History of rock in 500 songs. Koronaaktivitet for musikknerder

Det sies at når man blir gammel begynner man å interessere seg for historie. Det er kanskje slik, og i så fall ble jeg gammel ganske tidlig. Jeg er av de som helst vil vite alt om alt, men jeg vet at det ikke går. Den delen av historien som jeg for tiden er mest opptatt av, er musikkhistorien. Og jeg er interessert i historien til alle musikksjangere. Jeg har brukt mest tid på den “klassiske” musikkhistorien. Jeg har med stor interesse sett alle episodene av countrymusikkens historie, som er tilgjengelig hos NRK.

For ikke veldig lenge siden fant jeg podkastserien “A History of Rock Music in 500 songs”. Den er laget av Andrew Hickey. Det er et langtidsprosjekt, som starter med rockens forhistorie på 1930-tallet. Jeg tror ambisjonen er å avslutte ved utgangen av 1990-tallet, men jeg er ikke helt sikker. Som tittelen antyder, skal det bli 500 episoder, med én sang i fokus i hver episode. Andrew Hickey publiserer en episode i uken, og har to Q&A episoder hvert år, slik at dette er et prosjekt som skal gå over 10 år. Siste tilgjengelige episode, episode 75, ble publisert samme dag som dette skrives: 23. mars 2020. Han er ennå ikke ferdig med 1950-tallet.

Podkastformatet, eller egentlig lydformatet, er nærmest ideelt for musikkhistorie. Podkast er en distribusjonsform for lydfiler, så det er egentlig uinteressant om man kaller det postkast eller noe annet. Med lydformatet kan musikkeksempler integreres i fortellingen.

Andrew Hickey gir inntrykk av å være grundig og meget kunnskapsrik. Han har gjort grundig research for denne serien. Jeg får vite mye jeg ikke visste, og det er mye jeg trodde jeg visste, som viste seg å være feil. Etter planen er det fortsatt 8,5 år til serien er ferdig, så her har vi infotainment for flere pandemier.

Jeg anbefaler denne for alle musikknerder som vil dukke ned i rockehistorien.