Bilde på toppen: Wikimedia Common, foto Goldorak, edited by Petar Miloševi?, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
Da var ikke Jumbo Visma interessert å forsvare den røde trøyen lenger. Marc Solér gikk seirende ut av en etappe hvor mange som voktet på hverandre. Og Rudy Molard sikret seg den røde ledertrøyen. Carl Fredrik Hagen kom inn med hovedfeltet, og ligger på 40. plass i sammendraget, i en stor gruppe av ryttere som ligger drøyt fem minutter etter Rudy Molard.
Dagens etappe er en 181,5 km lang fjelletappe, som avsluttes opp Ascensión al Pico Jano. San Miguel de Aguayo. Der kan det bli en hard kamp mellom sammenlagtkandidatene og de som kjemper om klatretrøyen.
Etappen starter i Bilbao i Baskerland, og fortsetter inn i Cantabria. Dette er et fjellandskap mot Atlanterhavskysten. Klimaet er litt for kjølig og fuktig og jorden litt for fruktbar for å være egnet til vinproduksjon. Vindruer gir best resultat i ganske karrig jord, i alle fall om man tenker kvalitativt og ikke kvantitativt. Den fruktbare jorden brukes gjerne til mer i bokstavelig forstand matnyttig landbruksproduksjon. Når det gjelder landbruk står kvegdrift og skogsdrift høyere oppe på listen enn vinproduksjon mm i dette området. Det er i det hele tatt ganske mye som står høyere oppe enn vinproduksjon i denne delen av Spania.
Men det er to VT (Vino de la Tierra) -klassifiserte områder i Cantabria.
Costa de Cantabria ligger ute ved kysten. Området fikk klassifiseringen i 2005. Det ligger ved foten av de cantbriske fjellene, og strekker seg opp til 600 meters høyde. Det produseres først og fremst hvitvin, og den er ganske lett og har relativt lite alkohol, typisk 9-12%. Vinen lages gjerne av nord-spanske druer som Albarino, Godello, Hondarrabi Zuri og Treixadura, men det dyrkes også noe Riesling og Gewurztraminer. Det produseres også noe rødvin. Vinene kjennetegnes av det kjølige klimaet og nærheten til havet, med høy syre og et visst saltpreg.
Den andre, Liébana, ligger lenger inne i landet. Området består av fire daler, som skjermer området blant annet fra den kjølige havluften. Det produseres mest rødvin, men det kan også produseres hvitvin innenfor klassifiseringen. Det er 15 tillatte druesorter, hvilket i praksis pleier å bety stor variasjon, og at det er vanskelig å finne en vin som er typisk for området.
Jeg kjenner ikke disse vinene. Jeg vil tro at det er vin man drikker når man er i området, men som man ellers ikke anstrenger seg for å finne.
Vuelta 2022
- Innledning
- 1. etappe: Lagtempo. Utrecht — Utrecht
- 2. etappe: ‘s?Hertogenbosch — Utrecht
- 3. etappe: Breda — Breda
- 4. etappe: Vitoria-Gasteiz — Laguardia
- 5. etappe: Irun — Bilbao
- 6. etappe: Bilbao — Ascensión al Pico Jano. San Miguel de Aguayo
- 7. etappe: Camargo — Cistierna
- 8. etappe: La Pola Llaviana/Pola de Laviana — Colláu Fancuaya. Yernes y Tameza
- 9. etappe: Villaviciosa — Les Praeres. Nava
- 10. etappe: Elche — Alicante. Tempo
- 11. etappe: ElPozo Alimentación — Cabo de Gata
- 12. etappe: Salobreña — Peñas Blancas. Estepona
- 13. etappe: Ronda — Montilla
- 14. etappe: Montoro — Sierra de La Pandera
- 15. etappe: Martos — Sierra Nevada. Alto Hoya de la Mora. Monachil
- 16. etappe: Sanlúcar de Barrameda — Tomares
- 17. etappe: Aracena — Monasterio de Tentudía
- 18. etappe: Trujillo — Alto de Piornal
- 19. etappe: Talavera de la Reina — Talavera de la Reina
- 20. etappe: Moralzarzal — Puerto de Navacerrada
- 21. etappe: Las Rozas — Madrid. Paisaje de la Luz
Los vinos de la Vuelta
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.