Los vinos de la Vuelta 2022. 16. etappe: Sanlúcar de Barrameda — Tomares

Bilde på toppen: Wikimedia Common, foto Goldorak, edited by Petar Miloševi?, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Så ble det Thymen Arensman som var den sterkeste i helgens avslutning. Remco Evenepoel tapte igjen tid til Promoz Roglic. Ikke veldig mye, men nok til å minne oss om at Vueltaen ikke er avgjort.

Etter hviledagen er det en 189,5 km lang flat etappe. Det stiger litt i avslutningen. Ikke noe som bør gi de store utfordringene. Men det kan være tilstrekkelig til at de mest utpregede spurterne ikke henger helt med. Kanskje blir det en ny mulighet for Mads Pedersen?

Vi har nå beveget oss forbi Gibraltar, og har kommet til Jerez. Når vi har passert Gibraltar, betyr det også at vi har forflyttet oss fra Middelhavet til Atlanterhavet. Men det var en langt kortere transport enn da Vueltaen forflyttet seg fra Atlanterhavet til Middelhavet for en uke siden.

Engelskmenn dominerte lenge handelen, også med vin. Det var ikke alltid så flinke til å oppfatte lokale navn, og laget sin engelske versjon av disse. Ofte har disse engelske misforståelsene etablert seg som vanlige betegnelser, f.eks. slik at Jerez ble til Sherry. Vi er altså i området for sherry. Jeg tar igjen med en lenke til Vinmonopolets podkast, denne gang Portvin og sherry – gamlisvin eller hipstervin?

Sherry produseres i cadiz-provinsen, mellom Gibraltar og grensen til Portugal. Dagens startby Sanlúcar de Barrameda regnes som den sydøstlige grensen for Sherryområdet. Det er en kalkoldig jordtype som kalles albariza, alba er hvit på latin. Det er tre hoveddruer: Palomino fino, Pedro Ximénez og Moscatel. Palomino er den viktigste sherrydruen. Den dyrkes på ca 90% av arealet. Andre steder gir denne druen en kjedelig vin, men kommer til sin rett i Jerez.

I utgangspunktet produseres en hvitvin med ca 11-12% alkohol. Etter gjæringen danner det seg et lag av gjærsopper som legger seg på toppen, som kalles flor. Nå sorteres vinen. De lyseste vinene settes til side for lagring under flor, for å bli til fino. Andre, mer fyldige viner, klassifiseres som oloroso. Olorosovinene forsterkes med druebrennevin, og overføres til eikefat som rommer 600 liter, fat som kalles botas. De fylles bare 5/6 fulle. Finovinen lagres under et lag flor, som beskytter mot oksygen. Olorosovinene har for høy alkoholprosent til at flor kan vokse, og utsettes for oksygen.

Fatene med sherry stables i rekker oppå hverandre. Det nederste fatet kalles solera. Jeg trodde inntil jeg oppdaterte meg for dette, at alle fatene inngikk i det som kalles solera. Når vinen tappes på flasker, tapper man fra det nederste fatet. Dette etterfylles med vin fra fatet over, som etterfylles med vin fra fatet over dette igjen, osv. Det øverste fatet etterfylles med ny vin. Sherryene er derfor en blanding av flere årganger. Det finnes visstnok også noe årgangssherry som enkelte produsenter har satt til side.

Det finnes mange ulike typer sherry.

Fino er en lett og delikat tørr vin som er lagret under et lag flor. Det er en vin som ikke holder seg lenge etter at flasken er åpnet. Vinen blir som regel filtrert før den tappes, men da taper den også noe smak. Noen podusenter (bodegaer) har begynt å tappe den en rama, hvilket vil si ufiltrert.

Amontilado er en lagret fino. Som nevnt til etappe 13 betyr det som i Motilla, eller noe tilsvarende. Den får mer et preg av tørket frukt og nøtter, sammenlignet med Fino.

Oloroso betyr duftende. Men har ikke like utpreget aroma som f.eks. en Amontilado. Den har ikke ligget under flor, og har blitt utsatt for oksydering.

Det finnes tørr sherry og søt sherry (cream sherry).

Jeg må erkjenne at jeg aldri har vært veldig begeistret for sherry, hvilket også betyr at jeg kjenner den ganske dårlig. Jeg faller kanskje mellom to stoler, eller to aldersgrupper. Jeg tenker på portvin og sherry som gamlisviner. Jeg erkjenner at jeg selv har havnet i gamliskategorien, men nekter å akseptere det. Så jeg tenker på de som er omtrent en generasjon over meg. Klaus Hagerup og Alf Cranners vise “Den skamløse gamle damen” nevner riktignok portvin, men det kunne like gjerne vært sherry. Jeg har valgt å ta med en innspilling med Kirsten Bråten Berg.

Jeg er nok ikke helt som denne gamle damen. På den annen side er jeg for gammel til å late som at jeg er en hipster, om de har begynt å omfavne sherry og portvin også.

Det hender jeg tenker at jeg må gi sherry noen nye sjanser, ikke minst noen av de sherrytypene jeg har drukket lite av. Men til nå har det stort sett blitt med tanken. Det bør helst være når jeg får en mulighet til å kjøpe sherry i glass, og ikke behøver å kjøpe en hel flaske, eller flere hele flasker. Men når jeg tenker tilbake, har jeg smakt mest Oloroso og søt Cream Sherry. Det var det min far ofte serverte. Ingen av de ble mine favoritter, og jeg har i liten grad kjøpt sherry selv. Jeg må visst utforske den litt mer før neste gang vueltaen er i dette området.

Jeg må ta med litt mer musikk her, og fortsatt er den norsk musikk: Ole Paus: Ganske Vanlig Sherry, Simpelthen.

xxx sherry produseres i Solera. Det er et system av fat. Man tapper fra det eldste fatet, men man tømmer det ikke. Dette etterfylles med vin fra det nest eldste fatet, som igjen etterfylles med vin fra det tredjeeldste fatet, og slik fortsetter det til man kommer til det yngste fatet, som etterfylles med ny vin. På denne måten blir den vinen som tappes en egentlig ganske ubestemt blanding av viner av ulik alder.

Balsamico lages på samme måten.

Vuelta 2022

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.