Les vins du Tour de France 2023. Etappe 3: Amorebieta-Etxano – Bayonne

Det er alltid litt stas med fransk seier Tour de France. Victor Lafay viste på første etappe at han var å regne med, og slo til i går. Det er kanskje dårlig stemning i Jumbo Visma etter at Jonas Vingegaard ikke hjalp Wout van Aert i avslutningen. Det var moro å se Edvald Boasson Hagen i en offensiv rolle. Men som vi har sett litt for ofte, holdt han ikke helt inn. UnoX-rytterne klarte heller ikke i dag å gjøre det helt store. Men til å være et debutantlag med syv TdF-debutanter på laget, klarer de seg bra.

Dagens etappe starter i Spania og ender i Frankrike. Den er 187,4 km lang. Den er småkupert, med fire kategoriserte stigninger i tredje og fjerdekategori. Men avslutningen er såpass flat at her kan spurterne få en mulighet. For oss som sitter i sofaen og følger rittet på TV, er det lett å tenke at det er “bare” en fjerdekategori. Men det kan være nok for mange av oss. Da jeg for noen år siden forsøkte å sammenligne noen bakker i Osloområdet med bakkene i Tour de France, kom jeg til at opp Kongsveien sannsynligvis ville være en fjerdekategoristigning.

Jeg finner ikke noe mer spansk baskisk vin enn det vi allerede har vært innom.

Etter at vi har kommet over i Frankrike og har svingt inn i landet, kan vi fortsette litt lenger rett fram der etappen svinger til venstre og østover. Da kommer vi til vinområdet Irouléguy. Jeg måtte presisere den innledende setningen til at det ikke er mer spansk baskisk vin. Det vi kan kalle nasjonsgrenser og statsgrenser er ikke alltid sammenfallende. Vi er nå i fransk baskerland. På baskisk heter området Irulegi.

I løpet av de årene jeg har lett etter vin langs Tour de France-etappene, er det første gang Touren er i dette området. Jeg har sett fram til at Touren skulle komme hit, for å se litt nærmere på det som produseres her. Iroléguy er et lite område hvor det har blitt produsert vin i alle fall siden 1600-tallet. Vi er nær grensen til Spania, og det er et område som ofte får varm føhnvind som kommer fra den spanske siden av Pyrenéene.

Holder vi oss til de røde/svarte druene, dyrkes det mest Tannat og Cabernet Franc. Tannat er en drue som dyrkes flere steder i den sydvestlige delen av Frankrike, og er mest kjent fra Madiran. Men den har visst sin opprinnelse i fransk baskerland. Det er en drue som gir mørk og kraftig vin, med kraftige tanniner – derav navnet tanat. På 1800-tallet emigrerte en perseon ved navn Pascal Harriague fra dette området til Uruguay, og han hadde med seg noen Tannat-stiklinger. Slik kom druen til Uruguay, hvor den trives godt. Det er også plantet en del Cabernet Sauvignon, men i relativt små kvanta.

Det produseres hvitvin av druene Courbu, Petit Courbu, Gros Manseng og Petit Manseng. Dette er druer som dyrkes mye i Jurançon, som vi kommer tllbake til når vi kommer til femte etappe. Jeg finner ingen viner fra Irouléguy hos Vinmonopolet.

Bayonne er et navn jeg forbinder mer med skinke enn med vin. Spoler vi tiden en del tiår tilbake, var det bare to typer skinke jeg hadde hørt om i tillegg til de generiske kokt skinke og spekeskinke: Det var Bayonneskinke og Westfalerskinke. Jeg forbant ikke disse med geografiske steder. Jeg hadde den gang ikke hørt om de ulike italienske og spanske skinkene. Det lages også utmerket skinke andre steder i Frankrike. Men Bayonne er altså et navn jeg lenge har forbundet med skinke. I Store norske leksikon beskrives bayonneskinke slik:

“Bayonneskinke er en liten, lettrøkt skinkerull. Den inneholder cirka 16 gram fett per 100 gram og er blant de relativt magre produktene av svinekjøtt.”

De som leser tegneserien Ernie bør også kjenne navnet Bayonne, men det er i New Jersey i USA. Om det var hjemlengsel eller mangel på fantasi, eventuelt en kombinasjon av begge deler som fikk folk som reiste til USA til å bruke navn fra Europeiske byer og steder, vet jeg ikke. Og det er ikke noe som har noen kobling til Tour de France.

Eller har bajonett, eller bayonette navn etter byen. Jeg håper ikke vi kommer til å se noe av akkurat det under Tour de France.

Tour de France 2023

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.