Les vins du Tour de France 2019. 21. etappe. Rambouillet — Paris Champs-Élysées

Det er selvfølgelig dumt når været får så stor betydning. Men resultatet ble antageligvis ganske riktig likevel. Egan Bernal fremsto som den sterkeste mot slutten, noe som virkelig er imponerende av en som bare er 22 år. Jeg noterte meg at Steven Kruijswijk hadde noen kommentarer om at deres taktikk var å slå til i det siste fjellet på fredag, som ikke blir syklet. Jeg tror ærlig talt ikke at de var alene om å tenke slik: Vi må mørne Julian Alaphilippe opp det første fjellet, og knekke ham i det siste. Jeg tror Alaphilippe ville ha tapt mer om de hadde syklet er etappene som var planlagt. En skadefri Thibaut Pinot hadde sannsynligvis hatt bedre muligheter til å redde Frankrikes ære. Skjønt, de fikk da i det minste en klatretrøye med Romain Bardet.

Nå gjenstår bare finalen. For de fleste gjelder det bare å fullføre Det er parade inn til Paris. Sannsynligheten for jordras skulle være ganske liten. Værmeldingen ser bra ut Muligens litt regn før de starter, men ikke mye. Og temperaturer litt over 20 grader. Det bør bli omtrent ideelle sykkelforhold. Jeg synes det er greit at de har gjort etappen kortere enn den var for noen år siden, slik at det ikke tar altfor lang tid før det blir action inne i Paris. Dette er den virkelige prestisjeetappen for sprinterne. Så vidt jeg kan se, var det ingen som kom utenfor noen tidsgrense på de avbrutte og forkortede etappene, så alle burde være på plass i dag.

Det produseres noe vin innenfor Paris’ bygrense. Det produseres vin på Montmartre, i Belleville og i enkelte andre bydeler. Dette er mest kuriositeter. Produksjonen er liten, og vinen er ganske sikkert overpriset. Jeg har én gang sett vin fra Paris på en restaurant i Paris. Men akkurat da passet ikke den til det vi spiste. Enten var det hvtivin og vi spiste mat det passet med rødvin til, eller det var rødvin og vi spiste mat hvor hvitvin passet best, jeg husker ærlig talt ikke. Så foreløpig har jeg ikke smakt noen av vinene som er produsert inne i selve Paris.

Det produseres også vin i områdene rundt Paris. Men hvis vi skal velge det som er Paris’ lokalvin, uten å lete etter kuriositeter, blir det champagne. Vi skal ikke langt østover fra Paris, før vi finner noen av vinmarkene i Champagne. Reiser man til Disneyland Paris, er det ikke lange stykket før man er i vinmarkene i Champagne. Nå har vi allerede hatt to champagneetapper og vi har vært innom produksjon av annen musserende vin på andre etapper, så vi gjentar ikke det denne gangen. Vi kan bare konstatere at til finalen blir det champagne, som alltid.

Man har hatt suksess med relativt sen start, slik at deler av etappen sykles i flomlys. De starter ikke å sykle før kl. 18.05, med reell start 18.10. Jeg satser på at det fortsatt er en varm sommerkveld, og da er mitt valg en blanc de blancs champagne, en champagne laget med bare hvite druer, i praksis chardonnay. Dette er en frisk vin, som er utmerket til aperitif eller ganske enkelt som en kosevin om sommeren.

Det var alt for denne gang. Kjenner jeg meg selv rett, kommer jeg sikkert til å ha noen andre prosjekter gående våren og forsommeren 2020, men jeg satser på at jeg ikke er i sluttspurten på to bøker samtidig, slik jeg har vært i år, og at jeg derfor kan komme i gang med dette litt tidligere enn jeg har gjort i år, og at jeg også får tid til å ta med Giro d’Italia, som jeg dessverre måtte droppe i år.

I 2020 er starten i Nice. Jeg håper at Touren da igjen skal komme i nærheten av oss. Men jeg vet foreløpig ikke noe. Vi vet også at starten i 2021 vil være i København, med tre etapper i Danmark. En tempoetappe (prolog) i København, en etappe fra Roskilde som ender i Nyborg, der Storebæltbroen kommer til Fyn, og den siste på Jylland, fra Veijle til Sønderborg, som ligger på øyen Als, like ved grensen til Tyskland. Hvordan de skal fortsette herfra, er det ikke offentliggjort noe om.

Vi har allerede begynt å diskutere med en av våre gode danske venner, hvordan vi skal få med oss starten i Danmark.

Tour de France 2019

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia