Bilde på toppen: Wikimedia Common, foto Goldorak, edited by Petar Miloševi?, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
Vi er fortsatt i “Det grønne Spania”, som er preget av fuktig og kjørlig luft fra Atlanterhavet, med ganske mye nedbør. Det fikk rytterne merke i går. Det var trist å se at Carl Fredrik Hagen gikk i bakken. Men han kom seg heldigvis til mål. Så får vi se hvor skadet han er, og om han starter i dag.
Jay Vine imponerte på gårsdagens etappe. Og Remco Evenpoel sikret seg den røde ledertrøyen. Så får vi som hvem som har den når de kommer til mål.
Dagens etappe er 190 km lang, og er klassifisert som “Medium mountain”. <edit>Den ser mer enn hard nok ut for meg, med seks klassifiserte stigninger og avslutning på toppen av en førstekategori. Det bør bli nok en konkurranse mellom sammenlagtkandidatene. </edit> Her blingset jeg litt. Det er etappen i morgen som har seks klassifiserte stigninger. I dag er det “bare” en førstekategori.
Etappen starter i regionen Cantabria og ender i Castile y Léon. Som nevnt til forrige etappe, er Cantabria et fjellandskap langs kysten, hvor det produseres lite vin. Det produseres sider (Sidra) fra epler i dette området. Jeg må bare erkjenne at sider ikke er blant mine favorittdrikker. Jeg har flere ganger tenkt at jeg bør gi sider noen nye sjanser, men så langt har det blitt med tanken. Jeg har lest at sideren fra dette området ofte er uten kullsyre.
Castile y Léon er en meget interessant vinregion. Men det er i den sydlige delen, i Ribera del Duero. Vueltaen er ikke innom det området i år. Men vi tar en liten avstikker under en av de siste etappene.
Hele Castilla y León omfattes av vinklassifiseringen Castilla y León VT, altså en Vino de la Tierra (landvin) klassifisering. Her dyrkes et stort antall druer, men Tempranillo er den dominerende, med 47% av produksjonen ut fra de tallene jeg har sett. Det ser ut til å være et typisk eksempel på et område hvor det er vanskelig å identifisere en typisk vin som identifiserer området. Så det er nok en av de mange viner man drikker hvis man er i området, men ikke leter etter om man befinner seg andre steder.
Jeg foregriper litt her. Men vi beveger oss litt lenger vestover og inn i Asturia. Vi faseforskyver, slik at når vi egentlig kommer til Asturia, fortsetter vi til Galicia. Skjønt et på ingen måte reelt at vi beveger oss til Asturia. Jeg har hentet fram den komponisjonen som går under navnet “Asturias (Leyenda)” av den spanske komponisten Isaac Albéniz. Isaac Albéniz fra fra Katalonia, og komposisjonen ble først utgitt i Barcelona. Den tråden som forbinder komposisjonen med Asturias er i beste fall tynn. Komposisjonen er inpirert av andalusisk flamenco og ikke musikk fra Asturia. Navnet Asturias (Leyenda) ble gitt av den tyske forleggeren Hofmeister ved en utgivelse i 1911, etter Isaac Albéniz’ død i 1909. Men navnet har blitt heftende ved komposisjonen.
Det finnes mange versjoner transkribert for gitar. Da jeg lette etter en innspilling på YouTube fant jeg flest fremført på gitar. Men Isaac Albéniz komponerte den for piano, så jeg har tatt med en innspilling med piano. Det er ikke mulig å overføre musikk eksakt fra piano til gitar. Når man bruker alle ti fingrene, er det mulig å spille ti toner samtidig på et piano, men gitaren har bare seks strenger slik at det ikke er mulig å spille flere enn seks toner samtidig. Et moderne piano med 88 tangenter har et register på litt over syv oktaver. En gitar har et register på et sted mellom tre og fire oktaver, og man skal være særdeles langfingret for å kunne utnytte hele registeret på en gang. Man kan spille toner som ligger tett på et piano, men det er ikke mulig å spille mer enn en tone om gangen på en streng på gitaren. De som har transkribert for gitar har løst dette på litt ulike måter. Uansett: Her er den for piano.
Vuelta 2022
- Innledning
- 1. etappe: Lagtempo. Utrecht — Utrecht
- 2. etappe: ‘s?Hertogenbosch — Utrecht
- 3. etappe: Breda — Breda
- 4. etappe: Vitoria-Gasteiz — Laguardia
- 5. etappe: Irun — Bilbao
- 6. etappe: Bilbao — Ascensión al Pico Jano. San Miguel de Aguayo
- 7. etappe: Camargo — Cistierna
- 8. etappe: La Pola Llaviana/Pola de Laviana — Colláu Fancuaya. Yernes y Tameza
- 9. etappe: Villaviciosa — Les Praeres. Nava
- 10. etappe: Elche — Alicante. Tempo
- 11. etappe: ElPozo Alimentación — Cabo de Gata
- 12. etappe: Salobreña — Peñas Blancas. Estepona
- 13. etappe: Ronda — Montilla
- 14. etappe: Montoro — Sierra de La Pandera
- 15. etappe: Martos — Sierra Nevada. Alto Hoya de la Mora. Monachil
- 16. etappe: Sanlúcar de Barrameda — Tomares
- 17. etappe: Aracena — Monasterio de Tentudía
- 18. etappe: Trujillo — Alto de Piornal
- 19. etappe: Talavera de la Reina — Talavera de la Reina
- 20. etappe: Moralzarzal — Puerto de Navacerrada
- 21. etappe: Las Rozas — Madrid. Paisaje de la Luz
Los vinos de la Vuelta
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.