Los vinos de la Vuelta 2022. 14. etappe: Montoro — Sierra de La Pandera

Bilde på toppen: Wikimedia Common, foto Goldorak, edited by Petar Miloševi?, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Jeg er dårlig til å spå utfallet på etappene. I går hadde jeg ventet at et brudd skulle klare å gå inn, men det ble et spurtoppgjør. Mads Pedersen fikk endelig sin etappeseier, og sørget for en enda større ledelse i konkurransen om den grønne poengtrøyen. Det er et godt sykkelår for danskene i år. At noen av de mest utpregede spurterne ikke klarte å henge med på slutten av dagen etappe, var som ventet.

I dag er det en 160,3 km lang fjelletappe, med en heftig toppavslutning. Her vil det blir en kamp mellom sammenlagtkandidatene og en del klatresterke ryttere kan markere seg, slik Richard Carapaz gjorde på torsdag. Og noen kan nok ha blitt inspirert av at Wilco Kelderman på torsdagens etappe klarte å sykle seg opp fra 21. til 6. plass i sammendraget. Det kommer til å bli en spennende etappe.

Vi tar en tur litt lenger nord enn dagens etappe for å finne vin, til Valdepeñas. Da er vi over i den sydlige delen av La Mancha. Det er litt nostalgi her. Jeg tror Valdepeñas var den første spanske vinen jeg drakk, i alle fall den første som var bevisst at var spansk. Men hvor i Spania den kom fra, visste jeg nok ikke den gangen. Det var Vinmonopolets hjemmetappede utgave. Vi var først og fremst opptatt av vinen skulle være billig, og smake OK. Vi var ikke særlig sofistikerte i vår vinsmak på 1970-tallet. Jeg har ikke smakt denne vinen på nytt til årets Vuelta. Men det er fortsatt en rimelig vin. Vinmonopolet har syv røde Valdepeñas i sine lister, som koster fra 138 for den rimeligste til litt under 200 kroner for Gran Reserva-utgaver. Jeg vil anta at de er gode kjøp, men har ingen mening om det så lenge jeg ikke har smakt dem.

Av Vinmonopolets syv viner er fire laget av 100% Tempranillo, en av 85% Tempranillo og to andre druer, og de to siste av Cencibel. Jeg trodde det var en for meg ny og ukjent drue, men det viste seg å være det lokale navnet på Tempranillo.

Etter den jazzifiserte utgaven av flameco som jeg valgte til forrige etappe, velger jeg nå mer tradisjonell flamencogitar. Her med Antonio Muñoz Fernández. Det er en lang video, ca 54 minutter, så her kan man se/lytte så lenge man vil eller orker.

Vuelta 2022

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.