Innføring i opphavsrett – Del 8 og 9, bearbeidelser, inspirasjonsverk og plagiat. Spilleliste

Jeg regner med at YouTube vil blokkere mange av mine musikksitater i denne vidoeforelesningen. Derfor har jeg laget denne spillelisten med det jeg har sitert fra. Den versjonen som er tilgjengelig for studenter som følger kurset RINF 1200 opphavsrett og beslektede rettigheter, har ikk evært utsatt for YouTubes algoritmestyrte sensur, så der er alle musikksitater med.

Hva som blir og hva som ikke blir blokkert, er helt uforutsigbart. Man får bare inkludere det man ønsker å ha med, og se hva som skjer. Denne gangen ble Led Zeppelin, Simple Minds og Josh Groban blokkert, men f.eks ikke Bob Dylan, Johnny Cash eller Rolling Stones.

Noe er blokkert i noen land, slik at i alle fall del to av denne forelesningen er blokkert i Danmark, Japan og Tyskland. Hvorfor, aner jeg ikke.

Jeg har bare tatt med eksempler som ble blokkert av YouTube, og som derfor er redigert ut i YouTube-versjonen av disse forelesningene.

Forelesningen ble litt for lang, så jeg delte den i to. Her er del 1:

Og her er del 2:

Forelesning 1

Drängarna — Vill du bli min fru

I del 1 var det Drängarna “Vill du bli min fru” som ikke overlevde YouTubes blokkeringsalgoritmer. Her er den, men det er ikke den samme versjonen som jeg har brukt som eksempel i forelesningen.

Forelesning 2

Som ventet var det denne delen som ville bli hardest rammet av YouTubes blokkeringsalgoritme. Og jeg merker meg med en viss interesse at det stort sett er klipp med noen som har plagiert andre, som er blitt blokkert. Unntaket er “Simple Minds” “Blefast Child”, som jeg feilaktig kalte “Belfast Boy” i forelesningen. Men også for denne gjelder at de har brukt en tradisjonell melodi, slik at de ikke har noen opphavsrett til melodien.

Her er de blokkerte synderne:

Simon & Garfunkel – Scarborough Fair

Dette er deres versjon av den tradisjonelle skotske/engelske balladen “Scarborough Fair”, som Paul Simon lærte av Martin Carthy, og og som feilaktig har vært kreditert Paul Simon. Arrangementet er slik Paul Simon lærte det av Martin Carthy.

Rolf Løvland / Josh Groban – You Rise Me Up

Her har Rolf Løvland utgitt den tradisjonelle irske melodien “Londonderry Air/Danny Boy” som sin egen. Det er skrevet en ny tekst, men den er ikke skrevet av Rolf Løvland. Mange har spilt den inn, jeg har valgt innspillingen med Josh Groban. Jeg får litt #metoo assosiasjoner til den videoen.

Led Zeppelin – White Summer,

Denne er et plagiat av Davy Grahams versjon av den tradisjonelle irske melodien “She Moved Through the Fair”.

Simple Minds – Belfast Child

Her har de laget en ny tekst til den tradisjonelle irske melodien “She Moved Through the fair”. Intent kritikkverdig i det.

Led Zeppelin – Black Mountain Side

Denne er et plagiat av Bert Jansch’ arrangement av den tradisjonelle britiske sangen “Black Water Side”. Vi kan legge merke til at Bert Jansch spiller dette som komp til sangen, mens Jimmy Page har tatt hans komp og spiller det som instrumental. Alle som har prøvd vet at det blir mye vanskeligere å spille når man også skal synge til.

Oversikt over videoforelesninger: Innføring i opphavsrett, RINF 1200

Grunnleggende opphavsrett
Nærstående rettigheter
Avgrensning av opphavsretten
Andre temaer

Oversikt over blogginnlegg om opphavsrett
Blogginnlegg spesifikt for faget RINF 1200, opphavsrett og beslektede rettigheter, bl.a. kommentarer til tidligere eksamensoppgaver

Andre videoforelesninger