I vini del Giro d’Italia 2023. Etappe 6: Napoli – Napoli

Så ble det regn, med dramatikk, knall og fall. Men Andreas Leknessund klarte det han skulle: Komme i mål med hovedfeltet. Dermed sykler han i rosa i dag også.

Dagens etappe er 162 km lang, med start og mål i Napoli. Den er småkupert, med flat avslutning. Så her ligger det an til nok en massespurt. Yr melder litt småregn på ettermiddagen, men ellers ser været ut til å bli bra. Det er meldt vind fra sør, dreiende mot sørvest og vest. Det er ikke meldt kraftig vind, men den kan kanskje by på noen utfordringer når dy sykler langs sjøen inn mot Napoli. For Andreas Leknessund blir oppgaven som i går: Unngå uhell og komme i mål med hovedfeltet.

Etappen går fra Napoli mot syd-øst. De skal en tur på baksiden av Vesuv, og skal innom Pompeii. Vi får håpe at ikke fremtidens arkeologer kommer til å grave ut et hovedfelt av syklister som ble begravet i lava fra vulkanen, som fortsatt er aktiv. Det fortsetter mot sjøen, over til Sorrento, og så langs kysten tilbake til Napoli.

Vi har snart tømt vinkjelleren i denne regioenen. Men vi tar med Vesuvio, som er et DOC-klassifisert område for vin som dyrkes i skråningene rundt vulkanen Vesuv. Lenge ble de ansett for umulig å produsere kvalitetsvin i dette området. Men vinmakeren Antonio Mastroberardino bidro til å få opp kvaliteten, en innsats som ble anerkjent da området fikk DOC-status i 1983. Det produseres rødvin, hvitvin, rosévin og musserende vin.

Hvitvinen må lages av minst 35% Coda di Volpe/Caprettone, og maksimum 45% Verdecca. Inntil 20% kan være Falanghina og/eller Greco. Lacrima Christi eller Lacryma Christi (begge skrivemåter brukes) kan brukes på vin som har 1,5% høyere alkoholdinnhold enn basiskravet. Jeg tenkte umiddelbart på at det hadde noe å gjøre med at Jesus gjorde vann til vin, i alle fall gjorde vinen sterkere. Men det betyr Jesu’ tårer, og det er flere historier om dette navnet, knyttet til opstandelsen og seier over Djevelen. Jesu’ tårer skal ha falt over området og gjort det fruktbart. Musikkinteresserte vil kjenne igjen Lacrima fra Lacrimosa, den siste musikken Mozart komponerte som del av hans uferdige Requiem.

Rødvin og rosévin må være laget av minst 50% Piedirosso, som selfølgelig har andre navn lokalt, det er tross alt Italia. Det kan være inntil 30% Olivella, og inntil 20% Aglianico.

Ellers regnes Napoli som pizza-hovedstaden i Italia. Pizza Margherita med basilikum, tomat og mozarella skal være den klassiske. Det er flere historier om opprinnelsen. Noen sier at den ble laget til ære for Margherita av Savoie en gang på 1300-tallet. Men den mest populære versjonen synes å være at den ble laget da kong Umberto I og dronning Margherita besøkte Napoli i 1889. Dronning Margherita skal ha vært lei av den franske gourmetmaten, og bestilte tre pizzaer fra Napolis mest kjente pizzakokk, Raffaele Esposito. De to første, pizza marinara med hvitløk og pizza Napoli med ansjons, falt ikke i smak. Den tredje, som var inspirert av fargene i det italienske flagget, likte dronningen. Raffaele Esposito ga da pizzaen navn etter dronningen.

Pizza er en enkel måte å ta hånd om rester. Man baker en tynn brødbunn, legger på noen rester. Tomater har man vel stort sett alltid for hånden, så legger man på ost. Napoli var fattig, og mange ulike varianter av pizza ble tilbudt som billig mat.

Kaffe er også en klassisk drikk i Napoli. Å tilby, eller kanskje bare å drikke en kopp kaffe anses som en vennlighets og vennskapsgest. Man drikker gjerne en kaffe stående ved bardisken. I Italia koster kaffen ofte mer hvis man setter seg ved et bord. Det er tradisjon for å kjøpe en “caffè sospeso”. Man betaler for en kaffe i tillegg til den man drikker selv, og den gis til noen som ber om den. Gjerne folk som ikke har penger til å kjøpe en kaffe selv. Den tradisjonelle metoden for å lage kaffe i Napoli er med en “cuccuma”. Det kan sies å være en kaffekanne i flere etasjer. Den nedre delen fylles med vann. I midten er det et filter og kaffe. Når vannet koker, snur man cuccumaen på hodet, slik at det varme vannet renner gjennom filteret og ned i det som var den øverste delen, som nå har blitt den nederste.

Hvis jeg nå skal være kjedelig, så ser det for meg ut som en enkel form for kaffetrakter. Men det er åpenbart mer sjarmerende enn en kaffetrakter. Hvis vi skal tro denne artikkelen om denne metoden for å lage kaffe, brukes det mye robusta-kaffe når man lager slik kaffe på tradisjonelt, napolitansk vis. Det er to hovedtyper kaffe: Robusta og Arabica. Arabica regnes for den fineste kaffen, og det står ofte på kaffepakkene at det er ren Arabica. Vi ser ikke så ofte at det står at det er Robusta. Robusta brukes blant annet mye i pulverkaffe. Og altså til tradisjonell napolitansk kaffe.

Jeg sporer litt av fra det kulinariske, og tar en tur inn i musikken. Napoli var en viktig musikk- og operaby. Napoli er en stor havneby, og som i andre store havnebyer var det mange prostituerte. Prevensjon var mildt sagt lite uviklet på 17- og 1800-tallet, så dette førte til mange uønskede svangerskap og “foreldreløse” barn. Musikkonservatorier i Napoli drev opplæring av gategutter, slik at i alle fall noen av disse skulle kunne få ansendige jobber som musikere. Men det var en omvei til poenget. Giuseppe Verdis opera “Maskeballet” var bestilt av operaen i Napoli og hadde premiere i 1859. Handlingen er hentet fra attentatet mot den svenske kongen Gustav 3 under et maskeball i Stockholmsoperaen i 1792. Men dette ble for sterk kost for sensuren i Napoli, så de nektet fremføring av denne operaen. Et drap på en konge, som fant sted bare ca 60 år før operaen skulle settes opp, det ble for sterk kost. Noen kilder sier at Verdi saksøkte sensuren i Napoli for å ha ødelagt operaen, og at han vant. Jeg har ikke klart å finne noen sikker bekreftelse på dette. Men han ble i alle fall fritatt fra sine kontraktsmessige forpliktelser til operaen i Napoli. Den ble senere satt opp i Roma, men handlingen var da endret. Det var ikke lenger en konge, og det var ikke i Europa. Det ble i stedet til et drap på den engelske guvernøren i Boston: En person med lavere rang enn en konge, et sted langt borte.

I Verdis opera blir kongen drept av en sjalu ektemann. Mens slik jeg har forstått historien, og her er jeg på ingen måte noen ekspert, var Gustav 3 blitt svært upopulær etter å ha ødelagt Sveriges økonomi ved å føre kriger i Europa, og likevel hadde han planer om å gå til krig mot Frankrike for å støtte kongen mot de revolusjonære. Han forsøkte også å redusere adelens makt og gi mer makt til seg selv, som selvsagt var upopulært blant adelen. Dessuten likte han å omgås unge gutter på måter som ble ansett for upassende. Men drept ble han uansett. Den norske opera hadde en utmerket oppsetning av denne operaen i sesongen 2022/23. Den er dessverre ikke satt opp på nytt for sesongen 2023/24. Men den har fått gode kritkker, og når de først har den på repertoaret, er det grunn til å håpe at den blir satt opp på nytt i senere sesonger.

Italiensk vin

Min hovedkilde til  kunnskap om italiensk vin er  Thomas Ilkjær, Paolo  Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen: Italiensk vin. Boken kom i tredje utgave i 2018. Siden det hele tiden skjer mye spennende på vinfronten, er denne utgaven selvfølgelig utvidet sammenlignet med tidligere utgaver. I den forrige utgaven hadde forfatterne valgt en systematikk basert på sykkel, ved å dele den inn etter ledergruppen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Jeg syntes i utgangspunktet det var en morsom idé. Men etter å ha brukt den boken en del, syntes jeg ikke at det fungerte. Når man skulle flytte seg fra en region til en annen, måtte man sjekke i innholdsfortegnelsen i hvilken del av feltet forfatterne hadde plassert naboregionen. I tredje utgave har forfatterne valgt en geogfrafisk systematikk, som fungerer bedre. Støtt din lokale bokhandler, og kjøp den der du pleier å kjøpe bøker.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2023

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.