I vini del Giro d’Italia 2022. 14. etappe: Santeno — Torino

Det er alltid litt bittert når bruddet kjøres inn noen få hundre meter før mål. Jeg har på flere av etappene blitt overrasket over at lagene i hovedfeltet lar bruddet få så mye tid, men det holdt akkurat for Arnaud Demare. Det var trist at Romain Bardet måtte kaste inn håndkledet og bryte giroen, visstnok på grunn av mageproblemer.

Dagens etappe er relativt kort, 147 km, som stort sett går øst for Torino.. For de fleste av oss er det mer enn nok, men i Grand Tour-sammenheng er det kort. Det er en “sagtakkete” etappe. Det er ingen helt store klatreutfordringer. Men fire andre- og en tredjekategori stigning vil nok mørne mange ryttere. For spurterne blir det et spørsmål om å spare krefter, og komme seg gjennom til det endelig blir litt flatt på etappe 18. Noen vil ha lite å hente på de gjenværende etappene og vil heller ikke være til stor hjelp for sine kapteiner, så de begynner kanskje å kjenne godt etter om ikke de har en gammel skade som gjør at de ikke bør fortsette. Det er tross alt ikke så lenge til Tour de France, og det kan være greit å få ordentlig restitusjon.

Vi er i Piemonte. Italias ledende vinregion. Men vi kommer ikke innom de mest kjente vinområdene på denne etappen. Vi starter ganske nær byen Chieri, hvor vi finner området Fresia di Cheri. Fresia har navnet fordi den angivelig har en smak av jordbær og bringebær, og skal ha navn etter det franske ordet for jordbær: Fraise. Vi kommer også innom Fresia d’Asti. Jeg synes ikke disse vinene gir veldig klare jordbærassosiasjoner. Men det er en stund siden sist jeg smakte slike viner.

Hvis vi holder oss til mat, er startområdet kjent for asparges. Jeg ville nok ikke valgt en av de lokale rødvinene til asparges. Vi er i sesongen for hvit asparges, og til asparges foretrekker jeg hvitvin. Her holder jeg meg gjerne til den tyske tradisjonen, hvor det er sylvaner fra Franken som klassikeren. Det er også fristende å nevne at vi i gode matbutikker nå kan kjøpe norsk asparges. De dyrkes i alle fall på Hvasser i Vestfold, men jeg vil tro at de også dyrkes andre steder. Fersk, kortreist asparges er ganske dyrt, men veldig godt. Men vi får dra tilbake til Italia.

Vi sneier kanskje også innom DOC Albugnano, er et lite klassifisert område for nebbiolo. Stilen skal være ganske ulike stilen for nebbiolo i Langhe. I Italiensk vin uttrykker de en viss forundring over at de har godkjent en DOC for nebbiolo her. Jeg går igjen til Vinmonopolets podkast, og lenker til episoden Nebbiolo – bli kjent med druen.

Da jeg til 9. etappe skrev litt om vin til 17. mai og vin til jordbær, hvor jeg foreslo Brachetto d’Aqui, fikk jeg følgende twitterkommentar fra min vininteresserte og vinkyndige sykkelvenn Jo Brenden:

“Apropos søt, perlende og alkoholsvak rødvin til jordbær. “Malvasia di Casorzo Dolce Stil Novo” fra Bricco Mondalino er enda bedre enn brachettoene som fins på polet imo. Og vi er fortsatt i Piemonte.”

Kanskje er vi innom området for denne vinen på dagens etappe. Som så ofte har jeg problemer med å sammenligne etappekart og kart over vinområder med tilstrekkelig presisjon. Jeg kjenner ikke den vinen, og har så langt ikke smakt den. Men jeg ser ingen grunn til ikke å ha tillit til Jo Brenden når det gjelder vin. Så denne må jeg smake. Jeg får kjøpe en slik vin når vi kommer til årets jordbærsesong. I Italiensk vin kan vi lese følgende om denne vinen:

“Begge disse vinene [DOC Malvasia di Casorzo d’Asti og DOC Malvasia di Castelnuovo don Bosco.] lages i relativt små mengder nord for Asti og minner om Brachetto d’Aqui litt lenger syd, det vil si sødemfulle, lavalkoholiske, friske rødviner i perlende eller musserende stil.”

Ryterne skal så inn i en runde øst for Torino, som skal sykles to ganger. Denne byr på to andrekategori stigninger per runde, så her kan vi regne med hardt kjør. Men det er ikke lett å finne interessant vin i nærheten av de større byene.

Italiensk vin

Min hovedkilde til  kunnskap om italiensk vin er  Thomas Ilkjær, Paolo  Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen: Italiensk vin. Boken kom i tredje utgave i 2018. Siden det hele tiden skjer mye spennende på vinfronten, er denne utgaven selvfølgelig utvidet sammenlignet med tidligere utgaver. I den forrige utgaven hadde forfatterne valgt en systematikk basert på sykkel, ved å dele den inn etter ledergruppen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Jeg syntes i utgangspunktet det var en morsom idé. Men etter å ha brukt den boken en del, syntes jeg ikke at det fungerte. Når man skulle flytte seg fra en region til en annen, måtte man sjekke i innholdsfortegnelsen i hvilken del av feltet forfatterne hadde plassert naboregionen. I tredje utgave har forfatterne valgt en geogfrafisk systematikk, som fungerer bedre. Støtt din lokale bokhandler, og kjøp den der du pleier å kjøpe bøker.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2022

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.