I vini del Giro d’Italia 2021. 19. etappe: Abbiategrasso – Alpe di Mera (Valsesia)

Det var ingen overraskelse av det ble bruddsiere i går. Det var en typisk etappe for slikt, og når de fleste lagene hadde folk i bruddet, var ingen særlig motivert for å kjøre det inn. Slike tidsdifferanser får meg til å tenke på Tour de France i 2006, da den antatt ufarlige Óscar Pereiro Sío fikk omtrent 30 minutters ledelse på en etappe, sammen med Jens Voigt, og Óscar Pereiro Sío fikk gul trøye. Han vekslet med Floyd Landis om å ha den gule trøyen, inntil Flody Landis ble tatt for doping og utestengt, og da var det ingen som klarte å kjøre inne Óscar Pereiro Sío, slik at vant Tour de France det året. Sammenlagtfavorittene er ikke truet av utbrytere i årets Giro. Men 23 minutter og 30 sekunder er mye.

Igjen er det fjell, med målgang på toppen av en førstekategori stigning. På grunn av den tragiske taubaneulykken for en uke siden, er etappen lagt om. Den skulle ha gått over Mottarone, steden denne taubanen går til. Denne og Colam di Varallo er droppet og erstattet av andre, ikke fullt så harde fjell.

Det er på disse tre siste etappene folk må angripe Egan Bernal, og se om de kan vinne mer tid. Om jeg har forstått det rett, er ikke Bernal en veldig sterk temporytter, og vil normalt trenge noe å gå på før den avsluttende tempoetappen. Tobias Foss er sterk på tempo, noe han viste med sin tredjeplass på åpningsetappen. Så vi kan håpe at han kan klare å klatre ytterligere noen plasseringer fra sin niende plass.

Etappen starter i Lombardia, men det tar ikke lang tid før vi er over i Piemonte. Men vi er lenger nord i Piemonte enn vi var under de tre første etappene. Vi skal inn i del delen som kalles Alto-Piemonte, som betyr den høyere delen av Piemonte.

Som vanlig på etapper som denne, må vi bunkre langs den første delen av etappen. Det er to ganske store klassifiserte områder. På østsiden av elven Sesia finner vi DOC Colline Novaresi og på vestsiden DOC Coste della Sesia. Det er klassifiserte områder som ble opprettet på 1990-tallet, med mindre restriktive regler enn de som gjelder innenfor de mindre vinområdene i distriktet. Dette gir mulighet til å benytte flere druetyper og til å blande druer fra ulike områder innenfor den store klassifikasjonen. Dette har blitt populært, og mange produserer nå vin innenfor disse klassifiseringene. Vi holder oss stort set på østsiden av Sesia, så det er Colline Novaresi som er mest interessant denne gangen.

Innenfor Colline Novaresi finner vi flere mindre klassifiserte områder. Det første vi kommer til er DOC Fara, som er et lite område og ut fra beskrivelsene ikke det mest interesseante i denne delen av Piemonte. Her er det tillat å bruke mer uva rara (maks 40%) enn nebbiolo (30-50%) i vinen. Vespolina skal utgjøre 10-30%.

Vi fortsetter, og kommer til det lille området DOC Sizzano. Sizzano skal inneholde 40-60% nebbiolo, og 15-40% vespolina, som her er obligatorisk Uva rara kan også benyttes. Jeg må medgi at jeg ikke kjenner Fara og Sizzano-viner annet enn av omtale.

Det neste området er det verdt å stoppe ved: DOCG Ghemme. Går vi et par hundre år tilbake var nebbiolo-baserte viner herfra og fra nabodistriktet på andre siden av elven DOCG Gattinara, mer ettertraktet enn de i dag mer berømte nebbiolo-vinene fra Langhe: Barolo og Barbaresco. Gattinara er kupert, Ghemme er flatere, og jordsmonnet er ulikt. Viner fra Ghemme er ofte litt bløtere enn de fra Ghemme og vinene fra Langhe. Viner fra Ghemme og Gattinara kan være gode kjøp om man vil ha en god nebbiolo til litt lavere pris enn Barolo og Barbaresco. Man betaler alltid litt ekstra for navnet hvis man vil ha berømtheter. Men mange har begynt å oppdage kvaliteten i viner fra dette område, noe som begynner å reflekteres i prisene.

Når vi fortsetter videre nordover, kommer vi inn i DOC Boca. Det er et lite område i naturreservatet Monte Fènera. Vinmarkene ligger høyt, ca 500 moh, og det er et av de kjøligste områdene i Alto Piemonte. Vinene skal inneholde 70-90% nebbiolo, blandet med vespolina og eventuelt croatina. Også dette er en vin som er ukjent for meg. I Italiensk vin beskrives den som en vin med fin bouquet og at det kan bli en av de mest elegante og burgunderlignende vinene fra Alto Piemonte. Det ser ut til å være en vin det kan være verdt å lete etter. Vinmonopolet har fire Boca-viner, som ikke akkurat er rimelige. De koster fra ca 470 til 550 kroner per flaske.

Herfra fortsetter vi inn i fjellene, og der er det ikke mer vin å hente.

Italiensk vin

Min hovedkilde til  kunnskap om italiensk vin er  Thomas Ilkjær, Paolo  Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen: Italiensk vin. Boken kom i tredje utgave i 2018. Siden det hele tiden skjer mye spennende på vinfronten, er denne utgaven selvfølgelig utvidet sammenlignet med tidligere utgaver. I den forrige utgaven hadde forfatterne valgt en systematikk basert på sykkel, ved å dele den inn etter ledergruppen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Jeg syntes i utgangspunktet det var en morsom idé. Men etter å ha brukt den boken en del, syntes jeg ikke at det fungerte. Når man skulle flytte seg fra en region til en annen, måtte man sjekke i innholdsfortegnelsen i hvilken del av feltet forfatterne hadde plassert naboregionen. I tredje utgave har forfatterne valgt en geogfrafisk systematikk, som fungerer bedre. Støtt din lokale bokhandler, og kjøp den der du pleier å kjøpe bøker.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2021

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.