Les vins du Tour de France 2019. 18. etappe. Embrun — Valloire

Som sikkert veldig mange andre nordmenn, håpet jeg på at i alle fall én av de tre i bruddet skulle være med å kjempe helt inn. Men slik gikk det altså ikke. Matteo Trentin vant på den måten jeg liker best: Han rykket, og ingen klarte å følge.

Nå drar det seg virkelig til, men en førstekategori og to høykategorifjell. Det er de neste dagene Touren skal avgjøres. Gårsdagens etappe førte ikke til noen endringer for sammenlagtkandidatene. Det er fortsatt seks ryttere innenfor 2 minutter og 14 sekunder. På de gjenværende etappene må det angripes. Alle de seks kan vinne til slutt.

For sprinterne blir det først og fremst et spørsmål om å overleve fram til avslutningen i Paris.

Inne i fjellene pleier det være vanskelig å finne vin. Alpene er vanligvis ikke like vanskelig som Pyreneene, for i Alpene er det en del daler hvor det produseres god vin. Men de som har lagt opp etappene i årets Tour har ikke tenkt noe særlig på vin, så vi får det tørt i Alpene i år.

Dagens etappe starter 785 meter over havet, og siden blir det bare høyere. Det dyrkes bare unntaksvis vindruer så høyt. Og hvem skulle tro at noen av de høyest liggende vinmarkene er i Sveits? I Visperterminen. De sier selv at det er den høyeste, på ca 1150 meter, men det stemmer ikke helt, uten at vi går nærmere inn på det nå.

Nå er faktisk stedet hvor dagens etappe starter et av unntaken. Vi kan finne noe vin ved den (kunstig) innsjøen, Lac de Serre-Ponçon, Den ble laget i forbindelse med kraftutbygging. Rytterne skal sykle langs denne. Noen husker kanskje fra fysikktimene at vann har stor varmekapasitet, hvilket vil si at det kan lagre mye varme. Det tar lang tid å varme opp vann, og det tar tilsvarende lang tid å kjøle det ned. Dermed virker slike innsjøer temperaturstabiliserende. De holder på varmen og bidrar til å varme opp omgivelsene om høsten og vinteren, og virker avkjølende om sommeren. Så rundt denne innsjøen finnes det noen vinprodusenter.

Den første produsenten jeg vil nevne, Domaine Tavernier, ligger i Embrun, i nordenden av Lac de Serre-Ponçon. Jeg vet ikke mer om produsenten eller deres viner enn det som står på nettsidene, og det er ikke stort. I praksis nesten ingen ting.

Vi kan finne noen produsenter i dalen nedover fra den syd-vestre enden av Lac de Serre-Ponçon. Vi havner da i  La vallée de la Durance, dalen hvor elven Durance renner. Durance kommer fra Briançon, renner ut i Lac de Serre-Ponçon og videre ned mot Rhônen. Dagens etappe dreier østover i enden av Lac de Serre-Ponçon, så vi skal ikke videre nedover den dalen denne gangen.

Jeg kjenner disse vinene bare av omtale, og da bare av produsentenes egen omtale. Jeg har ikke smakt dem. Skulle jeg være i området, vil jeg nok drikke noe av den vinen. Men det er ikke en vin jeg vil anstrenge meg for å få tak i.

Likevel: Man får ta det man får. Det er ikke noe mer vin å hente videre langs dagens etappe.

Tour de France 2019

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia