødvin til.
Etter å ha gjort litt research og smakt en del Tavelviner, har vi landet på Chäteau d’Aquera som vår favoritt. Vi stikker gjerne innom og kjøper en kartong (6 fl) eller to, hvis vi er på de kanter.
Naboområdet til Tavel er Lirac. Det ligger omtrent tvers over Rhônen for Châteauneuf du Pape. Jorden har noe av den samme karakteristikken, med ganske store rullesteiner. Steinene bidrar til at jorden ikke blir for varm når solen steker, samtidig som den også holder på varmen når det blir litt kjøligere om kvelden og natten. Her produseres rød, rosé og hvitvin, av de samme druene man ellers finner i Rhône.
Rytterne krysser Rhônen litt nord for Châteauneuf-du-Pape. Men det er nord for byen, ikke nord for vinmarkene, så vi tar med det området også. Det er det klassiske vinområdet fra den sørlige delen av Rhône, som “alle” kjenner.
Vi passerer så en annen by med en flott severdiget: Orange. Der er det et gammelt romersk teater. Det er bygget i et naturlig amfi, med en bakvegg som reflekterer lyden ut i amfiet. Det er en klassisk musikkfestival der om sommeren. Jeg har sett en del operaer i det teateret. Det er ganske fantastisk når man sitter utendørs, det er plass til ca 9 500 publikummere, og det er ikke en mikrofon eller høytaler på scenen. Og man hører helt greit.
Videre fra Orange går etappen gjennom en del Côte du Rhône Village områder, men jeg går ikke gjennom dem. Etter ca 70 km er det slutt på vinen. Da bør man ha bunkret litt. For nå skal vi inn i fjellene, og der kan det være vanskelig å finne vin.
Tour de France 2019
- Les vins du Tour de France 2019. Innledning
- 7. etappe: Belfort — Chalon-sur-Saône
- 11. etappe. Albi — Toulouse
- 12. etappe. Toulouse — Bagnères-de-Bigorre
- 13. etappe. Pau — Pau. Tempo
- 14. etappe. Tarbes — Tourmalet Barèges
- 15. etappe. Limoux — Foix Prat d’Albis
- 16. etappe. Nîmes — Nîmes
- 17. etappe. Pont du Gard — Gap
- 18. etappe. Embrun — Valloire
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011