Los vinos de la Vuelta 2022. 17. etappe: Aracena — Monasterio de Tentudía

Bilde på toppen: Wikimedia Common, foto Goldorak, edited by Petar Miloševi?, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationa

Det var ingen overraskelse at Mads Pedersen vant gårsdagens etappe. Jeg har ikke finregnet på det, men nå behøver han vel bare å komme seg til Madrid for å vinne den grønne poengtrøyen.

Dagen i går endte mer dramatisk enn hva i alle fall jeg liker. Først med Remco Evenepoels punktering. Den var for så vidt ganske udramatisk. Han ble reddet av 3 km-regelen, som gjorde at han fikk samme tid i mål som de han var sammen med da dette skjedde. Han er bokført som nr 97 på etappen, men tapte bare 8 sekunder til vinneren. Primoz Roglic gikk på trynet i spurten. Også han ble reddet av den samme regelen. Selv om han står som nr 35, fikk han samme tid som vinneren, og tok ytterligere 8 sekunder på Remco Evenepoel. Det spennende nå er om Primoz Roglic starter i dag. Jumbo Visma skriver på Twitter at det vil bli avgjort på morgenen i dag om han vil fortsette eller ikke. Det er så langt jeg kan se ikke rapportert om alvorlige skader. Han brøt Tour de France med skade, og jeg håper at det ikke skjer igjen i Vueltaen.

Dagens etappe er 162,3 km lang, og beskrives som flat med toppavslutning. Ut fra profilen synes jeg den virker kupert, heller enn flat. Men det er ingen krevende stigninger før avslutningen. Når vi har kommet så langt som til 17. etappe, vil jeg tro at dette er en etappe hvor et brudd godt kan gå inn. Men det spørs hvem som er i et slikt brudd.

Vi nærmer oss vinområdet Extremadura. Jeg er usikker på om vi egentlig kommer inn i det. Men vi kommer til det i morgen, og det er ikke et så spennende vinområde at det er verdt å bruke to etapper på det. Noen ganger må man gå over bekken etter vann, eller over grensen etter vin. Vi er nær Portugal, og tar en liten titt på det vi finner på den andre siden av grensen. For meg blir det en påminnelse om at mine kunnskaper om portugisisk vin også er ganske begrenset. Det blir uansett ikke et dypstudium denne gangen.

Hele Alentejo-regionen i Portugal kan bruke klassifiseringen Alentejo VR. VR står for Vinho Regional, som tilsvarer det franske Vin de Pays, eller landvin. Innenfor dette området er det åtte underområder som er klassifisert som Alentejo DOC. Den portugisiske DOC, Denominação de Origem Controlada, tilsvarer det italienske DOC og franske AOP. Produsentene kan sette navnet på underregionen på etiketten, sammen med Alentejo. Det kan se ut som om disse DOC-områdene ligger ikke så langt fra der hvor dagens etappe går, tilsynelatende så nær at jeg ikke ville hatt noen hemninger mot å inkludere det området, om det ikke hadde vært for grensen som plasserer dem i et annet land.

Det brukes et veldig stort antall druer. Noen er spanske, eller i alle fall kjente fra Spania, og noen “internasjonale”. Men mange er antageligvis lokale, i alle fall er de ukjente for meg. Med så stor variasjon i druene, pleier det å være vanskelig å identifisere en stil som er typisk for området.

Jeg går ikke dypere ned i portugisisk vin denne gangen.

Vi sneiet innom Sevilla på gårsdagens etappe, men jeg forskyver musikkeksemplene noe. Jeg hadde allerede valgt ut to musikkeksempler som kunne knyttes til sherry, så da fikk Sevilla vente til i dag.

Eksotisme er det vi kaller musikk hvor en komponist komponerer musikk som skal gi inntrykk av å komme fra et annet land. Det er ikke nødvendigvis noe galt i det. Johannes Brahms‘ “Ungarske danser” er utmerkede eksempler på eksotisme, og det er god musikk. I dag hører vi ofte Edvard Griegs “Morgenstemning” som eksempel på noe som skal være veldig norsk. Men det er eksotisme fra Griegs side. Musikken er komponert til en scene hvor Peer Gynt er i Egypt, og skal illudere egyptisk musikk. Når vi hører den som norsk og ikke egyptisk, illustrerer det kanskje at Grieg ikke lyktes helt i å komponere musikk som høres egyptisk ut. Men det var en lang omvei Den franske komponisten Georges Bizet og librettistene Henri Meilhac og Ludovic Halévy, la handlingen i sin opera Carmen til Spania. Skjønt om det virkelig var de som la handlingen dit, er jeg ikke sikker på. Operaen bygger på en roman av Prosper Mérimée, en roman jeg ikke har lest. Uansett: Her er det mye eksotisme når Bizet komponerer “spansk” musikk. Her er Carmens arie “Près des remparts de Séville”: Nær bymurene i Sevilla.

Vuelta 2022

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.