Les vins du Tour de France 2020. 16. etappe: La Tour-du-Pin > Villard-de-Lans

Så ble det nok en etappe med dobbelt slovensk. Etappen var en maktdemonstrasjon av Jumbo Visma. Når de har igjen fem ryttere til det gjenstår ca ni km, og de har med tre blant topp 12 i mål på en etappe som dette, da blir det ikke lett å slå dem. Egan Bernal er i praksis ute av kampen om å vinne Touren. Jeg liker å se at Richie Portehan igjen er tilbake blant de beste, etter de uhell han har vært utsatt for.

Etter andre hviledag er det ingen “kjære mor”. Nå er det rett inn i fjell. Riktignok ikke de hardeste, men det blir ikke mye oppvarming før det braker løs. Jeg regner med at noen vil gå rett i brudd, og det vil bli kamp fram til mellomsprinten, først og fremst mellom Decueninick Quick-Step og Bora Hansgrohe. Peter Sagan vil jakte på poeng. Om Sam Bennett ikke henger helt med på en litt kupert etappe fram mot mellomsprinten, vil laget sende fram andre som skal hindre at Peter Sagan tar de poengene. Touren er på ingen måte avgjort. Som Tadej Pogacar sa etter sin triumf på søndag: “At the moment, Roglic seems unstoppable. But today Bernal cracked and maybe one day myself or Primoz will crack too. There are still a lot of opportunities ahead.”

Som jeg har vært innom flere ganger, er det alltid en utfordring for oss som leter etter vin, når syklistene skal inn i fjellene. Skjønt Alpene er ikke like vanskelig som Pyreneene. Det produseres ikke vin i fjellene. Men i Alpene er det daler, og i en del av disse dalene produseres det vin. Vinen produseres typisk i sydvendte skråninger med et gunstig mikroklima.

Vi må her inn i et for meg helt ukjent vinområde: IGP Coteaux du Grésivaudan. Dette er de syd-østlige skråningene i Chartereuse-massivet. Om vi skal orientere oss i forhold til dagens etappe, er det nedkjøring etter den første av de to andrekategoristigningene på etappen.

Her får druene mye sol, og det er et varmt mikroklima. Det produseres mest hvitvin, men også rødvin og rosévin.

Mye av vinen lages av druer som er kjent fra andre steder, som pinot noir, gamay, cabernet sauvignon, chardonnay, pinot gris, viognier, osv. Det er ikke veldig spennende når de enda et sted lager vin av disse druene. Det blir som jeg har gjentatt til det kjedsommelige: Hvis man er på stedet, drikker man den lokale vinen. Men det er neppe noen grunn til å lete etter den utenfor området.

Men det dyrkes noen tradisjonelle, lokale druer i området, som man i alle fall ikke finner mange andre steder. L’Etraire de la Dui  er en rød/svart drue fra Isére, som gir en tanninrik, fruktig og litt krydret vin. Den skal passe godt til vilt, sier mine kilder.

La Verdesse er en hvit drue som også kommer fra Isère. Den gir en alkoholrik vin med lys gul farge,

Le Persan er en rød/svart drue som opprinnelig kommer fra Saint-Jean-de-Maurienne, altså der gårsdagens etappe startet, men dyrkes nå i les coteaux du Grésivaudan. Den gir en relativt tanninrik vin som sies å gå godt med rødt kjøtt, and og gås.

Vin laget med lokale druer er alltid interessant. Hvor god den er, kan jeg ikke si noe om. Jeg har så langt ikke smakt den. Jeg har nevnt tidligere at noe av planen for 2020 var å reise Route Napoleon, som ville ha tatt meg til Grenoble, og altså omtrent hit. Da ville jeg har forsøkt å finne ut litt mer om den lokale vinen. Men koronapandemien har gjort at det så langt ikke har blitt noe av den turen. Så det får vente til en annen gang.

Tour de France 2020

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.