Les vins du Tour de France 2021. 18. etappe: Pau — Luz Ardiden

Det var ingen store overraskelser i går. Jeg håpet at Jonas Vingegaard skulle vinne. Når det ikke ble ham, var det greit at det ble Tadej Pogacar. Richard Carapaz lå hele tiden bak i denne trioen og ville ikke dra før han rykket mot slutten. Da synes jeg det var helt OK at det forsøket ikke lyktes. Tidstillegget ble 39.28. Mark Cavedish kom i mål med knapt fem minutters margin. Om det var kald beregning hvor de ikke ville bruker mer krefter enn nødvendig, eller om Cavendish var på grensen, vet vi ikke.

Mye synes nå å være avgjort. Hvis vi forutsetter at ingen av favorittene utsettes for uhell, tviler jeg på at Jonas Vingegaard eller Richard Carapaz klarer å ta inn rund 5.30 på Pogacar. Det skiller fire sekunder mellom Jonas Vingegaard og Richard Carapaz i sammendraget, så kampen mellom disse to fortsetter. Tar vi de som ligger på 4. til 10. plass, har ingen av de vist såpass styrke at det er grunn til å tro at de henter inn Vingegaard og Carapaz.

Klatrekonkurransen er ikke avgjort. Tadej Pogacar ligger bare 11 poeng bak Wouter Poels i kampen om klatretrøyen. Med to uteforkategoristigninger er det 40 poeng å hente (jeg tror ikke det er doble poeng ved toppavslutning). <edit>Rettelse: Jeg har ikke klart å finne reglene. Men Pogacar fikk 40 poeng for avslutningen i går, så det er tydeligvis doble poeng. Dermed er det 60 poeng å hente på dagens etappe.</edit> Jeg vil tro at Wouter Poels vil prøve å få poeng på Tourmalet. Han er neppe sterk nok til å ta noe særlig i finalen. Det avhenger nok av hvor interessert Pogacar er i også å vinne klatrekonkurransen. Jeg vil tro at UAE vil passe på at Wouter Poels, Nairo Quintana og Michael Woods ikke kommer i noe brudd. Tadej Pogacar kan godt ende opp med totalseier, ungdomsseier og klatreseier i årets Tour. Men Jonas Vingegaard i øyeblikket på andre plass, er det ungdommes Tour de France i år.

Det mest spennende nå er konkurransen om den grønne poengtrøyen. Det største spenningsmomentet er om Mark Cavendish kommer seg gjennom dagens etappe innenfor tidsgrensen. Gjør han ikke det, er han ute. Det er mulig å få til sammen 150 poeng på de tre gjenværende etappene, og Mark Cavendish’ ledelse er ikke så stor. Han har 36 poeng på Michael Matthews og 86 på Sonny Colbrelli. Men jeg tviler på at en av utforderne vil vinne alt, inkludert tempoetappen, og Mark Cavendish ikke få noen poeng. Jeg til tro at Deceuninck – Quick-Step passer på at Michael Matthews og Sonny Colbrelli ikke kommer med i noe brudd.

Dagens etappe er en relativt kort (129,7 km) og heftig etappe hvor rytterne først skal over Tourmalet, før det går rett opp til Luz Ardiden. Det er på slike etapper mange får problemer med tidsgrensen. Tidsgrensen settes ved et prosentberegnet tillegg til vinnertiden. Arrangøren har satt opp tre skjemaer for etappen, som ender på fra 3.30 til 3.55. Prosentsatsen avhenger av etappens vanskelighetesgrad og hvor fort vinneren har syklet. Det er ganske komplisert, og tidsgrensen kan ikke beregnes før vinneren er i mål. Når etappen er kort blir totaltiden lav, og tillegget relativt lite. Hvis det er lange transportstrekninger mellom toppene blir tillegget større, og på disse delene av etappene vil spurterne vanligvis ikke tape tid.

Med en realtivt kort etappe og så mye og hardt opp og ned som det er på denne etappen, blir det ikke noen strekninger hvor de som ikke er gode til å klatre, kan kjøre inn noe av et tapte eller bygge opp en slags buffer som de kan tære på i de harde stigningene. På dagens etappe vi tillegget være et sted mellom 5 og 18%, avhengig av hvor fort vinneren sykler. Det vil si et sted mellom ca 12 og 38 minutter om vi holder oss til arrangørenes tidsskjemaer. Jeg vil tro at vinneren vil sykle fort, og at tillegget blir nærmere 38 enn 12 minutter.

Vi kan gjøre den samme regneøvelsen som vi gjorde i går. Vi så at spurterne hang med hovedfeltet fram til stigningen begynte. De brukte selvfølgelig ikke krefter på å gå i brudd. Først da de kom til bakkene, begynte de å tape tid. Arrangørens tidsskjemaer er fra ca 3.30 til 3.54. Regner vi med 15% tillegg blir det et sted mellom 31.30 og 35 minutter. Det kan vise seg å bli lite. Hvis vi våger å se tilbake på etappen til Alpes d’Huez på den forferdelige dagen 22. juli 2011, en etappe på 109,5 km med to heftige klatringer, kom hele grupettoen med 88 ryttere, blant dem Mark Cavendish og Thor Hushovd, utenfor tidsgrensen. De ble “benådet” og fikk lov til å fortsette, blant annet fordi det var så mange og inkluderte alle som i praksis konkurrerte om den grønne trøyen. De fikk poengstraff, men det betød lite så lenge alle ble trukket like mange poeng. Nå er de fleste spurterne allerede ute av Touren. Det er vel bare Mark Cavendish, André Greipel og Jasper Philipsen igjen av de mer rendyrkede spurterne. Om de mer klatresterke konkurrentene til trøyen skulle komme innenfor tidsgrensen, er det tvilsomt at noen vil bli “benådet” denne gangen.

Deceuninck – Quick-Step vil måtte gjøre et taktisk valg. Det beste laget kan oppnå i årets Tour er at Mark Cavendish får den grønne trøyen, og at han ikke bare tangerer, men slår Eddy Merckx’ rekord i antall etappeseire. I tillegg til etappeseire. Men da må han komme gjennom denne etappen innenfor tidsgrensen. De vil neppe risikere at hele laget kommer utenfor tidsgrensen i et eventuelt mislykket forsøk på å redde Mark Cavendish. Men noen må de være villig til å ofre. I går hadde de fire ryttere som passet på ham, og han vil nok trenge like mye hjelp i dag. Deres beste rytter, Mattia Cattaneo, ligger på 12 plass. Han vil de nok gjerne gi muligheten til en best mulig plassering i sammendraget, selv om de kanskje ikke vil gi ham veldig mye hjelp til kanskje å klare en plass. Jeg har ikke inntrykk av at Julian Alaphilipe er så mye lagspiller at han vil ofre sine sjanser for eventuelt å berge Mark Cavendish. Jeg er i grunnen glad for at det ikke er jeg som skal ta disse avgjørelsene.

Dag Otto Lauritzen var første nordmann som vant en etappe i Tour de France. Han vant etappen fra Pau til Luz Ardiden 14. juli 1987. Den gang syklet de først opp Col Aubisque, og ikke Tourmalet som de gjør i år. Dette får vi garantert høre mye om, med billder av innspurten, hvis vi følger sendingene på TV2.

Da vi besøkte Luz Ardiden for noen år siden, var det flere sauer enn syklister der oppe. Og jeg var ikke blant syklistene — vi hadde kjørt bil opp dit. Et år hadde Dag Otto Lauritzen en serie i TV2s TdF-dekning hvor han sammen med sykkelfotografen Graham Watson gikk gjennom en del av Watsons bilder fra Touren. Graham Watson sa omtrent dette om sin egen sykkelkarriere: Han kunne henge med lenge, men ikke når det ble hardt. Jeg har aldri hatt noen sykkelkarriere. Men jeg er også sånn at jeg kan holde ut lenge så sant det ikke er for hardt. Men jeg henger ikke med når farten settes opp eller det drar seg til i motbakker.

Jeg synes vi kan ta med litt fra en for sykkelinteresserte nordmenn historiske etappen 14. juli 1987. De syklet over Col d’Aubisque. Nedkjøringen fra Aubisque mot Argelès-Gazost er skummel. Og her syklet de ned uten hjelm eller annen beskyttelse.

Ifølge den videoen jeg har funnet, brukte Dag Otto sine utforferdigheter til å ta igjen de fleste rytterne som lå foran, ned denne utforkjøringen. Dette er en utforkjøring mange nordmenn vil huske, selv om de ikke har vært der selv. Det var ned her en annen syklist fra Grimstad og rå utforkjører, Thor Hushovd, kjørte inn David Moncoutier og Jermey Roy på etappen til Lourdes i 2011. Jeg glemmer ikke blikket til Jeremy Roy da han ikke veldig langt før avslutningen i Lourdes snudde seg, og så at han som var i ferd med å kjøre ham inn var en av de aller beste spurterne i feltet. Det var da Jeremy Roy innså at han ikke kom til å vinne denne etappen likevel. Men det får bli til en annen gang. Jeg så dette på fransk TV. De har gjerne egne mtorsykkelteam ute i tillegg til det som sendes internasjonalt, og de er veldig opptatt av de franske ryterne. Det kan ha vært deres bilder jeg så, for i TV2s mange repriser av dette, ser vi ikke det ansiktuttrykket like tydelig.

Videoen er ganske lang, ca 22 minutter. Men om dere ser forbi målgangen, vil dere blant annet se ganske heftig regnvær, som man også kan utsettes for i Tour de France. Selv om videoen er lang og billedkvaliteten ikke særlig god, synes jeg det er verdt å se hele. Til etappe 13 skrev jeg at Pyreneene og Montagne Noir danner en trakt som atlanderhavsluften presses inn i. Det betyr også at luften presses opp. Atlanderhavsluften er gjerne ganske kjølig og fuktig. Når den presses opp kjøles den ned, og kjølig luft har lavere varmekapasitet enn varm luft. Derfor får vi litt av den samme effekten som på Vestlandet: Regn. Det er ganske ofte kjølig vær med regn og tåke i denne delen av Frankrike. Været på fransk og spansk side av Pyreneene kan være veldig ulikt. Så til vidoen med Dag Otto:

Første utkast til denne kommentaren ble skrevet mens Norge fortsatt for en stor del var nedstengt på grunn av koronapandemien. Jeg merket meg Dag Ottos lagkamerat, David Phinney, helt på slutten av denne videoen forklarte hvorfor han hadde måttet bryte Touren: “I was unlucky and picked up the virus”. Vi får håpe at vi, eller snarere de, blir spart for det denne gangen.

Vi kan ikke bare mimre. Vi må ha noe å drikke. Som alltid er det vanskelig å finne vin til disse fjelletappene i Pyreneene. Vi kan starte med det ganske merkerlige vinområdet Béarn, som jeg aldri har blitt helt klok på. Bèarn er egentlig mer kjent for saus (Béarnaise) enn for vin. AOP Béarn omfatter tre ulike områder. Det ene er sammenfallende med de to geografisk identiske AOP Madiran og Pacherenc-du-vic-bilh, den andre er sammenfallende med Jurançon. Den siste delen er bare AOP Béarn, som også inkluderer området Béarn-Bellocq. Om jeg har forstått det rett, er AOP Bèarn i en appelasjon for “feil vin” produsert i andre klassifiserte områder. Det kan være rødvin fra Jurançon. Den kan ikke klassifiseres som AOP Jurançon, for den klassifiseringen omfatter bare hvitvin. Tilsvarende har jeg sett omtale av rosévin fra Madiran-området, som verken kan være AOP Madiran eller Panchere-du-Vic-Bilh, fordi disse bare omfatter henholdsvis rød- og hvitvin. Men om det stort sett er slik vin som produseres som AOP Bèarn, så fremstår det uansett ikke som en spesielt interessant klassifikasjon. Vi er ikke innom Madiran og Pacherenc-du-vic-bilh, så de lar vi ligge.

Jurançon, litt syd for Pau er det mest interessante vinområdet. Pau er en av de byene Tour de France oftest er innom, og utvalget av vin er begrenset i denne delen av Frankrike. Så vi har vært innom denne vinen noen ganger. Jurançon er et område som på mange måter er påvirket fra Spania. Byen ligger ved en av pilegrimsrutene til Santiago de Compostella. På veien tilbake fra Santiago hadde pilegrimene med seg “souvenirer”, blant annet i form av vinplanter. Jeg antar at det var stiklinger, som så ble plantet blant annet i Jurançon og ellers i området rundt Pau. Området nyter dessuten ofte godt av en varm føhnvind fra Spania.

De lager en tørr og en søt hvitvin, Jurançon sec og Jurançon. De lages på druene petit manseng og gros manseng. Druene til den søte vinen blir ofte høstet sent, gjerne så sent som i november eller desember, som gir overmodne druer med mye sukker. Men åpenbart fortsatt med en del syre. God søt vin må ha en riktig balanse mellom det søte og det syrlige, akkurat som mye annet drikke. Uten syre blir de bare søtt kliss. Vinmonopolet har åtte Jurançon-viner, hvorav to er Jurançon sec.

I en av episodene i Vinmonopolets utmerkede podkast, snakket de om denne vinen. Det vil si: De gjorde som de noen ganger har gjort: De snurret et digitalt lykkehjul, hvor det var angitt en del druetyper. Og de havnet på druen Petit Manseng, som er hoveddruen i Jurançon. Disse drueepisodene pleier gjerne å ende med et spørsmål som særlig stilles til varefaglig rådgiver Anne Engrav, som er utdannet vinkelner: Til hva vil du servere denne vinen (søt Jurancon dessertvin)? Det som nærmest fikk jublende tilslutning fra alle i panelet var sitronterte. Dermed måtte det bli sitronterte til dessert ikke altfor lenge etter at jeg hadde hørt på denne episoden, og til den drakk vi en Lapeyre La Magendia Jurançon 2016. Det var en utmerket kombinasjon Det så ut som om denne vinen var i ferd med å bli utsolgt. Den var ikke tilgjengelig i nettbutikken. Men mitt lokale vinmonopolutsalgt hadde noen flasker på lager. Med mindre man er mange som skal drikke vinen, klarer man seg godt med en halvflaske. Det bør gi ca seks desservinglass.

I 2009 hadde vi hele TV2-gjengen til middag hos oss i vår leilighet i Frankrike. Det var målgang i “vår” by La Grande Motte, og dagen etter var det lagtempo i Montpellier — noe som gjorde at de for en gangs skyld skulle overnatte to netter på samme hotell og hadde tid til å komme til oss i stedet for bare å kjøre videre til neste målby. De fikk sitronterte som Karen hadde laget, til dessert. Men det var før jeg hadde begynte å lete etter viner langs etappene i rittet, og jeg hadde ennå ikke oppdaget vinene fra Jurançon. Jeg tror ikke de fikk noen dessertvin til den desserten.

Hyggelig lag hos oss etter målgang i La Grande Motte i 2009
Tour de France 2021

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.