RINF 1100 – (ytringsfrihet og medieregulering) eksamensoppgave vår 2020

Marte Kirkerud var adoptert fra Korea, og hadde et asiatisk utseende. Ved siden av studiene arbeidet hun i den lokale KIMA-butikken. Like før kl 18 en lørdag kom Peder Ås inn i butikken for å kjøpe øl. Det var kø foran den kassen hvor Marte Kirkerud satt, alle sto med foreskrevet koronaavstand. Køen var ganske lang, men ikke særlig tett. Peder gikk forbi køen. Marte ga ham beskjed om at han måtte stille seg i køen, han som andre. Peder mente at det ikke var noen kø når folk sto og hang i området foran kassen, og at han måtte få betale nå, før ølsalget stengte kl. 18. De andre som sto i køen, gjorde klare tegn til at han fikk stille seg bak, og flere pekte på at de også hadde øl i sine handlevogner.

Motvillig stilte Peder seg i køen. Da han kom fram til kassen, var klokka blitt 18.03. Marte fortalte at ølsalget stengte kl 18, og at hun ikke hadde lov til å selge ham øl. Da ble Peder særdeles sur. Han hadde kommet inn i butikken før klokken var blitt 18, og det var ikke hans feil at det var for få kasser åpne, og at det bare satt trege skjevøyer i kassene. De kunne ikke være så urimelige og firkantede. Det var ikke første gang noen hadde villet kjøpe øl rett etter at ølsalget stengte, så Marte svarte rolig at kassene var slik at det ikke var mulig å slå inn øl etter at ølsalget stengte. Så hun kunne ikke selge ham øl.

Da eksploderte Peder. «Din jævla kinaflaggermus. Hvorfor har dere kommet hit med disse koronagreiene og kommunistreglene deres? Hva er vitsen med at dere tar med dere dette viruset og smitter nordmenn som bygde dette landet? Jeg vil snakke med sjefen din!»

Marte var bare glad for å kunne overlate Peder til andre, og hun kalte opp butikksjef Lars Holm. Lars Holm gjentok omtrent det Marte hadde sagt om at systemene var slik at det ikke var mulig å registrere ølsalg i kassen etter det klokkeslettet da ølsalget var slutt. «Det er slik for at ingen skal kunne true eller presse vårt personale til å selge øl når det ikke lenger er lov». Peder mente at dette var en idiotisk barnehagementalitet, og at man måtte bruke hodet og være litt smidige. «Men når dere ansetter slik kinesiske koronadamer som kommer og smitter gode nordmenn, da blir det vel bare slike kommunistregler. Butikken burde ansette norske jenter», som Peder også mente var penere og mer sexy. Marte forsøkte så godt hun kunne å overhøre det Peder Ås sa, og fortsatte å betjene køen i kassen. Andre kunder så vantro på Peder og var redde for at han skulle gå fysisk til angrep på Marte. Lars Holm geleidet Peder Ås ut av butikken, mens Peder skjelte ut alt og alle og sa at han aldri mer ville komme tilbake til butikken, noe Lars Holm ikke tok særlig tungt. «Jeg skal sørge at denne drittbutikken ikke får flere kunder», sa Peder i det Lars skjøv ham ut av butikkdøren.

Etter å ha drukket de siste slantene han hadde av alkohol hjemme, fant Peder fram sin PC. Han skrev følgende på butikkens Facebookside:

«Alle bør boikotte KIMA. Det er en drittbutikk som er helt nazi. Jeg var innom for å kjøpe øl lenge før ølsalget stengte. Men de har altfor få åpne kasser, og i kassene sitter det trege kinadamer som skal tvinge sin kommunisme på oss. Da jeg endelig kom fram til kassen, sa kinaflaggermusen at ølsalget var stengt. Hun var helt nazi og sa bare at disse kommunistreglene gjorde at jeg ikke kunne kjøpe øl. Hun påsto at kassene gjorde at det ikke var mulig å selge øl. De er sikkert laget i Kina de også, med mye overvåkning. Jeg forsøkte å snakke med butikksjefen, men han var like håpløs. Hva annet kan du vente av en fyr som fyller opp butikken med kinesere? Vi vet hvordan det går når vi slipper inn disse kinesiske rottene. En gang kom de med svartedauen, nå kommer de med korona. Putt dem i ølbokser, og send dem tilbake til Kina.»

Lars Holm, som syntes at Marte og hans øvrige ansatte gjorde en utmerket jobb, ville ikke akseptere at noen av hans ansatte ble behandlet på denne måten. Han sendte en melding til webansvarlig Caroline Vold og ba henne slette Peder Ås facebookkommentar. Samtidig anmeldte han Peder Ås for å ha kommet med hatefulle og diskriminerende ytringer. Caroline hadde tatt fri en langhelg, og hun slettet ikke innlegget før hun var tilbake på jobb på sitt hjemmekontor onsdag morgen.

Da Peder oppdaget at innlegget var slettet, skrev han et nytt innlegg, hvor han påsto at han var blitt ulovlig sensurert da han hadde benyttet seg av sin ytringsfrihet til å si hva han mente om norsk innvandrings- og alkoholpolitikk. «Jeg har ikke noe imot asiadamer», skrev Peder Ås. «Jeg har vært i Thailand flere ganger, og der er damene serviceinnstilt og vet hvordan de skal behandle norske mannfolk». Caroline slettet dette innlegget også og stengte Peder ute fra denne Facebooksiden.

Mange hadde reagert på Peder Ås’ oppførsel i butikken og på hans facebookinnlegg. Hans Tastad, som sto i kassekøen da dette skjedde, anmeldte også Peder Ås. Han syntes dessuten at det var gått altfor lang tid før facebookinnlegget var blitt slettet, og anmeldte KIMA ved butikksjef Lars Holm for at de ikke hadde fjernet innlegget med en gang, og han anmeldte Facebook for å ha latt innlegget bli stående.

Marte vet at du studerer blant annet ytringsfrihet, og hun vil ha din vurdering av følgende spørsmål:

  1. Sa Peder Ås noe som var ulovlig i kassekøen den lørdagen, og var det han skrev på Facebook, ulovlig?
  2. Kan KIMA holdes ansvarlig for at Peder Ås’ innlegg ble stående på deres nettsider over helgen?
  3. Kan Facebook holdes ansvarlig for at Peder Ås’ innlegg ble stående?
  4. Ble Peder Ås’ ytringsfrihet krenket da innleggende hans ble slettet?

Alle spørsmål skal besvares, og svarene skal begrunnes.

Kommentarer til tidligere eksamensoppgaver

Kommentarer til tidligere eksamensoppgaver i faget RINF 1100 - Ytringsfrihet og medieregulering. Dette er kommentarer skrevet for studenter, det er ikke sensorkommentarer. Det finnes ikke lignende kommentarer til andre eksamensoppgaver enn de som er inkludert her.

Alle tidligere eksamensoppgaver i RINF 1100, uten kommentarer-