Les vins du Tour de France 2023. Etappe 1: Bilbao – Bilbao

Første etappe er 182 km lang. Den er en kupert etappe som starter og ender i Bilbao. Det er fem klassifiserte stigninger. I tillegg er et et par uklassifiserte topper i samme kaliber. Selv om klatringene ikke er så høyt klassifiserte er særlig den siste, Côte de Pike, ganske heftig, med 2 km stigning på 10%. Om jeg har forstått det rett, er det også litt motbakke i avslutningen. Ofte er åpningsetappen en etappe for spurtere, hvis man ikke starter med en tempoetappe. Hadde denne etappe kommet om en uke eller to, ville det ha vært en typisk etappe hvor et brudd kunne gå inn. Men det kommer ikke til å skje på åpningsetappen. Det blir sannsynligvis en ganske nervøs etappe, hvor mange vil være opptatt av å vise seg fram og ingen vil tape tid. Ellers skal jeg avstå fra å spå noe om denne etappen.

Vi starter i spansk Baskerland.

Langs kysten produseres den baskiske vinen som kalles Txakoli. Man deler baskisk vin inn i to hovedgrupper: Txakoli og Rioja Alavesa. Vi skal ikke innom Rioja på denne etappen. Om jeg har forstått det rett, er Txakoli den tradisjonelle baskiske vinen. Den staves noen ganger Chacoli, Txacoli eller Chakoli. Det produseres mest hvitvin, men også noe rød og rosé. Det er en perlende vin med relativt lite alkohol, 9-11%. Her er en artikkel fra Aperitif om denne vintypen.

Produksjon av Txakoli har en lang tradisjon. Men fram til ut på 1980-tallet var dette en i hovedsak hjemmelaget vin, som ble produsert på gårdene. Vinlusen phylloxera tok nesten knekken på vinen. Men baskerne er stolte av sin kultur, og gjorde alt i deres makt for å holde produksjonen gående. Til slutt lyktes de i den forstand at tre områder fikk DO-klassifisering på 1990-tallet.

Den viktigste hvite/grønne druen er Hondarrabi Zuri. Jeg har ikke sett noe annet enn dette baskiske navnet på druen. I tillegg kan man bruke Folle blanche, Gros Manseng og Petit Manseng. Folle blanche kalles Gros plant i Loire og Picpoul i Languedoc. Gros Manseng og Petit Manseng er de viktigste druene i Jurançon, på den franske siden av Pyreneene. Vi kommer tilbake til Jurançon når vi kommer til etappe 5. Til rødvin brukes Hondarribi beltza, en drue jeg heller ikke har møtt andre steder og jeg har ikke sett andre navn på denne druen.

Bizkaiko Txakolina (Chacoli de Vizcaya på spansk) fikk DO-klassifisering i 1994. De meste av vinmarkene ligger rundt Bilbao.

Baskisk vin var for meg en hvit flekk på vinkartet, inntil jeg i fjor ga meg i kast med Vuelta d’Espagna. Det ble dermed en bestilling litt i blinde for å teste denne vinen. Jeg merket meg av Vinmonopolet hadde noen viner fra Gorka Izagirre. Jeg vet ikke om det er den baskiske syklisten Gorka Izagirre, som i år sykler Tour de France for det spanske laget Moviestar, som har satset på vinproduksjon, om det er en slektning, eller om det er et så vanlig baskisk navn at det kan være nærmest hvem som helst.

Dette er det nærmeste jeg har kommet en slags sykkelvin fra dette området, så mitt valg blir Gorka Izagirre 2019. Til fjorårets Vuelta valgte jeg blant annet en Hiruzta Txakolina 2021. Det ble den første vinen fra dette området som jeg smakte. Det er en lett perlende og syrefrisk vin som kan passe til sjømat. Hvis jeg hadde skullet smake den blindt, hadde jeg nok tenkt i retning en portugisisk Vinho Verde. Skjønt det er så lenge siden jeg har drukket den vinen, at sammenligningsgrunnlaget ikke er særlig godt. Det er nok ikke den vinen som kommer til å bli “husets hvitvin” hos oss.

I går drakk vi en Gorka Izagirre 2019 til piggvar. Vinen var fyldigere og hadde mindre syre enn Hiruzta Txakolina. Den fungerte utmerket til piggvar, og var nok mer i min smak av den vinen jeg tidligere har smakt fra Baskerland.

Tour de France 2023

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.