Los vinos de la Vuelta 2022. 5. etappe: Irun — Bilbao

Bilde på toppen: Wikimedia Common, foto Goldorak, edited by Petar Miloševi?, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Den røde trøyen skifter, men holder seg innenfor Jumbo Visma. Primoz Roglic slo til og vant etappen, og syklet seg dermed inn i den røde ledertrøyen. Jeg skrev i går at det ikke ble delt ut bonussekunder i mål. Det var feil. I regulation article 10, står det:

“Pursuant to articles 2.6.019 through 2.6.021 of the UCI Regulations, bonuses of 10, 6 and 4 seconds shall be awarded to the top three classified riders of linear stages, respectively.”

Jeg vet ikke hva som regnes som “linear stages”, men det er kanskje alle fellesstartsetapper. Primoz Roglic fikk 13 bonussekunder, 10 i mål og 3 på Puerto de Herrer. Han har da 13 sekunder ledelse på lagkamerat Sepp Kuss, og 26 sekunder til Ineos-rytterne. Det spørs om Primoz Roglic vil gi fra seg den røde trøyen nå. Carl Fredrik Hagen kom inn på 14. plass, 7 sekunder etter Primoz Roglic. Men Team DSM tapte 53 sekunder til Jumbo Visma på lagtempoen, så han ligger på 40. plass i sammedraget.

Dagens etappe er også “medium mountain”, på 187 km. Det er fem klassifiserte stigninger, tre tredje- og to andrekategori. Skjønt det er bare en andrekategori, men den skal de over to ganger. Det er flere poeng å hente for de som kjemper om klatretrøyen. Avslutningen er ned fra den siste toppen, og flat mot mål. Spørsmålet er hvem som henger med ved siste passering over Alto del Vivero.

Etappen går ganske nær kysten. Tvillingbyene Irun og Hendaye ligger på hver sin side av den spansk/franske grensen. Jeg passerte her med tog da jeg var på Interrail i 1974, og var på vei fra Lisboa til Paris. Grenseovergangene mellom Frankrike og Spania har alltid vært interessante når man kommer med tog. I Spania (og Portugal) har man en bredere sporvidde enn ellers i Vesteuropa. Spania og Portugal har 1 668 mm, mens standard i Vesteuropa er 1 435 mm. Tidligere skiftet man boggier på togene ved grensen. Før det måtte man antageligvis bytte tog. Mer moderne vogner for denne trafikken er slik at man kan trekke akslingene litt ut og inn, og dermed endre sporvidden, i alle fall på passasjertog. På godstog byttes det visstnok fortsatt boggier. Spania har i de senere årene bygget ut et ganske omfattende nett for høyhastighetstog. Disse er bygget med vanlig, vesteuropeisk sporvidde.

Langs kysten produseres den baskiske vinen som kalles Txakoli. Man deler baskisk vin inn i to hovedgrupper: Txakoli og Rioja Alavesa, som vi var innom i går. Om jeg har forstått det rett, er Txakoli den tradisjonelle baskiske vinen. Den staves noen ganger Chacoli, Txacoli eller Chakoli. Det produseres mest hvitvin, men også noe rød og rosé. Det er en perlende vin med relativt lite alkohol, 9-11%. Her er en artikkel fra Aperitif om denne vintypen.

Produksjon av Txakoli har en lang tradisjon. Men fram til ut på 1980-tallet var dette en i hovedsak hjemmelaget vin, som ble produsert på gårdene. Vinlusen phylloxera tok nesten knekken på vinen. Men baskerne er stolte av sin kultur, og gjorde alt i deres makt for å holde produksjonen gående. Til slutt lyktes de i den forstand at tre områder fikk DO-klassifisering på 1990-tallet.

Den viktigste hvite/grønne druen er Hondarrabi Zuri. Jeg har ikke sett noe annet enn dette baskiske navnet på druen. I tillegg kan man bruke Folle blanche, Gros Manseng og Petit Manseng. Folle blanche kalles Gros plant i Loire og Picpoul i Languedoc. Gros Manseng og Petit Manseng er de viktigste druene i Jurancon, på den franske siden av Pyreneene. Til rødvin brukes Hondarribi beltza, en drue jeg heller ikke har møtt andre steder og jeg har ikke sett andre navn på denne druen.

Det første klassifiserte området vi kommer til er Getariako Txakolina, eller Chacolí de Guetaria på spansk. Dette fikk DO-klassifisering i 1989.

Bizkaiko Txakolina (Chacoli de Vizcaya på spansk) ligger litt lenger vest, og fikk DO-klassifisering i 1994. De meste av vinmarkene ligger rundt Bilbao.

Arabako Txakolin er det yngste klassifiserte området, i Alava-provinsen. Det fikk DO-klassifisering i 2001. Det er i dette området det produseres Rioja-vin, som vi var innom i går. Men det produseres også Txakoli.

Baskisk vin har for meg til nå vært en hvit flekk på vinkartet. Det ble dermed en bestilling litt i blinde for å teste denne vinen. Jeg merket meg av Vinmonopolet hadde noen viner fra Gorka Izagirre. Jeg vet ikke om det er den baskiske syklisten Gorka Izagirre, som så vidt jeg vet fortsatt sykler for det spanske laget Moviestar, som har satset på vinproduksjon, om det er en slektning, eller om det er et så vanlig baskisk navn at det kan være nærmest hvem som helst. Gorka Izagirre sykler ikke åretes Vuelta. Kanskje han er hjemme og tar seg av vinen?

Uansett, det var det nærmeste jeg kom en slags sykkelvin fra dette området, så mitt valg ble Gorka Izagirre 2019. Skjønt etter at jeg hadde bestilt en flaske av den, var jeg innom Vinmonopolet på Ski, og så i hyllene for spansk hvitvin. Der fant jeg en Hiruzta Txakolina 2021, og jeg klarte ikke å motstå fristelsen til å ta med en flaske. Det ble den første vinen fra dette området som jeg smakte. Det er en lett perlende og syrefrisk vin som kan passe til sjømat. Hvis jeg hadde skullet smake den blindt, hadde jeg nok tenkt i retning en portugisisk Vinho Verde. Skjønt det er så lenge siden jeg har drukket den vinen, at sammenligningsgrunnlaget ikke er særlig godt. Det er nok ikke den vinen som kommer til å bli “husets hvitvin” hos oss.

Jeg vet lite om baskisk musikk. Men Benito Lertxundi skal være en viktig musiker når det gjelder å popularisere baskisk musikk. Her fremfører han Grande Éxitos.

Vuelta 2022

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.