Los vinos de la Vuelta 2022. 19. etappe: Talavera de la Reina — Talavera de la Reina

Bilde på toppen: Wikimedia Common, foto Goldorak, edited by Petar Miloševi?, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Om det er noen jeg gjerne skulle ha sett vinne en etappe, så er det Robert Gesink. Det var synd at det ikke holdt helt til mål. Ny seier til Remco Evenepoel. Enric Mas får en nye mulighet lørdag, men da må Remco Evenepoel sprekke eller ha et uhell. Men Jay Vine tapte klatretrøyen på et uhell i går. Så de skal komme seg til Madrid.

Dagens etappe er klassifisert som “Medium mountain”, og er 138,3 km lang. Det er en runde som skal sykles to ganger, som betyr at andrekategoristigningen skal sykles to ganger. Men med rundt 40 km fra den siste toppen til mål, blir det vanskelig å hente tid på denne etappen.

La Mancha er et stort område rundt Madrid, området til Don Quixote. Men sykkelrytterne kaster seg vel neppe inn i kamp mot vindmøller.

Vi er i regionen Castilla La Mancha. Området har et kontinentalt klima, eller innlandsklima som det het den gangen jeg gikk på skolen (som begynner å bli veldig lenge siden). Om sommeren kan temperaturen krype godt over 40 grader, mens det kan være kuldegrader om vinteren. Vinmarkene ligger stort sett mellom 500 og 700 meter over havet, som ikke er høyt nok til å kompensere for varmen om sommeren.

Det er et område hvor det lenge har blitt produsert store kvanta rimelige bordviner. Mer enn halvparten av de druene som dyrkes i Spania, dyrkes her. Det dyrkes mange typer druer. Men det er et varmt område, så det er stort sett druer som tåler varme og tørke. Den hvite/grønne druen Airén var lenge dominerende. Den er plantet på mer enn halvparten av arealet for druedyrking i det sentrale Spania. På 1990-tallet var dette den mest plantede druesorten i verden. Har du aldri hørt om Airén? Det hadde ikke jeg heller, før jeg begynte å forberede dette. Den beskrives som en arbeidshest blant druer, som brukes til produksjon av billig bordvin og brandy.

I et varmt område er det ikke overraskende at det blir mer produksjon av rødvin. Det er stort sett slik i vinverden at der hvor det er varmt og vil smake med en frisk hvitvin, der produseres det mest rødvin. I kjøligere områder, hvor i alle fall jeg gjerne kunne tenke med rødvin, der produseres det mest hvitvin. Det er bruken av druer som Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Garnacha, Alicante Bouschet (her kjent som Garnacha Tintorera), Monastrell, Syrah og Bobal. Også i dette området har kvaliteten bedret seg mye i de senere tiårene.

Da jeg søkte etter informasjon om viner fra dette området, kom jeg over en vin med navnet Gulp. Jeg er ikke overbevist om at det er det beste navnet for å markedsføre en vin i Norge.

Jeg gir meg ikke helt med flamenco. Jeg avslutter den lille serien med Paco de Lucia.

Vuelta 2022

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.