I vini del Giro d’Italia 2023 – etappene er presentert

I går, 17. oktober 2022, ble etappene for Giro d’Italia 2023 presentert. Som vanlig ser jeg på etappene først og fremst ut fra en vininteresserts perspektiv. Det er sikkert nok av andre som vil skrive om etappene ut fra et sykelperspektiv.

Giro d’Italia 2023 starter 6. mai, med en 18,4 km lang tempoetappe i Abruzzo, med start i Fossacesia Marina og målgang i Ortona. Etappen går stort sett nordover langs kysten og er flat, til det gjenstår ca 1,5 km. Da går det oppover mot mål. Det er ikke en veldig hard stigning, men nok til at de som har åpnet for optimistisk vil straffes her.

Giroen avsluttes i Roma 28. mai, hvor en runde på 11,5 km skal sykles ti ganger. Vi får håpe at de har planlagt bedre enn sist avslutningen var i Roma, i 2018. Mange av rytterne mente at avslutningen på smale og svingete gater i Roma var for farlig, og truet vel med ikke å ville sykle.

Giroen går ikke helt syd i 2023, ikke særlig mye lenger syd enn til Napoli. Regioner som Puglia, Calabria og Sicilia får ikke besøk i 2023. Derimot skal syklistene en tur innom Sveits.

Jeg har så langt ikke studert etappene i detalj. Men det er ikke noen etapper som umiddelbart fremstår som årets vinetappe. To av etappene er innom Piemonte, og der bør det være mulig å finne god vin. Men Toscana ser ikke ut vil å være med i år. Uansett vil vi nok finne vin, skjønt vi kommer nok som vanlig til å slite når syklistene skal slite på harde fjelletapper i Alpene.

Vi kommer tilbake til Giroen i mai.

Om ti dager, den 27. oktober, presenteres etappene for Tour de France 2023. Vi vet at Touren starter i Baskerland i Spania, men mer er ikke kjent foreløpig.