Los vinos de la Vuelta 2022. 12. etappe: Salobreña — Peñas Blancas. Estepona

Bilde på toppen: Wikimedia Common, foto Goldorak, edited by Petar Miloševi?, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Det ble som ventet et spurtoppgjør fra et samlet felt i går, og den unge australieren Kaden Groves var raskest. Det var en del vind, men det ble ingen splitt i feltet. Kanskje var ingen interessert i å bruker krefter for å utnytte vinden. Sammenlagtkandidatene kom som ventet inn midt i hovedfeltet, og fikk samme tid som vinneren. Mads Pedersen festet grepet om den grønne poengtrøyen. Her er det den enes “død” den andres brød, etter at Sam Bennett måtte bryte med covid. Det var trist å se at Julian Alaphilippe måtte bryte etter et fall. Han har vært forfulgt av uhell denne sesongen. Jeg har ikke sett noe om hvor alvorlig skade han har pådratt seg, og om det betyr at han ikke kan sykle VM

Dagens etappe er en 192,7 km lang, for det meste ganske flat etappe, men med en heftig bakkeavslutning. Kommentoren i Vueltas oppsummeringsvideo kalte etappen en “hockeykølleetappe”. Det er en uklassifisert stigning ca 60 km før mål, men den er vel for liten og for langt fra mål til at sammenlagtkandidatene virkelig kan sette konkurrentene under press her. Så avgjørelsen faller nok i den siste bakken mot mål.

Vi er fortsatt i Andalucia. Vi er i den delen av Andalucia som folk forbinder med med sol og sommer enn med vin. Skjønt solbadende turister setter til livs ganske mye vin, selv om de fleste nok ikke har et veldig bevisst forhold til hva slags vin de drikker. Her er et kart over vinområdene i Andalucia:

Wikimedia Commns. By Té y kriptonita based on Image: Comunidades autónomas de España (blank).svg created by Emilio Gómez Fernández – Own work, CC BY-SA 3.0,

Viner fra Malaga var en gang en storhet, men det er nok i dag en falmet storhet — med mindre hipsterne har kastet seg over den vinen også. Mange viner som har navn etter byer, som Bordeaux og Porto, ble ikke nødvendigvis produsert i eller i umiddelbar nærhet av byen. De har navn etter byen som vinen ble skipet ut fra. Om det også gjelder for Malaga, vet jeg ikke. Siden dette er en vin som hadde bedre ry før, valgte jeg å gå til klassikeren blant norske vinbøker, Haakon Svenssons “Vin og brennevin”, som jeg har i tredje utgave ved Thor Richard Teien fra 1981. Min far hadde den boken i andre utgave, og det var den første vinboken jeg leste, en bok med mange underlige franske navn, som ikke ante hvordan man skulle uttale. Gösta Hammarlunds illustrasjoner er en god grunn til å anskaffe den boken. Men man må til et antikvariat for å finne den. Men Malagavin var visst passé den gangen også. Dette er det som står om den vinen:

“I gamle dager hadde Malaga-vinen et ganske godt ord på seg. Nå lager man i Malaga en brun, karamellisert sterkvin, hvor innkokt most (arrope) og sprit dominerer vinens aroma og smak. Den anvendes fortrinnsvis som såkalt sykevin, men har, slik den importeres, absolutt ingen medisinske egenskaper. Malaga leveres oftest til apotek, som tilsetter vinen jern og andre styrkende midler.”

Jeg har hørt om sykebrennevin, ikke minst fra forbudstiden. Men sykevin, den var ny for meg. Jeg finner ikke noen “klassisk” Malaga-vin hos Vinmonopolet. Denne “klassiske” Malaga-vinen var den eneste jeg hadde hørt om fra denne delen av Spania, men jeg har aldri smakt den.

Vinmonopolet har fem hvitviner fra Malaga, alle laget av druen Muscat of Alexandria. Fire er søte og en ser ut til å være tørr. De har også åtte rødviner fra Malaga. Det har ganske ulike drueblandinger, og jeg vet ikke om det er mulig å løfte fram noe som er typisk for rødviner fra dette området.

Det er på tide å få litt flamenco dans. Her Melina Najjar med Yazan Ibrahim på gitar.

Vuelta 2022

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.