Les vins du Tour de France 2023. I morgen starter det

Så er vi klare for sommerens sykkeleventyr, i alle fall så lenge vi holder oss til de hvor andre sykler, og ikke våre egne sykkeleventyr. Jeg var nær ved å skrive “sommerens vakreste sykkeleventyr”. Men de vakreste sykkeleventyrene er de som vi deltar i selv, ikke de vi ser på.

I morgen starter Tour de France. For første gang deltar et norsk/dansk lag, Uno-X, med seks nordmenn på laget. I tillegg sykler Edvald Boasson Hagen for Total Engergies og Vegard Stake Laengen for UAE. Så det blir et rekordstort antall norske deltakere i årets tour. Men uttellingen kommer nok ikke til å bli som i 2011, da de to norske deltakerne Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen tok to etappeseire hver. Det var da den franske sportavisen L’Equipe begynte å regne på hvor mange franske etappeseiere det ville ha blitt med like god uttelling for de franske rytterne. Det var ikke nok etapper til at de skulle kunne klare det.

Vi skal igjen forsøke å finne god vin langs etappene. De tre første etappene går i Baskerland. Vi starter i Spansk baskerland, hvor det blir spansk vin. Tredje etappe går inn i Frankrike, men vi vil være i Fransk baskerland. De tre første dagene blir det baskisk vin.

Vi følger opp med litt sterke saker når rytterne på fjerde etappe skal gjennom produksjonsområdet for armagnac. Det blir kanskje litt feil rekkefølge når armagnac kommer før dessertvinen. Men startbyen på femte etappe, Pau, er en av de mest besøkte byer i Tour de France. Her produserer de blant annet dessertvinen Jurançon, som vi har vært innom noen ganger før. Så blir det den vanlige vintørken i Pyreneene, før vi på den syvende etappen setter kursen mot Bordeaux. I Bordeaux-området produseres det enorme mengder vin.

Åttende etappe fortsetter gjennom Pomerol og Saint Emillon, som fortsatt er i Bordeaux-regionen. Det blir noen etapper i Massif Central, og det er ikke et område som kan by på mye interessant vin. Men kanskje kan vi ta med oss litt ost herfra.

Vi hopper fram til tolvte etappe, som vil ta oss gjennom alle cru-områdene i Beaujolais.

I Alpene er det som vanlig vanskelig å finne interessant vin, selv om det er god og interessant vin i Savoie. Vi hopper fram til de tre siste etappene før finalen i Paris. På etappe 18 er det maten, mer enn vinen som frister. Vi skal itl Bresse, hvor de produserer Frankrikes beste kylling. 19. etappe går gjennom Jura, også et interessant vinområdet jeg ble kjent med ved å følge sykkeletapper. Vi skal ikke inn i Alsace på den 20. etappen, men etappen går på en måte rundt vinområdene der, og da kan vi godt ta en avstikker til områdene hvor vi kan finne vin.

Avslutningen i Paris er tradisjon, så der blir det også i år champagne.

Tour de France 2023

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.