I vini del Giro d’Italia 2023. Etappe 18: Oderzo – Val di Zoldo

Så ble det omtrent som ventet. En kontrollert etappe hvor bruddet aldri fikk noen stor ledelse, og ble kjørt inn da feltet nærmet seg mål, og det hele endte med en massespurt. Alberto Daniese var raskest i spurten, og vant med omtrent en felgbredde. DSM-laget må være godt fornøyd med årets giro, med Andreas Leknessunds fem dager i rosa, og nå Alberto Danieses etappeseier. I alle fall de 75 første fikk samme tid (jeg gadd ikke bla meg lenger nedover listen). I sammendraget ble det ingen endring.

Men mye kan vinnes og enda mer tapes på de tre neste etappene. Så intet er avgjort, i alle fall ikke i sammendraget.

Nå må klatrerne og deres lag på jobb igjen. Dagens etappe er en 161 km lang fjelletappe med toppavslutning. Spurterne kan ikke bidra med stort på dagens etappe. For dem vil det viktigste være å komme gjennom innenfor tidsgrensen.

Dette er hva syklistene kan grue seg til i dag:

Etappen starteri Oderzo, som ligger litt nord-øst for Treviso i Treviso-provinsen i Veneto. Min første assosiasjon til navnet på startbyen var Albert Uderzo, den opprinnelige tegneren av Asterix. Men det er nok ingen kobling her.

Vi skal tilbake gjennom noe av det samme området hvor vi kom i går. Da hoppet vi over prosecco, og i dag står den for tur.

Prosecco er en populær boblevin. Lenge var Prosecco en druebetegnelse og vinproduksjonen hadde ingen geografisk avgrensning. Alle som laget musserende vin av druen Prosecco kunne selge den som prosecco, selv om hovedområdet var i den østlige delen av Veneto. Dette ønsket man å endre. Som vi har vært innom mange ganger, har mange druer i Italia ulike lokale navn, og et lokalt navn for druen Prosecco var Glera, uten at jeg lenger husker hvor det navnet kommer fra. Det offisielle navnet på druen ble endret fra Prosecco til Glera, og man fant en liten by nær Trieste som heter Prosecco, som ble brukt som et geografisk forankringspunkt for DOC Prosecco. Produksjonsområdet for prosecco ble veldig stort, og dekker store deler av Friuli og Veneto. Veldig mye vin rykket med dette opp fra IGT til DOC-klassifisering, og i alle fall kommersielt har DOC Prosecco vært en kjempesuksess. Målt i produksjonsvolum er DOC Prosecco den klart største klassifikasjonen i Italia. Produksjonsvolumet er omtrent fire ganger så stort som for nummer to på denne listen: DOCG Chianti.

Kort om musserende vin. Under gjæringen omdannes sukker til alkohol og CO2. CO2 er det som fanges i små bobler i brød- eller bolledeig, og får deigen til å heve seg. Men vi skal holde oss til vin, ikke baking. Vanligvis slippes CO2 ut gjennom en gjærlås ved gjæring av vin, slik at det ikke blir et stort trykk i gjæringskaret.

Når CO2 oppløses i vann, dannes karbonsyre, ofte kalt kullsyre, som har formelen H2CO3. Når trykket slippes, frigjøres CO2 i form av bobler.

Musserende produseres vanligvis ved at man først lager en stille vin. Denne bli så tilsatt sukkerholdig druemost og gjær, slik at den gjæres en gang til. Andregangs gjæring kan skje på flaske, som er den tradisjonelle metoden, tidligere omtalt som champagnemetoden. Eller den kan skje på tank. Den aller simpleste boblevinen lags som man lager brus: Ved at CO2 tilsettes under trykk.

Prosecco er en enkel, fruktig musserende vin. Den lages stort sett med ettergjæring på trykktank, før den filtreres og tappes på flasker. Det kan være en helt OK aperitif og terrassevin. Jeg har drukket en del prosecco på uekafeer i Venezia, og der passer den aldeles utmerket. Men den er for enkel til å egne seg som matvin. Jeg har drukket en del prosecco, men jeg har som regel fått den servert — gjerne som aperitif. Det er ikke en vin jeg ofte kjøper selv, så jeg kan ikke komme med peronlige anbefalinger. Mitt inntrykk er at DOC Prosecco stort sett er prosecco, og selv ikke ekspertene har noen klare preferanser.

De beste proseccoområdene ligger nord-øst i Veneto. Igjen har jeg problemer med å sammenholde vinkartene og etappekartene. Men dagens etappe går i alle fall i nærheten av Asolo og Valdobbiadene, som er i de to DOCG-klassifiserte områdene Asolo Prosecco og Conegliano-Valdobbiadene Prosecco. Den proseccoen som rytterne søler ut når de skal feire at de har vunnet, kommer fra Conegliano-Valdobbiadene Prosecco. Viner som er laget av druer fra de sydvendte skråninger i den vestlige delen, kan, hvis den har 0,5% høyere alkoholprosent enn det vanlige kravet, selges som “Superiore di Cartizze”. Noen viner fra 43 subsoner med strengere krav en i hovedområdet, kan føye til “Rive” på etiketten.

Den tradisjonelle produksjonemetoden er å tappe vinen på flaske før den er helt utgjæret, og så la den gjære ferdig på flasken. Det er dette som ofte omtales som Methode Ancestrale, og som har kommet på mote igjen med pet-nat vinene. I produksjon av prosecco kalles metoden col fondo. Hvis du skal kjøpe en prosecco, så prøv gjerne en som er laget col fondo. Etter det jeg kan se, har Vinmonopolet for øyeblikket to typer, som begge koster i underkant av 200 kroner. Begge er fra Conegliano-Valdobbiadene Prosecco.

Herfra fortsetter rytterne inn i fjellene, og der er det ikke mer vin å hente.

Italiensk vin

Min hovedkilde til  kunnskap om italiensk vin er  Thomas Ilkjær, Paolo  Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen: Italiensk vin. Boken kom i tredje utgave i 2018. Siden det hele tiden skjer mye spennende på vinfronten, er denne utgaven selvfølgelig utvidet sammenlignet med tidligere utgaver. I den forrige utgaven hadde forfatterne valgt en systematikk basert på sykkel, ved å dele den inn etter ledergruppen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Jeg syntes i utgangspunktet det var en morsom idé. Men etter å ha brukt den boken en del, syntes jeg ikke at det fungerte. Når man skulle flytte seg fra en region til en annen, måtte man sjekke i innholdsfortegnelsen i hvilken del av feltet forfatterne hadde plassert naboregionen. I tredje utgave har forfatterne valgt en geogfrafisk systematikk, som fungerer bedre. Støtt din lokale bokhandler, og kjøp den der du pleier å kjøpe bøker.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2023-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2023

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.