Jeg vokste opp med SUF, AKP(ml), RV og alle andre varianter av denne bevegelsen. Jeg har alltid vært en frihetselskende person, og frihet hadde aldri noen plass i denne autoritære bevegelsen. Derfor har jeg aldri støttet den eller stemt på den, selv om jeg har kunnet være enig med dem i noen saken.
Jeg liker ikke sammenblanding av politikk og religion. Det er for meg ganske likegyldig hvilke guder, halvguder og profeter man dyrker og underkaster seg. Jeg ser på den autoritetstro persondyrkelsen i ml-bevegelsen som en intellektuell selvkastraksjon. Den er ikke nok i seg selv, og bli enda være ved at despoten Stalin var en av bevegelsens profeter. Dette har bevegelsen aldri tatt noe oppgjør med. Det gjør at jeg ikke har noen respekt for gamle ml-koryféer, og gjør det helt uaktuelt for meg å stemme på dagnes utgave: Rødt.
Jeg vet at dagens politikere ikke er de gamle AKPerne, og jeg forstår at unge folk ikke bryr seg om slikt som gamle grinebitere henger seg opp i. Men det er i alle fall mitt utgangspunkt for vurdering av partiet Rødt. Nå er jeg såpass uenig med Rødt på mange andre politikkområder at det uansett ville ha vært uaktuelt for meg å stemme på dem. Men jeg anser meg likevel skikket til å vurdere partiets sykkelpolitikk, selv om det er uaktuelt for meg å stemme på dem.
Rødt har laget en 20-punktsliste over hva de vil prioritere i kommende periode. Jeg synes flere partier kunne ha løftet fram de sakene som de anser for de viktigste, som i praksis er de som de vil være minst villige til å forhandle bort når de må inngå kompromisser. Altfor mange partiprogrammer er fagre løfter som blir en slags buffet man kan plukke og mikse fra når man skal finne løsninger — og det er vanskelig å se hva partiene virkelig vil prioritere.
På Rødts 20-punktliste står følgende om sykkel, i punktet med overskriften “Bedre og billigere kollektivtransport”:
Sykkelveinettet må bygges ut sånn at sykkel blir et reelt alternativ i hele byen.
Sykkel er ikke løftet særlig høyt opp på Rødts agenda. Jeg har ikke inntrykk av at sykkel til nå har vært en hjertesak for Rødt. Rødt har også hengt seg på bompengepopulismen, og skriver dette i sitt program:
“Rødt mener at vei- og kollektivutbygging i hovedsak skal finansieres over skatteseddelen, ikke med bompenger. Vi kan vurdere å støtte bruken av veiprising eller rushtidsavgifter som tiltak for å flytte persontransport fra bil til kollektiv. Rødt Oslo vil imidlertid støtte slike tiltak bare dersom det samtidig gis et bedre og betraktelig billigere kollektivtilbud. Prisreduksjonen må gjelde både for enkeltbilletter og periodekort.
Det må også etableres et sosialt utjevningselement i bomavgiften knyttet til inntekt, slik at lavinntektsgrupper belastes økonomisk i mindre grad enn høyinntektsgrupper.”
Jeg hadde ikke ventet at Rødt skulle sluke myten om at det er lavinntektstruppene som betaler mye bompenger. Bompengeopprøret er et opprør fra i hovedsak velstående menn, som på sedvanlig vis stiller opp en hær av stråmenn når de skal argumentere.
I selve programmet står følgende punktliste under overskriften “Sykling”.
- Oslo er en by som i for liten grad er planlagt for syklister, og i mange tilfeller har planlegginga blitt preget av motstridende interesser mellom syklister og bilister. Rødt Oslo vil alltid jobbe for å bedre forholdene for syklister i Oslo.
- Det skal alltid legges til rette for syklister ved bygging eller ombygging av veier. Der hensynet til sykkel kommer i konflikt med privatbiler, skal sykkel prioriteres.
- Sykkelveier skal holdes fri for parkerte biler og andre hindringer. Vedlikehold av sykkelveiene må prioriteres. Sykkelveier og -felt må brøytes om vinteren.
- Kollektivknutepunkter må tilrettelegges med et nett av gang- og sykkelveier og sykkelhotell, eventuelt større
innfartsparkeringer der dette er mest hensiktsmessig. - Planlagte sykkeltraseer må ferdigstilles snarest. I tillegg må det planlegges og bygges et langt mer finmasket
sykkelnettverk, som gir kort vei til nærmeste trygge og effektive rute. - Standarden på de eksisterende sykkeltraseene må heves for å fjerne trafikkfeller, flaskehalser og hindringer.
- Tilrettelegging for sykkel og vintervedlikehold i Oslo sør, bydelene Nordstrand og Søndre Nordstrand, må prioriteres høyere.
- Sikker sykkelparkering og flere bysykler er viktig for at flere skal ta i bruk sykkel til og fra jobb og på reiser rundt i byen.
- Flere steder innenfor Ring 2 bør P-plasser for bil erstattes med sikre parkeringsplasser for sykkel. Det må bygges sikker sykkelparkering ved holdeplasser for T-bane, trikk og buss.
- Det må kreves sykkelparkeringsplasser ved alle nærings- og kulturbygg. Butikker over et visst areal (1000 kvadratmeter) må pålegges å lage parkeringsplasser for sykkel.
- Oslo kommune må overta bysykkelordninga, utvide sykkelparken og etablere stativer ut til Ring 3 og til Oslo sør, bydel Østensjø og Groruddalen.
Jeg liker punktet om at sykkelveier skal holdes fri for parkerte biler. På det punktet har dagens byråd sviktet.
Kommentarer om Oslovalget 2019
- Innledning: Hvordan er partienes sykkelpolitikk?
- Derfor stemmer jeg Miljøpartiet de Grønne
- Høyre, omkamppartiet hvor hvem sykkeltilrettelgging ikke kan skje langsomt nok.
- Miljøpartiet de grønne, MDG. De har vist at de leverer
- Rødt. Sykkel står ikke høyt på agendaen
- Venstre, ikke enig med seg selv her heller
- KrF var i alle fall en gang et godt sykkelparti
- SV. Et parti som vanligvis er til å stole på i sykkelpolitikken
- Arbeiderpartiet har fått grønnfarge
- Hvis du vil legge landet under bompengefinasiert asfalt, drukne byene i biler, koke kloden og stikke av fra regningen: Da er FrP partiet for deg.
- Senterpartiet, bygdepopulistene som har gjort byene til hovedfiende.
- Nei til bompenger. Det sykkelfiendglige Luksusfellepartiet som vil øke utgiftene og redusere inntektene.
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.