Les vins du Tour de France 2021. 7. etappe: Vierzon — Le Creusot

Så klarte Mark Cavendish det igjen, og jeg er ikke overrasket. Mathieu van der Poel beholdt den gule ledertrøyen. Heller ikke det overraskende.

Dagens etappe er den lengste etappen siden år 2000, 249,1 km lang. Første halvdel av etappen er ganske flat, men mot slutten blir det mer bakker. Rytterne skal over en andrekategori knappe 20 km før mål, og så en fjerdekategori når det gjenstår ca 9 km. Det går nedover mot slutten, men selve avslutningen ser ikke altfor vanskelig ut, basert på de kartene som er tilgjengelig. Etappen har mye til felles med de tre første etappene, dog slik at en av stigningene er høyere klassifisert. Jeg ville ikke bli overrasket om Mathieu van der Poel forsvarer den gule trøyen også på denne etappen. Det kan være en etappe hvor et brudd kan gå inn. Kanskje er det denne etappen Greg Van Avermaet skulle ha satset på, og kanksje gjør han det igjen. I dag vil et brudd neppe måtte konkurrere med spurtlagene. Lagene med sammenlagtambisjoner kan velge å ta det rolig før de møter fjellene.

Dagnes etappe starter i Loire og ender nesten, men bare nesten i Bourgogne.

De mest kjente vinene fra denne delen av Loire er Sancerre og Pouilly-Fumé, begge utmerkede viner. Dagens etappe går litt syd for disse områdene. Denne delen av Loire er mest kjent for sine hvite viner laget av Sauvignon Blanc. Både hvit Sancerre og Pouilly-Fumé er laget på denne druen, Skal man ha en typisk vin fra det sentrale Loire må det bli en slik hvitvin og det er utmerkede sommerviner. Sauvignon blanc er en av de druene det er lettest å bli kjent med, med sin aroma av stikkelsbær og solbærblader.

Men det lages som også rød- og rosévin i det sentrale Loire, mest av Pinot Noir, men også i noen grad av Gamay. Det tok litt tid før man oppdaget rød og rosé fra Sancerre. Går vi en del år tilbake har jeg opplevd at folk på Vinmonopolet insisterte på at Sancerre var hvit, da jeg ba om rød Sancerre. Andre jeg kjenner opplevde noe lignende på anerkjente restauranter i Oslo. Jeg har kjøpt disse vinene en del ganger. Rød Sancerre er en helt grei, relativt lett rødvin. Men Sancerre er kjent, om enn for sin hvitvin (ikke uten grunn). Så rød Sancerre er nok en del overpriset takket være det kjente navnet.

Det er mye “barnelærdom” om vin som i beste fall bør revurderes, kanskje forkastes. Dette gjelder f.eks. maksimen rødvin til kjøtt og hvitvin til fisk. Man kan ofte velge hvitvin til kjøtt og rødvin til fisk. Men skal man velge rødvin til fisk bør det være en relativt lett rødvin med lite tanniner. Fisk og tanniner (som det er særlig mye av i rødvin laget av Cabernet Sauvignon) går ikke godt sammen. En rød Loire, og her har jeg bare erfaring med rød Sancerre, kan fungere godt, f.eks. til kveite. Jeg vil tro at annen rød Loire kan fungere tilsvarende godt. Ellers er min hvite favoritt til kveite også fra Loire, men litt lenger syd, nemlig Pouilly-Fumé.

Etappen ender i Bourgogne, men ikke vi kommer ikke helt inn til vinområdene.

Tour de France 2021

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.