Det var en stor nordisk dag i går, men etappeseier til danke Mats Pedersen, og Andreas Leknessund behold den rosa ledertrøyen.
Dagens etappe er lang: 218 km. Jeg nevnte til første etappe at Gran Sasso på 2912 meter er det høyeste fjellet i Abruzzo. Nå skal de opp dit. Etappen avsluttes på toppen av den første førstekategoristigningen i årets giro. Jeg tar med profilen på dagens etappe, så ser vi hva de som skal sykle har å grue seg til.
Her må vi vente angrep. Remco Evenepoel kan vel trenge noen dager med restitusjon etter flere velt, så han vil antageligvis være mer oppatt av å forsvare seg mot angrep fra de som ligger litt lenger bak i sammendraget, fremfor å angripe selv. Men de som ligger innenfor ett til to minuttuer bak lederen, kan se dette som en mulighet til å forbedre sine plasseringer. Noen kan håpe på noen dager i rosa, selv om de kanskje ikke ser seg selv som kandidater til sammenlagtseieren. Det er også mange klatrepoeng å hente her, så de som kjemper om klatretrøyen kan også være interessert i å angripe. Jeg kjenner ikke Andreas Leknessunds kapasitet godt nok til å mene noe om hans sjanser til å være med i teten på dagens etappe. Men de er i alle fall lov å håpe!
Navnet på startbyen gir meg assosiasjoner til den gangen jeg arbeidet i Juss-Buss på slutten av 1970-og begynnelsen av 1980-tallet. Gunnar de Capua, som betyr Gunnar fra Capua, var en av de som startet Juss-Buss, og var daglig leder da jeg begynte å arbeide der. Men jeg skal la det ligge.
Vi skal igjen til en av de mange, i alle fall for meg ukjente italienske druer: Casavecchia. Dette er en meget sjelden drue, som bare dyrkes på høydene rundt landsbyen Pontelatone, litt øst for dagens etappe. Casavecchia betyr det gamle huset. Den lokale legenden sier at en enkelt gjenglemt vinplante ble funnet blant ruiner i Pontelatone, og at grener fra denne ble podet på andre vinstokker. Druen gir en ganske tanninrik vin.
Inntil ikke veldig lenge siden ble druen bare brukt til å produsere lokal bordvin. Men også her har noen arbeidet for å få fram kvalitetsvin av tradisjonelle druer. Viner laget av denne druen selges nå som Casavecchia di Pontelatone DOC, eller under klassifikasjonen Terre del Volturno IGT. Vinen synes å være relativt dyr, med lokale priser fra rundt 15-20€ og oppover. Jeg finner ingen slike viner hos Vinmonopolet.
Vi er tilbake i Abruzzo. Før rytterne gir seg i kast med klatringen opp til Gran Sasso, er de innom Terre Aquilane. Det er et IGT-klassifisert område. Som alltid er IGT-klassifiseringene mindre strenge enn DOC- og DOCG-klassifiseringene, så her tillates det flere druesorter enn de vi var innom til de første etappene i Abruzzo. Jeg skal ikke påstå at jeg kjenner disse vinene, men de er nok mindre stedstypiske enn de vi var innom til de to første etappene i Abruzzo. Det er liten grunn til å si noe mer om disse vinene.
Italiensk vin
Min hovedkilde til kunnskap om italiensk vin er Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen: Italiensk vin. Boken kom i tredje utgave i 2018. Siden det hele tiden skjer mye spennende på vinfronten, er denne utgaven selvfølgelig utvidet sammenlignet med tidligere utgaver. I den forrige utgaven hadde forfatterne valgt en systematikk basert på sykkel, ved å dele den inn etter ledergruppen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Jeg syntes i utgangspunktet det var en morsom idé. Men etter å ha brukt den boken en del, syntes jeg ikke at det fungerte. Når man skulle flytte seg fra en region til en annen, måtte man sjekke i innholdsfortegnelsen i hvilken del av feltet forfatterne hadde plassert naboregionen. I tredje utgave har forfatterne valgt en geogfrafisk systematikk, som fungerer bedre. Støtt din lokale bokhandler, og kjøp den der du pleier å kjøpe bøker.
Gambero Rosso Italian Wines
Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.
Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.
Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.
Kjøp den fra Amazon UK.
Giro d'Italia 2023
- Etappene er presentert
- 2. etappe: Teramo - San Salvo
- 3.etappe: Vasto -- Melfi
- 4. etappe: Venosa -- Lago Laceno
- 5.etappe: Atripalda -- Salerno
- 6. etappe: Napoli -- Napoli
- 7. etappe: Capua – Gran Sasso d’Italia (Campo Imperatore)
- 8. etappe: Terni - Fossombrone
- 9. etappe: Savignano sul Rubicone – Cesena (Technogym Village)
- 10. etappe: Scandiano – Viareggio
- 11. etappe: Camaiore -- Tortona
- 12. etappe: Bra -- Rivoli
- 13. etappe: Borgofranco d’Ivrea – Crans Montana
- 14. etappe: Sierre – Cassano Magnago
- 15. etappe: Seregno – Bergamo
- 16.etappe: Sabbio Chiese – Monte Bondone
- 17. etappe: Pergine Valsugana - Caorle
- 18. etappe: Oderzo – Val di Zoldo
- 19. etappe: Longarone – Tre Cime di Lavaredo (Rif. Auronzo)
- 20. etappe: Tarvisio – Monte Lussari
- 21. etappe: Roma -- Roma
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.