Les vins du Tour de France 2022. 1. etappe: København – tempo

Årets første Tour-etappe er en 13 km tempoetappe i København. Jeg har aldri blitt helt klok på når en tempoetappe skal regnes for prolog, og når den blir for lang til dette. Det er selvfølgelig “helt tilfeldig” at jeg besøker en dansk venn denne helgen, og at jeg tar turen inn til København på denne fredagen. Slike tempoetapper, særlig åpningsetapper, er morsomme å se live, men ofte ganske kjedelige å se på TV. Noen sykler for å vinne etappen og sikre seg den gule trøyen. Men etappen betyr lite i sammendraget, og det er ikke slik at det blir noen form for avgjørelse til slutt. Jeg så åpningsetappen da Giro d’Italia startet i Danmark i 2012. Det går så sykt fort, og det ser riktig skummelt ut om man ser dem i en litt skarp sving. På TV får man ikke den samme opplevelsen av fart. Når dette skrives har jeg ikke sett startlisten. Jeg vil gjerne se de norske, og noen av favorittene. Men jeg kommer ikke til å bli til slutt. Vi skal til Jylland etter etappen, og kan ikke vente til de siste er i mål.

Værmeldingen sier regn på slutten av dagen, og det kan bli “interesseant” for de som starter sist.

Danmark er ikke kjent som et vinland. Men klimaendringene flytter grensen for vinproduksjon stadig lenger nordover. Det produseres vin i Danmark, men jeg forbinder landet først og fremst med øl. Jeg må medgi at jeg så langt ikke har smakt dansk vin. Men vi skal prøve å finne ut litt mer om den også. Uansett: Inne i København by skal det godt gjøres å finne vinproduksjon, så vi holder oss til øl i dag.

Når jeg tenker på København og øl, tenker jeg først på de to store: Carlsberg og Tuborg. Vi kommer til dem. Men da jeg lette etter bryggerier i København, kom jeg over et som uten tvil må toppe listen til første etappe i Tour de France: Bicycle Brewing. Jeg har ikke vært der, og har ikke smakt noe av deres øl. Jeg kommer til å være i København på åpningsdagen. Start på etappen er ikke før ca kl. 16, og det betyr i praksis at jeg vil ha noen timer i København før de begynner å sykle. Hvis jeg får det til, stikker jeg nok innom deres pub og smaker på noe av ølet. Dagens etappe passerer ganske nær bryggeriet, og det ser ut til å være noen fine steder i nærheten for å se etappen.

Carlsberg ble etablert i 1847 av bryggeren Jacob Christian Jacobsen. I dag er Carslberg-gruppen et av verdens største bryggerikonsern. Det er i dag 140 bryggerier i Carlsberg-gruppen, og de har også sine tentakler i Norge. Ringnes er eid av Carlsberg, og Ringnes eier igjen E.C. Dahls.

Jeg forbinder Carlsberg først og fremst med et ganske kjedelig industriøl, samt det sterke Elefantølet, som det var populært å kjøpe om man var på en Danmarkstur den gangen jeg var ung. Jeg vokste opp i Porsgrunn, og det gikk ferje mellom Larvik og Fredrikshavn, som var populær blant folk i distriktet. Selv har jeg aldri vært særlig begeistret for Elefantølet. Det er lenge siden jeg har drukket det, så her må jeg basere meg på hukommelsen. Jeg syntes det var for sterkt, og smakte for mye alkohol. Vanlig Elefantøl har 7,2% alkohol, men det finnes også en ekstra sterk utgave med 10,5%. Det var nok den ekstra sterke utgaven som var populær hos Danmarksfarerne.

Carlsberg har også oppdaget at folk gjerne vil ha noe annet enn idustrilager, eller pils som vi ofte kaller det hos hos. Men skal vi være presise er pils øl slik det ble brygget i Pilzen i Tsjekkia. Vi har en tendens til å kalle alt slikt lyst øl med “butikkstyrke” for pils hos oss, selv om det neppe er korrekt. Den vanlige betegnelsen på denne type undergjæret øl, er lager. Carlsberg brygger en del mer interessant øl under merket J.C. Jacobsen.

Om jeg har forstått det rett, noe jeg ikke garanterer at jeg har, så ble pilsnerølet særlig populært hos oss etter andre verdenskrig, da folk ikke lenger ville drikke tysk øl, eller snarere tyske øltyper. Jeg har i år valgt å inkludere lenker til en del episoder av Vinmonopolets utmerkede podkast. Jeg anbefaler alle som er interessert i godt drikke å abonnere på den. Her er litt grunnleggende om øl: Overgjæret og undergjæret øl – hva betyr det?

Siden har jeg drukket en del øl som er sterkere enn Elefantøl, som jeg synes har vært godt. Jeg har derfor landet på at Elefantølet er ubalansert, slik at alkoholen ikke er godt integrert i ølet. Men som sagt, jeg har ikke drukket det på mange år.

Noen ord om styrke på øl: Etter norske regler er det en øvre grense på 4,75% alkohol for øl i avgiftsklasse D, som er det sterkeste ølet det er tillatt å selge i butikk i Norge. Skal vi ha sterkøl, øl med mer enn 4,75% alkohol, må vi på Vinmonopolet. En del små bryggerier ettergjærer øl på flaske. Det er denne gjæringen som gir kullsyre og den litt gir ekstra alkohol. Det er ikke helt enkelt å kontrollere denne prosessen, så det har vært noen saker hvor det har vært konstatert at øl fra disse bryggeriene har hatt mer enn de tillatte 4,75% alkohol. Jeg har merket meg at når jeg kjøper øl i Frankrike, som godt kan være belgisk øl, har de fleste et sted mellom 5 og 7% alkohol, altså litt sterkere enn norsk “butikkøl”. Uten at jeg har undersøkt det nærmere, har jeg konkludert med at det vanligvis er en passende alkoholstyrke for et velbalansert øl.

Det andre store bryggeriet i København er Tuborg. Det ble startet i 1880 av Jonas Thues. Tuborg var visstnok navnet på stedet hvor brygginges starter: Thues borg. Det var nok ikke mye av en borg. Også Tuborg er mest kjent for sitt undergjærede industriøl. I dag er Tuborg en del av Carlsberggruppen.

Det siste bryggeriet jeg vil nevne er Mikeller. Det kan ikke lenger kalles et mikrobryggeri, men det er et av de interessante håndverksbrykkerier i Danmark.

Tour de France 2022

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.