Les vins du Tour de France 2021. 6. etappe: Tours>Châteauroux

Gårsdagens tempoetappe ble langt mer spennende en jeg hadde forutsett. Tadej Pogacar har markert at han er mannen å slå i år. I fjor var han lenge under radaren. Det er han ikke i år. Mathieu van der Poel fortsetter å imponere. Han beholdt den gule trøyen, og fikk en ny løve (jeg skulle gjerne hatt en slik løve …).

Dagens etappe er en flat etappe. Giro d’Italia er flinkere til å publisere informasjon om etappene enn Tour de France. En ting er at kartene publiseres mye tidligere. Men de pleier også å ha med noe som viser detaljer om start og mål, i tillegg til at de i år også la ut sin road book. For Tour de France kan vi nå zoome inn på kartene, og det ser ut til å være et ganske rett og ukomplisert oppløp i en gate som heter Avenue de la Chatre. Når det heter avenue, tyder det på at det er en ganske bred gate. Av det som vises på etappeprofilen kan det se ut som om det går litt opp mot slutten, mer her er dataljer ikke tilgjengelig. Det kan selvsagt bli vin som kan skape utfordringer, men værmeldingen sier at det skal bli lite vind. Om det ikke skjer uhell, bør det gå mot en ganske samlet avslutning hvor spurtlagene gjør opp om seieren. Jeg tror derfor at Mathieu van der Poel vil klare å beholde den gule trøyen også etter dagens etappe. Kanskje vil vi se en slags reprise på Thomas Voeckler i 2004, da han kom inn i Tour de France med et andredivisjonslag, fikk den gule trøyen og klarte, mot alle odds, å beholde den til og med etappe nr 15. Jeg ville ikke bli overrasket om Mark Cavendish har fått blod på tann, og tar denne spurten også.

Da er det endelig tid for vin. Vi er i området Loire. Loire har navn etter elven som renner gjennom området. Loire er Frankrikes lengste elv, den er 1006 km lang. Til sammenligning er Glomma ca 620 km lang. Loire starter i de nordøstlige delene av Cevennene, som igjen er en del av Massif Central. Touren passerer ikke så veldig langt fra Loires kilde på 12. etappe, fra Saint-Paul-Troix-Château til Nîmes. Det sier seg selv at klima og jordsmonn varierer ganske mye langs en så lang elv. Rhône er også et vinområde som har navn etter en elv. Men vinområdet Rhône ligger bare langs en del av denne elven, fra Lyon og omtrent til den renner ut i Middelhavet. Det produseres vin også lenger opp langs elven, men da er vi i områder som Beuget, Savoie osv. Rhône starter oppe i De sveitsiske alper, og det dyrkes mye vin i dalen Wallis/Valais, som elven renner gjennom før den renner ut i Genevesjøen. Men nå har vi beveget oss langt bort fra Loire.

Loire er et interessant og mangfoldig vinområde som jeg dessverre ikke kjenner så godt som jeg burde gjøre. Jeg tror ikke jeg er alene om å kjenne Muscadet fra den ytterste delen av Loire og Sancerre og Puilly Fumé fra lenger oppe langs elven. Men den sentrale delen, som vi nå er inne i, har jeg ikke fått utforsket så godt som jeg gjerne vil. Les gjerne Vinmonopolets artikkel om Muscadet, selv om vi ikke er innom dette området i år. Jeg har noen ungdomsminner om rosévinen Cabernet d’Anjou, som var en skuffelse da jeg forsøkte den på nytt et tidligere år da Tour de France var i dette området. Halvtørr rosévin, det er ikke min favoritt i dag — men jeg drakk ganske mye halvtørr vin da jeg var ung (som begynner å bli veldig lenge siden). Jeg har også oppdaget gode dessvertviner fra Coteaux Layon. Lenger opp langs elven kjenner jeg selvsagt Sancerre og Puilly Fumé. Men de sentrale deler av Loir, hvor vi er nå, kjenner jeg ikke så godt som jeg burde gjøre.

En drue som er på sitt beste i Loire, er Chenin Blanc. Vouvray som vi skal gjennom på dagens etappa, og Savennieres litt lenger vest, er de to ledende områdene for chenin blanc. Chenin blanc er en drue som er på sitt beste i Loire og Syd-Afrika. Se gjerne denne artikkelen hos Vinmonopolet om chenin blanc. Jeg har merket meg at folkene som lager Vinmonopolets podkast ofte sier at hvis man blindsmaker en hvitvin og ikke klarer å plassere druen, kan man ofte gjette på chenin blanc. Med en viss skuffelse må jeg konstatere at Vinmonopolets ganske begrensede utvalg av viner fra Touraine stort sett er viner laget av Sauvignon blanc. Jeg skal ikke si noe galt om sauvignon blanc, den druen mange av oss særlig forbinder med hvit Sancerre. Men fra denne delen av Loire ville jeg helst ha valgt en chinin blanc. Jeg finner en vin som er 100% chenin blanc fra dette området, Garreliere Le P’tit Ch’nin 2020.

Det er visse underområder under Tourraine, blant annet Touraine Azay-le-Rideau, området rundt det kjente slottet Azay-le-Rideau.

I dag ville jeg ha valgt en hvitvin herfra, laget av cheninn blanc. Vinmonopolet har en vin herfra i sine lister, Nicolas Grosbois Touraine-Azay le rideau Blanc 2014. Det er ikke angitt hva slags druer den er laget av, men det er antageligvis 100% chenin blanc. Det ser ut til at den er utgående, og bare kan kjøpes i de utsalg som den på lager, og ingen av disse er i Osloområdet.

Loire er et område kjent for sine slott. Det er så mange av dem, at man må gjøre et kresent utvalg om man skal besøke noen slott. Amboise er en by og/eller et slott som vi passerer etter ca 27 km. Etter ca 42 km passerer vi et av de vakreste slottene i Loire: Chenonceaux. Det krysser elven Cher. Henry II Det har en lang historie med at det har blitt tatt som dekning av gjeld, i alle fall et par konger har gitt det til sine elskerinner. I dag eies slottet av Henri Menier, fra familien som eier sjokoladefabrikken Menier.

Ra-smit (GFDL or GFDL), via Wikimedia Commons
Tour de France 2021

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.