I vini del Giro d’Italia 2020. 3. etappe: Enna > Etna (Piano Provenzana)

Diego Ulissi hadde mest igjen på slutten, og tok seieren. Peter Sagan er ikke den samme som han var i fjor, og stivnet i spurten.

Det er en merkelig sykkelsesong, med Giro d’Italia og Liege-Baston-Liege samtidig. Jeg fikk med meg finalen, og så at Julian Alaphilippe rotet bort seieren ved å juble for tidlig, og så bli passert av Primoz Roglic. For en rutinert syklist som Alaphilippe må det ikke bare være særdeles ergerlig, men også pinlig å gjøre en slik tabbe når han spurter mot mål i verdensmestertrøye. Og mer merkelig blir det. Søndag om tre uker, da det er finale i Gior d’Italia, en etappe i Vueltaen opp til Tourmalet, og Paris-Roubaix — alt på den samme dagen.

Jeg har tidligere nevnt at snø kan bli en utfordring når Giroen kommer til Alpene. Men annet uvar kan også bli en utfordring. Dette er drøyt to uker til de skal inn i Piemonte, og det spørs om hvor mye vi ser av dette i dagene som kommer, og om de rekker å rydde opp.

Dagens etappe er 150 km, og årets første med toppavslutning. Etappen starter i Enna, i det sicilianske innlandet, går langs foten av Etna, før den avslutter med en klatring mot toppen. Her skal rytterne opp 18 km med en stigning på 7% i snitt, med 10% på det bratteste.

Etna er en aktiv vulkan, som har ganske hyppige utbrudd. Men utbruddene pleier ikke være veldig alvorlige. Da 9. etappe i 2011 gikk hit, var det et utbrudd tre dager før etappen, og det var en stund usikkert om etappen kunne gjennomføres. Men den ble syklet, og vi får håpe at det ikke blir vulkanproblemer i år heller.

Området rundt Etna er det ledende vinområdet på Sicilia. Vinmarkene ligger i en halvmåne på østsiden av vulkanen. Jordsmonnet her er preget av nærheten til vulkanen. Her er det mye mineraler, og lite humus. Etna var det første området på Sicilia som fikk DOC-status, i 1968. Den mest vanlige vinen fra området er Etna Rosso, som inneholder mest Nerello Mascalese , med inntil 20% Nerello Cappuccio, som lokalt er kjent som Nerello Mantellato.

Den ofte utmerkede hvite Etna Bianco er laget med minst 60%  Carricante, og den mest vanlige druen på Siciia, Catarratto, men den kan også ha noe Trebbiano og Minnella.

Det plantes druer stadig høyere opp på Etna, og resultatene er lovende. Selv om Sicilia ligger langt syd, kan lav temperatur gi noen utfordringer, men også fordeler i de høyest liggende vinmarkene. De får en lang vekstsesong og modning. Solen reflekteres fra Middelhavet, på samme måte som vnmarkene i Mosel nyter godt av solreflekser fra elven.

Noen produsenter har arbeidet mye for å kartlegge de opprinnelige subsoner, det som vi mer frankofile vil calle crus. Italienerne kaller det contrade, i alle fall gjør de de på Sicilia. Det er 132 ulike cortrader. Fra og med 2011 er det tillatt å angi cortrade i tillegg til DOC Etna.

Native Grapes of Italy

0520272269Noe av det jeg synes har vært spennende på mine virtuelle og noen ganger relle reiser i vinområder, er at vi ser en renessanse for tradisjonelle lokale druer. Lenge var trenden at hvis man skulle produsere kvalitet, så måtte man plante "internasjonale", som i praksis ofte betød franske druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvigninon Blanc, osv. Det blir god vin av disse druene. Viner med personlighet og lokalt preg er mer interessante. Det betyr ikke alltid at de er bedre. Men det er ikke så interessant å lete opp nok et område hvor de lager hvitvin med Chardonnay eller rødvin med Cabernet Sauvignon. Det kan være gode viner, men det produseres gode viner med disse druene på så mange steder. Særlig i Italia er det mange lokale druer som bare dyrkes innenfor begrensede områder, og som vi i liten grad finner utenfor Italia.

For den som er mer nerdete generelt, og når det gjelder italiensk vin spesielt, tar jeg med Ian D'Agatas  bok "Native Wine Grapes of Italy". Her går han gjennom opprinnelig italienske vindruer som har blitt viktige i italiesk vinprodukjon.

Italiensk vin

Min hovedkilde til  kunnskap om italiensk vin er  Thomas Ilkjær, Paolo  Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen: Italiensk vin. Boken kom i tredje utgave i 2018. Siden det hele tiden skjer mye spennende på vinfronten, er denne utgaven selvfølgelig utvidet sammenlignet med tidligere utgaver. I den forrige utgaven hadde forfatterne valgt en systematikk basert på sykkel, ved å dele den inn etter ledergruppen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Jeg syntes i utgangspunktet det var en morsom idé. Men etter å ha brukt den boken en del, syntes jeg ikke at det fungerte. Når man skulle flytte seg fra en region til en annen, måtte man sjekke i innholdsfortegnelsen i hvilken del av feltet forfatterne hadde plassert naboregionen. I tredje utgave har forfatterne valgt en geogfrafisk systematikk, som fungerer bedre. Støtt din lokale bokhandler, og kjøp den der du pleier å kjøpe bøker.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2023-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2020

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.