I vini del Giro d’Italia 2020. 16. etappe: Udine > San Daniele Del Friuli

Wilco Keldermann fremstår som den største favoritten til å vinne Giroen. Men João Almeida forsvarer seg godt, selv om jeg ikke tror at han vil klare å beholde ledelsen helt til mål. Jeg hadde tenkt å skrive at han i alle fall bør være ganske sikker på å vinne den hvite ungdomstrøyen. Men jeg har visst ikke fulgt godt nok med på stillingen for de ulike trøyene. Da jeg sjekket, så jeg at de som ligger på de tre første plassene i konkurransen om den hvite ungdomstrøyen, i øyeblikket er nr 1, 3 og 4 i konkurransen om sammenlagtseieren. Og det skiller bare 2.57 mellom første og tredjeplass i den konkurransen. Så det kan bli tøff konkurranse til mål også om den hvite trøyen. Vi ser at en ny generasjon setter sitt preg på de store rittene.

Det er første etappe etter andre hviledag. Det er alltid spennende hva som skjer på hviledagen, selv om det på en måte ikke skjer noe i selve rittet. Tidligere dukket det ofte opp noen positive dopingprøver på hviledagen. I år frykter vi heller flere positive covid-19 prøver. Men jeg har ikke klart å fange opp noe om flere slike positive prøver. Så vi får håpe ikke flere i rittet er smittet. Værmeldingen for den siste uken ser ikke så verst ut, så det bør være mulig å gjennomføre fjelletappene.

Dagens etappe er en lang, kupert etappe. Den er 229 km. Så langt ute i rittet, og med en slik profil, ser jeg for meg at et brudd kan gå inn på denne etappen. Jeg vil tro at sammenlangtkandidatene vil spare krefter til de harde fjelletappene som kommer, og det er en etappe som ikke passer for de utpregede spurterne. Det avhenger selvsagt av at de som sitter i et slikt brudd ikke utgjør noen trussel mot noen i et av sammendragene.

Som jeg nevnte på søndag, er Friuli, eller Friuli — Venezia Giuli som det egentlig heter, et av de mest interessante hvitvinsområdene i Italia. Navnet på provinsen er forvirrende, ikke minst fordi Venezia ikke ligger her, men i Veneto. Navnet Venezia henger igjen fra Den venetianske republikkens tid. Den delen som lå i Friuli fikk navnet Venezia-Giulia, etter Julius Cæasar. Den delen som lå i Veneto ble kalt Venezia-Euganea og delen i Trentino ble kalt Venezia-Tridentina. Friuli, som vi for korthets skyld kan kalle regionen, er en interessant vinregion.

Friuli er det området som ledet an i utviklingen av kvalitetshvitvin i Italia. Vi kan minne om at Italia er et ungt land, Friuli er nær Østerrike. Friuli var et rekreasjonsområde for Østeriksk adel og kongelige, og var også en leverandør av vin til disse ganske kresne kundene. Friuli ble derfor tidlig en produsent av kvalitetsvin.

Etappen starer i Udine, i Friulie Grave, som vi var innom på søndag. Det er det relativt mørkeblå området på kartet. De beste vinområdene i Friuli er i åsene mot grensen til Slovenia. Etappen går inn i DOC Friuli Colli Orientali. Det er det oransje området på kartet. Det står riktignok Colli Orientali del Friuli til kartet, men i 2011 skiftet det offisielle navnet til Friuli Colli Orientali. De fleste gode tørre vinene kommer fra området rundt byen Cividale, som er stedet for dagens første mellomsprint. Det er opprettet fem egne subsoner, hvor man forsøker å få fram noen av de lokale druene.

Det produseres mest vin av Pinot Grigio. Men om man skal trekke fram en typisk drue for området, må det bli Friulano. Ellers dyrkes det ganske mye av “internasjonale” druer som Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, osv. Jeg ville ha valgt en Friulano fra DOC Friuli Colli Orientali som dagens vin. De er relativt dyre. De som Vinmonopolet har for tiden, koster fra 190 til 430 kr for en flaske. De lokale druene som noen har begynt å satse på dyrkes i alle fall foreløpig i små kvanta.

Målbyen San Danilele er først og fremst kjent for sin skinke. Oslos beste matbutikk, Jacobs, er kanskje ikke helt uhildet når de omtaler skinker. På den annen side: For dem spiller det vel ingen rolle om folk velger den ene eller andre av de gode skinkene, og de burde være interessert i velinformerte og fornøyde kunder. De omtaler San Daniele som Italias beste skinke. Så jeg siterer det de skriver om skinkene fra San Daniele:

“San Daniele er noe mildere og søtere enn Parmaskinke. Mens havluften preger parmaskinken, henges San Daniele under enda mer optimale forhold. Den får både den milde brisen fra syd og den kalde fra alpene, noe som bidrar til å gi en veldig god smak. Italienerne mener selv at San Daniele lagret i 16 måneder er Italias beste og mest eksklusive skinke!”

Norsk tradisjon er å drikke øl til spekemat. Men man kan også forsøke en vin. Selv ville jeg tenke på en hvitvin eller en champagne, eventuelt en crémant. Eller Franciacorta om vi skal holde oss i Italia. Det bør være en hvitvin med litt modenhet og kraft, og god syre. Jeg ville nok ha tenkt i retning en Riesling.

Jeg har søkt litt etter vinanbefalinger til slik skinke, skjønt det blir til spekeskinke generelt, ikke så spesifikt som San Daniele skinke. Av de jeg har kommet over, har mange tenkt som meg: Riesling eller champagne. Noen anbefaler også Fhino sherry, og enkelte anbefaler en rødvin på Barbera. Det er også de som anbefaler oransjevin. Jeg hadde håpet å finne noen som kunne inkludere hvitviner fra Friuli, men det fant jeg ikke. Men under min letning fant jeg denne artikkelen hos Aperitif om skinker og annen mat fra Friuli.

Vinmonopolet har en hvitvin laget av Friulano fra Borgo San Daniele, som jeg tenkte måtte være fra et sted i nærheten av målbyen. Men de holder til lenger øst, i det området som heter Collio Goriziano, eller det ser i alle fall slik ut på kartet. I Vinmonopolets liste er det bare angitt som Friuli Venezia Giuli, øvrige.

Italiensk vin

Min hovedkilde til  kunnskap om italiensk vin er  Thomas Ilkjær, Paolo  Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen: Italiensk vin. Boken kom i tredje utgave i 2018. Siden det hele tiden skjer mye spennende på vinfronten, er denne utgaven selvfølgelig utvidet sammenlignet med tidligere utgaver. I den forrige utgaven hadde forfatterne valgt en systematikk basert på sykkel, ved å dele den inn etter ledergruppen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Jeg syntes i utgangspunktet det var en morsom idé. Men etter å ha brukt den boken en del, syntes jeg ikke at det fungerte. Når man skulle flytte seg fra en region til en annen, måtte man sjekke i innholdsfortegnelsen i hvilken del av feltet forfatterne hadde plassert naboregionen. I tredje utgave har forfatterne valgt en geogfrafisk systematikk, som fungerer bedre. Støtt din lokale bokhandler, og kjøp den der du pleier å kjøpe bøker.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2023-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2020

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.