Så ble det en rytter fra fjellandet Luxemburg som vant den første alpeetappen. Og i alpene holdt det ikke lenger å være kongen av de danske bjerge, og klatretrøyen gikk til Simon Geschke. Jeg tror nok ikke Magnus Cort Nielsen får den tilbake, men han beholdt den lenge.
Etter en hviledag fortsetter etappen fra der det var målgang søndag. Her venter nok en fjelletappe, men ingen hardere stigning enn andrekategori.
Når etappen sykles, sitter jeg forhåpentligvis på et fly til Singapore, så jeg må nøye meg med å lese om det som skjedde etter at jeg har kommet fram. Men det ser ut til at SAS-flyet mitt til København ikke går, så jeg er avhengig av at reisebyrået finner en rute.
Etappen går ned til Lac Léman. Underveis går etappen gjennom et at de ganske mange stedene i Frankrike som heter Champagne, eller her i flertallsformen Champagnes. Champagne betyr egentlig noe slikt som åkerland, og er det samme ordet vi finner i det italienske Campania, og i ordet kampanje. Men at stedet heter Campagne betyr ikke at de får lov til å selge den vin de måtte lage som champagne.
Etappen kommer ned til Lac Léman ikke langt fra stedet Évian, eller Évian-les-Bains. Évian er et av de kjente jålemerkene når det gjelder fransk flaskevann, og et av man ofte får servert på restauranter. Om jeg skal være ærlig, så synes jeg ikke Évian er et spesielt godt vann. Vannet i Frankrike er helt greit å drikke, men er ikke nødvendigvis godt. Når vi er i Frankrike, pleier vi å drikke flaskevann. Men vi drikker stort sett standardvannet til Carrefour, som kommer fra Auvergne, som i alle fall vi synes smaker bedre enn Évian.
Etappen går høyt, men 384 moh som det laveste punktet. Her er vi høyere enn der hvor det vanligvis dyrkes vindruer. Så det er vanskelig å finne vin langs dagens etappe.
Hvis vi hadde tatt til venstre like etter mellomsprinten, ville vi ha kommet inn i Côte d’Arve. Côte d’Arve er en sydvendt skråning som får mykje lys og mykje varme, og som gjør det mulig å dyrke vin akkurat her. Det produseres mest musserende vin, bl.a. med den lokale druen Gringet, sammen med la mondeuse blanche, la grosse roussette og le bon blanc. Det beste området er Ayze. Den musserende vinen herfra kalles ofte champagne savoyard, men det er selvfølgelig ikke en betegnelsen produsentene får lov til å bruke. I området lages også noe vanlig hvitvin. Men produksjonen er liten. Hos Vinmonopolet finner jeg to Crémant de Savoie, som ikke har noen nærmere stedsangivelse. Produksjonen er uansett liten. Det produseres ca 1550 hl eller ca 200 000 flasker musserende Cru d’Ayze per år. Jeg antar at det meste selges lokalt, gjerne til skiturister.
Tour de France 2022
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.