At Mark Cavendish har rutinen som skal til for å posisjonere seg når det blir en spurt, burde ikke overraske. Man at den snart 37 år gamle syklisten har råskapen og hurtigheten som skal til for faktik å vinne, er ganske utrolig. Det var virkelig en flott avslutning av Mark Cavendish på søndag.
Nå har vi forflyttet oss til Italia, nærmere bestemt til Sicilia. Nå får klatrerne sjansen til å vise seg fram, på den første etappen med toppavslutning på vulkanen Etna.
Ryttere med sammenlagtambisjoner vil nok ikke forhaste seg. Men noen vil nok gjerne ha en etappeseier og kanskje sikre seg den rosa ledertrøyen. Mathieu van der Poel har tidligere vist at han behersker alt, også klatring. Men det spørs om han er interessert i forsvare den rosa trøyen etter at han har nådd det første målet: En etappeseier i Giro d’Italia. Men man vet aldri hva han kan finne på.
Så har Giroen kommet hjem til Italia. Noen ord om Italia som vinland, før vi kommer til Sicilia. Jeg har ikke oppdaterte tall, men jeg tror Italia er det landet hvor det produseres mest vin. I nord er det fjell som omslutter Po-sletten og lavlandet mot nord-øst. Fjellkjeden Appenninene går som et lårben eller hva man vil kalle det, gjennom den italienske støvelen. Landet er langt og smalt. Klimaet er ganske ulikt i nord og i sør, og på begge sider av Appenninene. Italia ble ikke samlet til en stat før i 1871. Før dette var det mange småstater. Det sies at krigene mellom disse småstatene utkjempes på nytt hver helg, på italienske fotballbaner.
Det er store kulturelle forskjeller. En gang jeg var på et møte i Roma, fikk vi klar beskjed fra vår vert, en innfødt romer, at det ikke fantes noe slikt som “Italiensk kjøkken”, slik utlendinger har en tendens til å tro. Men det er mange regionale kjøkken med store ulikheter. Lokalpatriotismen er stor. Jeg har inntrykk av at man vil drikke den lokale vinen, og man har vanskelig for å akseptere at en vin produsert andre steder kan være bedre.
Også i geologisk forstand presser Afrika på Europa. Den afrikanske kontinentalplaten skyver Italia (og Den iberiske halvøy) foran seg. Der de kolliderer, reiser Alpene og Pyreneene seg. Dette gjør også at Italia er et geologisk aktivt område med vulkaner og ganske hyppige jordskjelv. Jordskjelv har lett for å få katastrofale følger fordi det er mange gamle hus som ikke er bygget med tanke på å motstå jordskjelv. Nyere bygg er ofte bygget av mafiaselskaper, som ikke prioriterer sikkerhet.
Det produseres vin i nesten alle deler av Italia. Men som vi skal merke den siste uken, produseres det lite vin i høyfjellsområdene.
På mange måter har Frankrike satt gullstandarden for viner. Men Italia har hatt stor betydning for europeisk vinkultur. Det var grekerne som brakte vinen til Italia, blant annet til Sicilia. Men romerne hadde med seg vinen utover i Europa. Etter at romerriket brøt sammen, sørget den katolske kirke, ikke minst gjennom klostrene, for videreutvikling av vinproduksjon. Og den katolske kirke har også sitt hovedsete i Roma. Men vi får komme oss til Sicilia og dagens etappe.
Sicilia har utviklet seg til å bli et av de mest interessante vinområdene i Italia. Vi starter i den syd-østlige delen, i vinområdet DOC Noto. Moscato di Noto var områdets klassiske dessvertvin. Holder vi oss til boken Italiensk vin er det særlig produsenten Planeta som har bidrattt til å løfte denne vinen, etter en endring av reglene i 2008. Det produseres også rødvin i området, med nero d’avola som hoveddrue.
Etappen fortsetter nordover mot Etna. Vinområdet Etna danner en bue rundt fjellet i et belte mellom 400 og 1050 m.o.h. Dette at vinmarkene ligger så høyt, gjør at det er noe kjøligere enn den sydlige beliggenheten skulle tilsi.
Etna er en av verdens mest aktive vulkaner, og det er nesten konstant aktivitet der. Til tross for den høye aktiviteten regnes ikke Etna for å være spesielt farlig. Lavaen fra vulkanen flyter ganske sakte, og er ikke noen veldig stor trussel mot omkringliggende landsbyer. Men det kan nok bli mer enn interessant å sykle opp på vulkanen om den skulle ha et nytt utbrudd. I 2011 var det et utbrudd tre dager før den 9. etappen opp til Etna, og var en stund tvil om etappen kunne gjennomføres. Men det gikk bra den gangen.
Den vulkanske jorden er fattig på humus, men rik på mineraler, noe som preger vinen. Hvitvinene lages på den lokale druen Carricante. Hvitvinen er frisk og tiltalende. De røde vintypene Rosso og Rosato lages på de lokale druene Nerollo Mascalese og Nerello Cappucio.
Planeta er en prdusent som produserer vin av høy kvalitet over det meste av Sicilia, også Etna. Jeg drakk nylig en Planeta Etna Bianco, som var et hyggelig bekjentskap. Det produseres også rødvin og rosévin. Hoveddruen er nerello mascalese, som skal ugjøre minst 80%. Druen beskrives som en mellomting mellom pinot noir og nebbiolo, men er mer saftig.
<edit>Jeg legger inn en lenke til Vinmonopolets podkast, Bli kjent med vin fra Sicilia</edit>
Italiensk vin
Min hovedkilde til kunnskap om italiensk vin er Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen: Italiensk vin. Boken kom i tredje utgave i 2018. Siden det hele tiden skjer mye spennende på vinfronten, er denne utgaven selvfølgelig utvidet sammenlignet med tidligere utgaver. I den forrige utgaven hadde forfatterne valgt en systematikk basert på sykkel, ved å dele den inn etter ledergruppen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Jeg syntes i utgangspunktet det var en morsom idé. Men etter å ha brukt den boken en del, syntes jeg ikke at det fungerte. Når man skulle flytte seg fra en region til en annen, måtte man sjekke i innholdsfortegnelsen i hvilken del av feltet forfatterne hadde plassert naboregionen. I tredje utgave har forfatterne valgt en geogfrafisk systematikk, som fungerer bedre. Støtt din lokale bokhandler, og kjøp den der du pleier å kjøpe bøker.
Gambero Rosso Italian Wines
Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.
Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.
Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.
Kjøp den fra Amazon UK.
Giro d'Italia 2022
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.