Bilde på toppen: Wikimedia Common, foto Goldorak, edited by Petar Miloševi?, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
Først må jeg rette opp en feil fra i går. Jeg skrev at Carl Fredrik Hagen er eneste norske deltaker. Jeg ble gjort oppmerksom på at dette var feil (takk for den korreksjonen). Jonas Iversby Hvideberg sykler for DSM. Oversikten over deltakerne ble ikke tilgjengelig på nett før torsdag ettermiddag/kveld, etter lagpresentasjonene. Det gikk visst litt for fort da jeg bladde meg gjennom for å se etter norske deltakere. Da håper jeg det ikke er flere jeg har oversett. Men er det noen feil, setter jeg pris på at noen gjør oppmerksom på dem. Jeg henter igjen fram et av mine favorittsitater fra Francis Bacon: “Sannheten kommer lettere fram gjennom feil enn gjennom forvirring”.
Det var ikke noen stor overraskelse av Jumbo-Visma gikk seirende ut av lagtempokonkurransen, og at det var lag som Ineos Grenadiers og Quick-Step Alpha Vinyl Team som var nærmest. Mitt inntrykk er at det er de store og det er fristende å si velorganiserte lagene som også trener på og behersker lagtempo. Jeg merket meg også at Jumbo Visma fikk hele laget samlet til mål, noe som viser styrke i laget.
Jeg har ikke helt forstått hvordan man avgjøre hvem som får ledertrøyen, som i Vueltaen er rød, etter en lagtempo. Men det er i alle fall Robert Gesink som starter i den trøyen i dag. Jeg antar at han var den første på laget som krysset mållinjen, men akkurat det fikk jeg ikke med meg. Jeg vil tro at han beholder den trøyen i alle fall til 4. etappe, men den har en ganske tøff avslutning, så der kan det bli tidsforskjeller.
Apropos å trene på lagtempe. Trek Segafredo, som ble nr 8, skriver på Twitter:
“I think we did a good race. Obviously, we’re not doing top 5, but this team has never ridden a TTT together before. It worked out well & I think we can proud of what we did.”
Hvis laget ikke har kjørt lagtempo sammen, da blir man ikke blant de beste.
2. etappe starter sydøst for Utrecht og går tilbake til Utrecht. Den er flat, 175,1 km. Det er en fjerdekategori stigning, så det første klatrepoenget deles ut på denne etappen. En rytter i et brudd blir sannsynligvis den første som får klatretrøyen. Og vinneren av etappen får poengtrøyen.
Vi holder oss i det sør-vestre hjørnet av Nederland. Men vi tillater oss å gå litt utenfor dette området i jakten på godt øl. Det mest typiske nederlandske ølet er lager (pils), og jeg tar da med det som i The World Atlas of Beer omtales som Nederlands beste lager, fra Christoffel Bier, brygget i Roermond i Limburg, i det sør-østre hjørnet, nær grensen til Tyskland. Ølet har navn etter St. Christopher, skytshelgen for alle reisende. Så det bør passe godt for folk på tur.
Jeg tar også med to andre øl som får god omtale i The World Atlas of Beer : De Hemel Godelief fra Stadsbrouwerij De Hemel i Nijmegen. Og De Molen fra Hel & Verdomenis i Bodegraven.
Vi må også ta med ølet Det Prael Johnny, fra Amsterdam. Bryggeriet De Prael er sosialt entreprenrøskap, en bedrift som ansetter folk med psykiske problemer. De lager en rekke gode øl, om vi skal tro The World Atlas of Beer.
Jeg har funnet fram til to bryggerier i eller i nærheten av Utrecht, men har ikke funnet ut så mye om dem.
Oudaen Bierbrouwerij er en bryggeripub ganske sentralt i Utrecht. Omtalene i RateBeer tyder på at de satser mer på maten enn på ølet, og at ølet ikke er så veldig interessant.
Et bryggeri som ligger et stykke utenfor sentrum, er Maximus Brouwerij. Deres nettsider er bare på nederlandsk, så det er begrenset hva jeg får ut av dem. Omtalen i RateBeer tyder på at det kan være et sted verdt å besøke, om man er på de kanter.
Nettstedet European Beer Guide har en side om steder i Utrecht som er verdt å besøke for ølhunder.
Det er vel ikke korrekt å kalle dette nederlandsk musikk. Men det blir for fristende å ta med Kristoffer Schaus “Nederlenderen” fra Team Antonsen. Det er flere, som du kan finne på YouTube. Jeg tar med episode 1.
Vuelta 2022
- Innledning
- 1. etappe: Lagtempo. Utrecht — Utrecht
- 2. etappe: ‘s?Hertogenbosch — Utrecht
- 3. etappe: Breda — Breda
- 4. etappe: Vitoria-Gasteiz — Laguardia
- 5. etappe: Irun — Bilbao
- 6. etappe: Bilbao — Ascensión al Pico Jano. San Miguel de Aguayo
- 7. etappe: Camargo — Cistierna
- 8. etappe: La Pola Llaviana/Pola de Laviana — Colláu Fancuaya. Yernes y Tameza
- 9. etappe: Villaviciosa — Les Praeres. Nava
- 10. etappe: Elche — Alicante. Tempo
- 11. etappe: ElPozo Alimentación — Cabo de Gata
- 12. etappe: Salobreña — Peñas Blancas. Estepona
- 13. etappe: Ronda — Montilla
- 14. etappe: Montoro — Sierra de La Pandera
- 15. etappe: Martos — Sierra Nevada. Alto Hoya de la Mora. Monachil
- 16. etappe: Sanlúcar de Barrameda — Tomares
- 17. etappe: Aracena — Monasterio de Tentudía
- 18. etappe: Trujillo — Alto de Piornal
- 19. etappe: Talavera de la Reina — Talavera de la Reina
- 20. etappe: Moralzarzal — Puerto de Navacerrada
- 21. etappe: Las Rozas — Madrid. Paisaje de la Luz
Los vinos de la Vuelta
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.