Les vins du Tour de France 2022. 10. etappe: Morzine Châtel les Portes du Soleil — Megève

Så ble det en rytter fra fjellandet Luxemburg som vant den første alpeetappen. Og i alpene holdt det ikke lenger å være kongen av de danske bjerge, og klatretrøyen gikk til Simon Geschke. Jeg tror nok ikke Magnus Cort Nielsen får den tilbake, men han beholdt den lenge.

Etter en hviledag fortsetter etappen fra der det var målgang søndag. Her venter nok en fjelletappe, men ingen hardere stigning enn andrekategori.

Når etappen sykles, sitter jeg forhåpentligvis på et fly til Singapore, så jeg må nøye meg med å lese om det som skjedde etter at jeg har kommet fram. Men det ser ut til at SAS-flyet mitt til København ikke går, så jeg er avhengig av at reisebyrået finner en rute.

Etappen går ned til Lac Léman. Underveis går etappen gjennom et at de ganske mange stedene i Frankrike som heter Champagne, eller her i flertallsformen Champagnes. Champagne betyr egentlig noe slikt som åkerland, og er det samme ordet vi finner i det italienske Campania, og i ordet kampanje. Men at stedet heter Campagne betyr ikke at de får lov til å selge den vin de måtte lage som champagne.

Etappen kommer ned til Lac Léman ikke langt fra stedet Évian, eller Évian-les-Bains. Évian er et av de kjente jålemerkene når det gjelder fransk flaskevann, og et av man ofte får servert på restauranter. Om jeg skal være ærlig, så synes jeg ikke Évian er et spesielt godt vann. Vannet i Frankrike er helt greit å drikke, men er ikke nødvendigvis godt. Når vi er i Frankrike, pleier vi å drikke flaskevann. Men vi drikker stort sett standardvannet til Carrefour, som kommer fra Auvergne, som i alle fall vi synes smaker bedre enn Évian.

Etappen går høyt, men 384 moh som det laveste punktet. Her er vi høyere enn der hvor det vanligvis dyrkes vindruer. Så det er vanskelig å finne vin langs dagens etappe.

Hvis vi hadde tatt til venstre like etter mellomsprinten, ville vi ha kommet inn i Côte d’Arve. Côte d’Arve er en sydvendt skråning som får mykje lys og mykje varme, og som gjør det mulig å dyrke vin akkurat her. Det produseres mest musserende vin, bl.a. med den lokale druen Gringet, sammen med la mondeuse blanche, la grosse roussette og le bon blanc. Det beste området er Ayze. Den musserende vinen herfra kalles ofte champagne savoyard, men det er selvfølgelig ikke en betegnelsen produsentene får lov til å bruke. I området lages også noe vanlig hvitvin. Men produksjonen er liten. Hos Vinmonopolet finner jeg to Crémant de Savoie, som ikke har noen nærmere stedsangivelse. Produksjonen er uansett liten. Det produseres ca 1550 hl eller ca 200 000 flasker musserende Cru d’Ayze per år. Jeg antar at det meste selges lokalt, gjerne til skiturister. 

Tour de France 2022

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.