Les vins du Tour de France 2020: 3. etappe: Nice > Sisteron

Jubel i Frankrike, men etappeseier og gul trøye til Julian Alaphilippe. Han vil nok beholde den gule trøyen lenger enn hva Alexander Kristoff gjorde. Han og laget hans kommer nok til å kjempe for å beholde den. Alexander Kristoff får konsentrere seg om den grønne. Det er i år man skulle ha vært i Nice, med start og målgang på de to første etappene og rikelig tid til å nyte god mat og vin mens rytterne er ute og sliter, og start på den tredje etappen. I dag forlater Touren Nice. Dagens etappe på 198 km går for en stor del oppover, uten at det er spesielt krevende stigninger. Alaphilippe og hans lag Deceunick Quick Stetp bør kunne kontrollere dette.

Rytterne skal nå i stor grad følge Route Napoléon til Sisteron. Det var denne ruten Napoleon fulgte etter å ha rømt fra Elba 28. februar. De marjerte til Grenoble, men så langt skal ikke syklistene i dag. Jeg inbiller meg at det er denne marsjen som har gitt opphavet til sangen “Napoleon med sin hær over Alpene dro”, men jeg har ikke undersøkt det nærmere.

Litt syd for Grenoble møtte han Frankrikes femte regiment, som skulle avkjære ham. Han red alene mot dem, steg av hesten og ropte: “Her er jeg. Drep deres keiser om dere vil.” Soldatene svarte med “Vive L’Empereur!” (Leve Keieren) og sluttet seg til Napoleon. De marsjerte mot Paris, med en stadig større hær. Vi kan ikke ta hele historien her. Men Napoleon angrep nordover, og det endte med Napoelons nederlag i slaget ved Waterloo i dagens Belgia, 18. juni 1815. Etter nederlaget reiste Napoleon til Paris, men han hadde ikke lenger støtte i Frankrike. Det endte med at han overga seg til britene 15. juli 1815. Britene hadde vel lært at det var for farlig å ha en person som Napoleon på en øy i Middelhavet, så denne gang ble han plassert på øya Saint Helena i det sørlige Atlanterhavet.

Dagens etappe ender i Sisteron, et sted Touren har vært innom mange ganger. Jeg er fascinert av stedet, men har ikke vært der.

Tour de France har ofte vært innom Sisteron, så jeg har sett det på TV mange ganger. Jeg synes fjellet, knausen eller hva man kaller det, Rocher de la Baume, virker spennende. Route Napoleon er også en strekning jeg lenge har hatt lyst til å reise, dog med bil, ikke sykkel. Jeg hadde planer om å gjøre det i år, blant annet siden denne Tour de France etappen følger ruten. Men koronapandemien satte en stopper for det. Så det får bli et annet år.

Det er en historisk interessant etappe. Jeg regner med at vi som følger Touren på TV2 vil få noen historieleksjoner av Johann Kaggestad.

Men vinmessig er det ikke et veldig spennende område. Jeg har som en begynnelse lyst til å bryte totalt med det vanlige opplegget, og forlate Frankrike et øyeblikk. Det er ikke ofte jeg kjøper vin ut fra etiketten. Men det har hent at jeg i alle fall har villet prøve viner som har sykkel på etiketten. Denne chilenske rosévinen med sykkel, Cono Sur Bicicleta Pinot Noir Rosé 2019, fikk terningkast 5 og ble betegnet som ukens kupp i VG lørdag. Så kanskje kan en slik sykkelvin fungere inntil vi kommer til mer interessante vinområder.

OK, jeg lot meg forføre av etiketten på denne vinen. Men vi er i Provence, og rosévin er for tiden noe av det mest typiske for Provence. Vi må et stykke lenger vest en der dagens etappe svinger innover i fjellområdene for å finne den typiske Provence-vinen. Jeg drikker vanligvis ganske mye rosévin om sommeren, i alle fall når jeg er i Frankrike — så det har blitt lite i år. Når det er varmt drikker vi ofte rosévin til mat som vi på litt kjøligere dager ville ha drukket rødvin til. Men jeg er litt lokalpatriot når jeg kjøper det vi kan kalle fransk konsumvin, og da kjøper jeg vin fra Languedoc, ikke fra Provence. Så jeg har ikke noen egne anbefalinger for Provence.

Jeg har forsøkt å lete etter anbefalinger på rosévin fra Provence. Men forbausende ofte kommer den rosévinen som får best omtale fra f.eks. Tyskland, New Zeelanc, Sør-Afrika og andre land som ikke jeg forbinder med rosévin. Men Bandol regnes gjerne som det beste vinområdet i Provence, og her finner man også god rosévin. Rosévin er mote, noe som viser seg i at prisene har blitt betydelig høyere enn de var for få år siden. Vinmonopolet har 120 roséviner fra Provence, varierende fra ca 140 til . Ch. Val d Arenc har vært fremholdt som et meget godt kjøp til lav pris. Men som det gjerne går med det som blir omtalt som gode kjøp: De blir utsolgt. Vinmonopolet har fortsatt en rosévin fra dem, men da til 370 kr for en flaske, ikke 100 som den Aperitif omtalte. En rosévin skal være meget godt før jeg vil være villig til å betale 370 kr for en flaske. Domaine Otts er en utmerket produsent i Bandol. Vinmonopolet har en av deres roséviner til 325 k per flaske. Man får veldig mye god vin for den prisen, og jeg tror jeg ville ha valgt noe annet. Ch Miraval har ofte fått god omtale. Vinmonopolet har fire av deres roséviner fra 180 til 465 kr per flaske. Ch Miraval fikk kjendisstatus da Brad Pitt og Angelina Jolie kjøpte eiendommen, og fikk vinfamilien Perrin med på laget til å utvikle vinstilen. Selv om Brad Pitt og Angelina Jolie har skilt lagt i privatlivet, har de visstnok fortsatt denne eiendommen sammen. Men kjendisstatus pleier også å bidra til at prisen skrus opp. Ch Salettes er en annen produsent i Bandol, som ofte har fått god omtale. Deres rosévin koster 270 kr på Vinmonopolet.

Men vi må finne litt vin langs dagens etappe også. Vi er utenfor AOP-klassifiserte vinområder, så vi må gå et trinn ned på klassifiseringsstigen, til IGP. Men det kan være mye god vin klassifisert på dette nivået. Jeg har bare klart å finne én vinprodusent som ligger tett på dagens etappe, og den er ganske tidlig på etappen. Vi er i et området som er klassifisert som Vin de Pays IGP Alpes Maritime. Det er Domaine Saint Joseph et sted som heter Tourette-sur-Loup, som rytterne passerer 26 km etter start. Produsenten ser ut til å ha vinmarker her og i Saint Paul de Vence.

Rytterne fortsetter til godlukt i parfymebyen Grasse. Her er det mange parfymeprodusenter som de fleste ikke har hørt om. Mange kjente motehus har sine parmyevarianter, men de lager dem stort sett ikke selv. Det er gjerne produsenter i f.eks. Grasse som lager dem. Men disse produsentene er stort sett like lite kjent som de som syr de merkeklærne vi kjøper.

Fra Grasse begynner det å gå oppover, og de skal klatre til over 1 000 meter, og så høyt produseres det bare helt unntaksvis vin. Det området rytterne skal gjennom er heller ikke et av disse unntaktene.

Det er antageligvis vanskelig å finne vin fra Domaine Saint Joseph utenfor området. I Norge har vi en av verdens beste, kanskje verdens beste vinhandler i Vinmonopolet. I Frankrike kan vi kjøpe vin i alle dagligvareforretninger, på bensinsstasjoner osv. Det finnes en del vinhandlere, men ingen har et utvalg som er i nærheten av det vi kan få på Vinmonopolet. Kjeder som Nicolas har et ganske standardisert og egentlig ganske kjedelig utvalg — det er ikke uten grunn at kalles kjeder.

Mange vinhandlere har spesialisert seg på regionale og lokale viner. Mitt hjemmeområde er Languedoc, og vinhandlerne der har godt utvalg og kan mye om viner fra Languedoc og Rhône som er naboområdet. Men skal vi finne vin fra andre områder, da blir det vanskelig. De har de kjente, som en del Boredaux, Champagne mm. Min erfaring er at de store supermarkedene er bedre hvis man skal ha vin fra områder utenfor eget distrikt. Vi handler ofte på et Carrefour hypermarked, og de har et ganske stort utvalg av vin. Jeg finner mer vin fra andre områder her enn hos de lokale vinhandlerne.

Den vinnen jeg har hatt fra Bellet, som vi var innom under de to første etappene tror jeg at jeg kjøpte hos en vinhandler i Aix-en-Provence. Fortsatt et stykke fra Nice, men i alle fall i Provence. Det er ikke lett å finne de mindre kjente vinene selv om man er i Frankrike, med mindre man er i det området hvor de produseres.

Tour de France 2020

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.