Les vins du Tour de France 2021. Presentasjon

Nå kan vi glemme rykter og spekulasjoner. Etappene for Tour de France 2021 er endelig presentert. Det var meningen at Tour de France 2021 skulle ha startet i København, men dette er utsatt til 2022. Tour de France 2021 starter i Bretagne 26. juni, og avsluttes i Paris 18. juli. Vi får håpe at koronapandemien har avtatt innen sommeren, slik at Tour de France kan gjennomføres som planlagt.

Mange kommenterer de sportslige sidene ved neste års Tour de France. Jeg klarer ikke å la være å kommentere litt av det også når det hele først starter. Det er jo fordi jeg er interessert i både sykkel og vin at jeg holder på med dette. Men mitt første blikk på det som nå er presentert, er gjennom vinglasset.

Tour de France 2021 starter med fire etapper i Bretagne. Det kan hende at bare de tre første går i den administrative regionen Bretagne, men det tradisjonelle Bretagne er større enn regionen. I Bretagne produseres det ikke vin. Her blir det stort sett øl og cider. Tidligere var det en butikk i Paris som hadde spesialisert seg på mat og drikke fra Bretagne. Jeg pleide å stikke innom der for å oppdatere meg på hva regionen kunne by på, tidligere når Touren var innom Bretagne. Den butikken har forsvunnet, så det kan bli en utfordring å finne bretonsk drikke. Men jeg skal gjøre et forsøk.

En av de mest kjente drikkene fra Bretagne, som ingen helt har klart å loklisere geografisk, er antageligvis Miraculix’ styrkedråper, som Obelix falt oppi som liten, og som gjør at romerne aldri klarer å overvinne Asterix og Obelix. Men om noen av syklistene skulle få tak i den, vil det være doping. Dette kunne vi lese om i Asterix og de olympiske leker. Det årets olympiske leker må ha vært det første store idrettsarrangementet hvor det ble gjennomført dopingkontroll.

Fjerde og femte etappe (tempo) kan være innom Normandie, og da kan det igjen bli tid for å smake litt Calvados, i tilllegg til øl og cider. Vi har fortsatt ikke kommet inn i noen vinområder.

Sjette etappe starter i alle fall i Loiredalen. Men det som alltid er frustrerende med Tour de France at vi på denne tiden bare får en ganske grov oversikt. Jeg trenger detaljer for å se hvilke vinområder etappen eventuelt går gjennom etter at den har startet fra Tours. De detaljene pleier typisk ikke å komme før i juni det året rittet skal kjøres.

Sjuende etappe ser ut til å starte i Loire, og går nesten til Macon i Burgund, men bare nesten. Igjen trenger vi flere detaljer når vi skal lete etter vin. Åttende etappe starter i Jura, og her kan det hende vi finner interessant vin, god kylling og god ost. Deretter bærer det inn i Alpene, og i fjellene produseres det ikke mye vin. Det kan hende vi finner vin i dalene, og Savoie er et spennende og lite kjent vinområde. Noe bør vi klare å finne.

På den tiende etappen skal rytterne ned fra Alpene og ender i Valence i Rhônedalen. Valence ligger i et slags vinmessig ingenmannsland mello den nordlige og sydlige delen av Rhône. Men noe vin bør det være mulig å finne.

Etappe 11 starter omtrent i Chateauneuf-du-Pape, og går mot Mont Ventoux. Her må vi klare å finne god vin. Touren fortsetter så fra den nordlige enden av det sydlige Rhône, nedover dalen til Nîmes. Her bør det være mye vin å hente, men hva vi skal velge, vet vi ikke før vi har flere detaljer. Etappen fra Nîmes til Carcassonne går gjennom mitt hjemmeområde i Frankrike: Languedoc. Dette er det området i Frankrike hvor det produseres mest vin. I gamle dager var det mest kjent for uinteressant bordvin. Men som i så mange andre vinområder har kvaliteten blitt hevet kraftig i de senere tiårene, så nå produseres det mye interessant vin av god kvalitet i dette området.

Pyreneene er vinmessig vanskeligere enn Alpene. Andorra La Vella, hvor 15. etappe ender, er som en eneste stor tax-free butikk. Her kan man kjøpe billig vin og brennevin. Men det er ikke produsert lokalt, og da er det ikke interessant i vår sammenheng. Den 18 etappen starter i Pau, som vi har vært innom mange ganger. Det blir nok en gjenvisit til Jurancon når vi er her. Etappen fra Pau ender på Luz Ardiden, som bør vekke gode minner hos sykkelinteresserte nordmenn. Det var her Dag Otto Lauritzen, som den første nordmann, vant en etappe i Tour de France 14, juli 1987. Vi får nok litt mimring om dette på TV2.

Vi har så kommet til etappe nr. 19, og da er det bare å være klar med flaskeåpner og vinglass. Den går til Libouren, i vinområdet Pomerol i Bordeaux. Man skal gjøre et grundig planleggingsarbeid om man skal klare å unntå flere interessante vinområder i Bordeaux på veien hit. Dette blir nok et vinmessig høydepunkt i den forstand at det er på denne og den neste etappen at Touren er innom de mest berømte vinområdene. Men de mest berømte vinene herfra koster langt mer enn hva de fleste av oss kan eller vil bruke på vin.

Tradisjonen tro er nestsiste etappe en individuell tempoetappe, som i et vinperspektiv blir interessant: Fra Libourne til Saint-Emilion. Siste etappe starter dette året litt vest for Paris, hvor det ikke er noen viktige vinområder. Men vi kommer uansett til å holde oss til tradisjonen og avslutte med champagne.

Tour de France 2021

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.