I vini del Giro d’Italia 2023. Etappe 2: Teramo – San Salvo

Så ble det Remco Evenepoel som stakk av med seieren på den innledende tempoetappen, før hjemmefavoritten Filippo Ganna. Jeg regner med at Remco Evenepoel har sammenlagtambisjoner, og egentlig ikke er så interessert i ha den rosa trøyen fra start.

Andre etappe er en 204 km lang, flat etappe. Dette ser ut til å være en etappe for spurterne. Det blir neppe tidsforskjeller av betydning, så Remco Evenepoel beholder nok den rosa ledertrøyen også etter denne etappen. Men nå starter kampen om poengtrøyen. Da jeg så på denne etappen da etappene ble annonsert, trodde jeg at de bare fortsatte videre nordover langs kysten. Men da jeg så litt mer grundig på etappen, oppdaget jeg at den starter lenger nord, og går sydover, og at målgang er syd for startstedet for gårsdagens etappe.

I dag tar vi for oss det som er den mest kjente vinen fra det området vi nå er inne i, rødvinen Montepulciano d’Abruzzo. Dette er en typisk italiensk vinbetegnelse, med drue+område, det er altså vin laget av druen Montepulciano i Abruzzo. Og jeg kan minne om det jeg pleier å si når vi er innom denne vinen. Det er lett å forveksle den med vinen Vino Nobile di Montepulciano. Det er en type vin, en nobel vin, fra området rundt myen Montepulciano. Jeg vet ikke om det er noen sammenheng mellom byen Montepulciano og druen montepulciano. Jeg ble lurt første gang jeg bestilte en Montepulciano d’Abruzzo, da min referanse var Vino Nobile di Montepulciano. Det er veldig ulike viner. Vino Nobile er en ganske kraftig vin laget av sangiovese, mens Montepulciano d’Abruzzo vanligvis er en ganske lett rødvin.

Dagens etappe starter i det som regnes som det beste området for Montepulciano d’Abruzzo: Colline Teramane, som betyr høydene rundt Teramo, altså høydene rundt dagens startby. Det er et DOCG-klassifisert område. Det kreves minimum 90% Montepulciano, og det tillates inntil 10% Sangiovese. Den som er merket Riserva skal være lagret i minst tre år.

Vi kan ta en tur innom Chieti i dag også. I området Terre Tollesi, også kalt Tullum rundt byen Tollo, produseres det også utmerket Montepulciano d’Abruzzo. Jeg forbinder Chieti først og fremst med hvitvin. Men Montepulciano d’Abruzzo Terre Tollesi fikk DOCG-status i 2019, og regnes som flaggskipet for Montepulciano d’Abruzzo, ved siden av Colline Teramane. For Montepulciano d’Abruzzo Terre Tollesi kreves minst 95% Montepulciano.

Det produseres også hvitvin innenfor denne DOCG-klassifikasjonen, laget med minst 90% Passerina eller Pecorino.

Italiensk vin

Min hovedkilde til  kunnskap om italiensk vin er  Thomas Ilkjær, Paolo  Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen: Italiensk vin. Boken kom i tredje utgave i 2018. Siden det hele tiden skjer mye spennende på vinfronten, er denne utgaven selvfølgelig utvidet sammenlignet med tidligere utgaver. I den forrige utgaven hadde forfatterne valgt en systematikk basert på sykkel, ved å dele den inn etter ledergruppen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Jeg syntes i utgangspunktet det var en morsom idé. Men etter å ha brukt den boken en del, syntes jeg ikke at det fungerte. Når man skulle flytte seg fra en region til en annen, måtte man sjekke i innholdsfortegnelsen i hvilken del av feltet forfatterne hadde plassert naboregionen. I tredje utgave har forfatterne valgt en geogfrafisk systematikk, som fungerer bedre. Støtt din lokale bokhandler, og kjøp den der du pleier å kjøpe bøker.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2023

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.