I vini del Giro d’Italia 2023. Etappe 8: Terni – Fossombrone

Så klarte Andreas Leknessund det jeg knapt hadde turt å håpe på: Å henge med på gårsdagens harde etappe, slik at han også i dag starter i den rosa ledertrøyen. Det er ikke så ofte vi har hatt ryttere som er slik posisjonert at vi kan lene oss litt tilbake og tenke at de andre kan kjempe om etappeseieren, så kan vår man konsentrere seg om den rosa trøyen.

Dagens etappe er 207 km lang. Den går opp og ned, men mer ned enn opp. Og den avslutter nedover. Avslutningen på dagens etappe kan se ut til å være teknisk krevende, med mange svinger før det flater ut helt til slutt. For noen dager siden leste jeg et intervju med en av Andreas Leknessunds tidligere trenere, som sa at han først begynte å konkurrere på sykkel som 16-åring, og var ikke helt så god som han burde være teknisk, ikke minst i utforbakker. Men vi får se. Hvis det ikke er noen uhell mot slutten, bør det gå mot en samlet spurt også på denne etappen. Igjen handler det om å unngå uhell og å komme i mål med hovedfeltet.

Vi ser et interessant generasjonsskifte. Jeg har ikke alltid helt god oversikt over alle rytterne. Men jeg tenkte at siden Andreas Leknessund er så ung, så ville han i alle fall beholde den hvite ungdomstrøyen, som han også har, om han skulle miste den rosa. Men så måtte jeg sjekke, og fant ut at Remco Evenepoel er jevngammel med Andreas Leknessund. Tadej Poga?ar er to år eldre. Og det er vel flere i samme generasjon som har markert seg de senere årene. Det lover bra for sykkelsporten.

Vi er nå i Umbria. Umbria er en innlandsregion, og den eneste regionen i Italia som verken har kystlinje eller en internasjonal grense. Umbria er ikke blant de første regionene vi tenker på når det gjelder italiensk vin. Vi starter litt vest for dagens startby, i Amelia hvor vi finner Amelia DOC, tidligere kjent som Colli Amerini. Området har lenge vært kjent for utmerket olivenolje, og vinen har måttet spille annenfiolin.

Det tok litt tid før bøndene innså at de måtte investere i vinmarkene og vinkjellerne, om de skulle løfte vinen fra den ganske rustikke vinen som ble produsert tidligere. I 1989 fikk Colli Amerini DOC-status, og navnet ble endret til Amelia DOC. Hvitvin lages stor sett av Malvasia og rødvin og rosévin av Merlot. Dette er nok viner jeg vil drikke hvis jeg er i området, men som jeg ellers ikke vil lete etter.

Et stykke vest for dagens etappe finner vi Umbrias mest kjente vinområde: Oriveto. Det produseres mest hvitvin av Trebbiano Toscano (lokalt kalt Procanico) og Grechetto. Disse to må til samme utgjøre minst 60% av vinen. De resterende 40% kan være det meste av andre hvite druer fra området, men det er mest Canaiolo Bianco og Malvasia Toscana. Viner fra det opprinnelige området rundt byen Oriveto, kan bruke betegnelsen “Classico”.

Vi må fortsatt holde oss litt vest for etappen for å komme til det neste vinområdet som det er verdt å merke seg: Montecalco. Vi har de to klassifikasjonene Motefalco DOC og Montefalco Sangrantino DOCG. I Motefalco DOC kan det produseres både hvitvin og rødvin. Hvitvinen skal ha minst 50% Trebbiano Spoletino. Men det lages også en endruevin av Grechetto (som må inneholde minst 85% av den angitte druen.)

Rød Montefalco lages i hovedsak av Sangiovese, som må utgjøre 60-80%. Det kan være 10-25% Sagrantino. For å kunne kalles Riserva må den ha vært lagret i minst 30 måneder, hvorav minst 12 måneder på fat.

Montefalco Sangrantino DOCG er en rødvin laget av druen Sangrantino. Den ble oppgradert til DOCG-klassifikasjon i 1992. Sangrantino sies å ha navnet fra sacro (hellig), og vinen har tradisjonelt vært benyttet som altervin. I og for seg et interessant valg, siden den gjerne har en ganske høy alkoholprosent. Sangrantino regnes som Umbrias egen drue, som om opprinnelsen er uklar og omstridt. Det regnes for å være ganske vanskelig å dyrke. Det er en drue som sies å gi mye av alt: Sukker, syre, tanniner og sødme.

Vinen må være lagret i minst 37 måneder, hvorav minst 12 måneder på fat og fire måender på flaske. Det lages også en mer søtlig passito-vin, laget på tørkede druer. Den har en del til felles med Amarone fra Veneto.

Like etter Montefalco, om vi beveger oss parallelt med dagens etappe, kommer vi til det lille området Torgiano DOC. De kommer fra åsene rundt den lille byen Torgiano. Torgiano var det første området i Umbria som fikk DOC-status, noe det fikk i 1968. Torgiano Rosso Riserva ble klassifisert som egen DOCG i 1990.

Italiensk vin

Min hovedkilde til  kunnskap om italiensk vin er  Thomas Ilkjær, Paolo  Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen: Italiensk vin. Boken kom i tredje utgave i 2018. Siden det hele tiden skjer mye spennende på vinfronten, er denne utgaven selvfølgelig utvidet sammenlignet med tidligere utgaver. I den forrige utgaven hadde forfatterne valgt en systematikk basert på sykkel, ved å dele den inn etter ledergruppen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Jeg syntes i utgangspunktet det var en morsom idé. Men etter å ha brukt den boken en del, syntes jeg ikke at det fungerte. Når man skulle flytte seg fra en region til en annen, måtte man sjekke i innholdsfortegnelsen i hvilken del av feltet forfatterne hadde plassert naboregionen. I tredje utgave har forfatterne valgt en geogfrafisk systematikk, som fungerer bedre. Støtt din lokale bokhandler, og kjøp den der du pleier å kjøpe bøker.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2023

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.