Los vinos de la Vuelta 2022. 15. etappe: Martos — Sierra Nevada. Alto Hoya de la Mora. Monachil

Bilde på toppen: Wikimedia Common, foto Goldorak, edited by Petar Miloševi?, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationa

Richard Carapaz klarte det igjen, og hentet sin andre seier på en hard fjelletappe. På den annen side var det Primoz Roglic som imponerte mest, ved nesten å kjøre inn det forspranget Carapaz hadde. Og Remco Evenepoel klarte ikke å henge med da Roglic angrep. Remco Evenepoel har fortsatt en ledelse på 1 min 29 sekunder. Men det gjenstår mange harde etapper, og intet er avgjort så langt. Carapaz kan hente hjem klatretrøyen når de kommer til Madrid.

Dagens etappe er en 149,6 km lang fjelletappe, nok en gang med toppavslutning. Det spørs om et brudd med Richard Carapaz vil få lov til å gå på denn etappen. Igjen må vi regne med en kamp mellom Remco Evenepoel og Primoz Roglic.

Det er en mellomsprint i Granada. Det minner meg om Veultaen for en del år siden, jeg husker ikke hvor mange. Mads Kaggestad kommenterte sammen med Ole Kristian Stoltenberg. På en av etappene, jeg har glemt hvilken, sa Ole Kristian Stoltenberg omtrent dette, til Mads Kaggestad: Denne etappen ble syklet i (jeg har glemt hvilket år). Da var du med, så du har syklet denne etappen. Mads repliserte: Det betyr at jeg har vært i Granada. Det kan jeg ikke huske! Det er ikke mye tid til å være turist når man sykler et slikt ritt. De er i en boble. Når de kommer i mål sykler de ned. Jeg er ikke sikker på om det var like vanlig den gangen. Så er det inn i bussen, dusj, sikkert noe mat, til hotellet i neste startby, masasje, sikkert mer mat og forhåpentligvis søvn. Noe særlig mer enn feltet, bussen og hotellene ser de neppe i løpet av de tre ukene. Kanskje kan de tillate seg å være litt turister på hviledagene, skjønt jeg har inntrykk av at de praktiserer ganske aktiv hvile, for ikke å være for stive når neste etappe starter.

Det har blitt sagt at man venter en kraftig forbedring av rødvinen fra dette området, ved at produksjonen har blitt flyttet oppover i høyden. Ved Granada dyrkes druer i opp til 1300 meters høyde. Området rundt Granada fikk DO-status i 2018. Halvparten av området ligger høyere enn 1000 meter. Årlig middeltemperatur skal være 15-16 grader, og maksimum er 39 grader. Da er neppe siste års hetebølger medregnet. Det er veldig mange tillate druesorter for rødvin, hvitvin og musserende vin. Men en slik variasjon er det stort sett vanskelig å finne en vin som er typisk for området.

Jeg går tilbake til Framcisco Tarrega, og hans antageligvis mest kjente komposisjon, i alle fall den som er mest kjent under hans navn. Recuerdos de la Alhambra. Alhambra er er palasset til de mauriske, eller muslimske herskerne i Granada.

Foto: Nick Kenrick, CC BY-NC-SA 2.0.

Her er Recuerdos de la Alhambra, fremført av Spanias store gitarist: Andres Segovia

I morgen er det hviledag, uten noen lang forflytning. Jeg tror mange vil sette pris på den, ikke minst teknisk personell både hos arrangøren og i lagene. Rytterne har nok kunnet sette seg på et fly og har forflyttet seg ganske smertefritt på de tidligere hvile/forflytningsdagene. Men de som har transportert alt utstyret i biler, har ikke kunnet hvile stort på de dagene.

Vuelta 2022

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.