Les vins du Tour de France 2022. 2. etappe: Roskilde — Nyborg

Det var regn i København. Noen av rytterne ble lurt av værmeldingen. Yves Lampart var heldig med været. Han syklet etter at vi hadde trukket oss tilbake fra regnet. Noen, f.eks. Geraint Thomas tapte sekunder som det kan bli vanskelig å ta igjen.

Dagens etappe er 202,2 km lang og flat. Man har klart å finne hele tre stigninger som er klassifisert som fjerdekategori. Jeg har et inntrykk av at disse er klassifisert for at det skal bli mulig å dele ut en klatretrøye etter denne etappen. På den siste, Kårup Strandbakke, som man for anledningen har gitt det franske navnet Côte de Kårup Strandbakke, skal syklistene over et fjell som er hele 83 meter over havet. De skal over Storebæltbroen til Nyborg på Fyn. Det er selvfølgelig alltid en mulighet for sidevind over en slik bro som er nesten 20 km, noe som kan gi splitt i feltet. Danmark er ikke kjent for motbakker, men er kjent for motvind. Og det kan like godt være sidevind, mer eller mindre hele veien. Blir det ikke sidevind og splitt, må vi regne med et samlet felt og massespurt i Nyborg.

Andre etappe starter i Roskilde på Skjelland, tar en sløyfe nordover, går over Storebæltbroen til Nyborg på Fyn. Vi starter dagen med en øl, nærmere bestemt øl fra Herslev Bryghus. Det ligger i Roskilde. Riktignok ikke inne i selve byen, men nær nok til at det har postadresse Roskilde. Jeg har drukket en del utmerket øl fra Herslev Bryghus, og deres øl har fått gode omtaler.

Vi skal prøve å få med oss litt om dansk vin, ikke bare om øl. Men som jeg har sagt før: Jeg har ikke smakt dansk vin. Jeg har tatt utgangspunkt i visitdenmarks oversikt over danske vingårder, og har valgt ut noen av de som ligger ganske nær de etappene som skal sykles. Når det gjelder produsentene, har jeg ikke annet å holde meg til enn deres egenpresentasjon på nettet. Turistreklame og produsentenes egenpresentasjon er ikke akkurat preget av kritisk vinjournalistikk, så vi får ta det for det det er.

Jeg har også sett på, men ikke smakt på de viner som de har på Vinmonopolet. Da jeg var yngre var danske kirsebærvin populært blant folk som tok en Danmarkstur. Men jeg tar ikke med den eller andre fruktviner, kun vin laget av druer. Jeg tar heller ikke med akevitt og annet brennevin. Men altså øl.

Selv om etappen starter i Roskilde, er det fristende å starte med Nordlund Vingård, som ligger i Hvidovre, litt vest for København. Vinmonopolet har to av deres rødviner, en Nordlund Øko John 2019 og Nordlund Rød 2014, til henholdsvis ca 200 og 250 kroner.

Etappen passerer Vejrhøj Vingård omtrent når syklistene er ferdige med fjellene. Vinmonopolet har, eller kanskje vi skal si hadde en av deres viner: Vejrhøj Styver 2019. Nå finnes den bare i noen butikker. Vinen er ganske dyr, ca 300 kroner for en flaske. Så mye vil ikke jeg betale bare for å kunne smake på en dansk vin laget av Solaris-druer.

Når syklistene er ferdige med fjellene, kommer de til mellomsprinten i Kalundborg. Hvis de ikke klarer svingen, men fortsetter litt rett fram utover odden, kommer de til Dyrehøj Vingaard. Ifølge reklamen er dette Danmarks største vingård. Ingen av deres viner er for øyeblikket i salg i Norge.

Jeg merker meg at det meste av vinen er laget enten av den grønne druen Solaris, eller den sorte Cabernet Cantor. Dette er begge druer utviklet for å dyrkes i kjølig klima. De dyrkes i bl.a. Nederland, Danmark, Sverige og også i Norge. Det er ikke druer jeg kjenner fra noen av de tradisjonelle vinlandene. Om cabernet cantor skriver de på sine nettsider at den er “mild cabernet lignende”. Skulle det passe seg slik, smaker jeg gjerne et eller noen glass dansk vin i Danmark. Men jeg kommer nok ikke til å anstrenge meg for å finne den. Selv om denne podkasten fra Vinmonopolet heter Lytterspørsmål – norsk vin, så handler den også om nordisk vin, og druetypen Solaris.

Tour de France 2022

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.