Det er alltid litt stas med fransk seier Tour de France. Victor Lafay viste på første etappe at han var å regne med, og slo til i går. Det er kanskje dårlig stemning i Jumbo Visma etter at Jonas Vingegaard ikke hjalp Wout van Aert i avslutningen. Det var moro å se Edvald Boasson Hagen i en offensiv rolle. Men som vi har sett litt for ofte, holdt han ikke helt inn. UnoX-rytterne klarte heller ikke i dag å gjøre det helt store. Men til å være et debutantlag med syv TdF-debutanter på laget, klarer de seg bra.
Dagens etappe starter i Spania og ender i Frankrike. Den er 187,4 km lang. Den er småkupert, med fire kategoriserte stigninger i tredje og fjerdekategori. Men avslutningen er såpass flat at her kan spurterne få en mulighet. For oss som sitter i sofaen og følger rittet på TV, er det lett å tenke at det er “bare” en fjerdekategori. Men det kan være nok for mange av oss. Da jeg for noen år siden forsøkte å sammenligne noen bakker i Osloområdet med bakkene i Tour de France, kom jeg til at opp Kongsveien sannsynligvis ville være en fjerdekategoristigning.
Jeg finner ikke noe mer spansk baskisk vin enn det vi allerede har vært innom.
Etter at vi har kommet over i Frankrike og har svingt inn i landet, kan vi fortsette litt lenger rett fram der etappen svinger til venstre og østover. Da kommer vi til vinområdet Irouléguy. Jeg måtte presisere den innledende setningen til at det ikke er mer spansk baskisk vin. Det vi kan kalle nasjonsgrenser og statsgrenser er ikke alltid sammenfallende. Vi er nå i fransk baskerland. På baskisk heter området Irulegi.
I løpet av de årene jeg har lett etter vin langs Tour de France-etappene, er det første gang Touren er i dette området. Jeg har sett fram til at Touren skulle komme hit, for å se litt nærmere på det som produseres her. Iroléguy er et lite område hvor det har blitt produsert vin i alle fall siden 1600-tallet. Vi er nær grensen til Spania, og det er et område som ofte får varm føhnvind som kommer fra den spanske siden av Pyrenéene.
Holder vi oss til de røde/svarte druene, dyrkes det mest Tannat og Cabernet Franc. Tannat er en drue som dyrkes flere steder i den sydvestlige delen av Frankrike, og er mest kjent fra Madiran. Men den har visst sin opprinnelse i fransk baskerland. Det er en drue som gir mørk og kraftig vin, med kraftige tanniner – derav navnet tanat. På 1800-tallet emigrerte en perseon ved navn Pascal Harriague fra dette området til Uruguay, og han hadde med seg noen Tannat-stiklinger. Slik kom druen til Uruguay, hvor den trives godt. Det er også plantet en del Cabernet Sauvignon, men i relativt små kvanta.
Det produseres hvitvin av druene Courbu, Petit Courbu, Gros Manseng og Petit Manseng. Dette er druer som dyrkes mye i Jurançon, som vi kommer tllbake til når vi kommer til femte etappe. Jeg finner ingen viner fra Irouléguy hos Vinmonopolet.
Bayonne er et navn jeg forbinder mer med skinke enn med vin. Spoler vi tiden en del tiår tilbake, var det bare to typer skinke jeg hadde hørt om i tillegg til de generiske kokt skinke og spekeskinke: Det var Bayonneskinke og Westfalerskinke. Jeg forbant ikke disse med geografiske steder. Jeg hadde den gang ikke hørt om de ulike italienske og spanske skinkene. Det lages også utmerket skinke andre steder i Frankrike. Men Bayonne er altså et navn jeg lenge har forbundet med skinke. I Store norske leksikon beskrives bayonneskinke slik:
“Bayonneskinke er en liten, lettrøkt skinkerull. Den inneholder cirka 16 gram fett per 100 gram og er blant de relativt magre produktene av svinekjøtt.”
De som leser tegneserien Ernie bør også kjenne navnet Bayonne, men det er i New Jersey i USA. Om det var hjemlengsel eller mangel på fantasi, eventuelt en kombinasjon av begge deler som fikk folk som reiste til USA til å bruke navn fra Europeiske byer og steder, vet jeg ikke. Og det er ikke noe som har noen kobling til Tour de France.
Eller har bajonett, eller bayonette navn etter byen. Jeg håper ikke vi kommer til å se noe av akkurat det under Tour de France.
Tour de France 2023
- 2023 – ruten er klar
- 1. etappe: Bilbao – Bilbao
- 2. etappe: Vitoria-Gasteiz – San Sebastian
- 3. etappe: Amorebieta-Etxano - Bayonne
- 4. etappe: Dax -- Nogaro
- 5. etappe: Pau -- Laruns
- 6. etappe: Tarbes – Cauterets-Cambasque
- 7. etappe: Mont de Marsan — Bordeaux
- 8. etappe: Libourne – Limoges
- 9. etappe: Saint-Léonard-de-Noblat — Puy de Dôme
- 10. etappe: Vulcana -- Issoire
- 11. etappe: Clermond Ferrand — Moulins
- 12. etappe: Roanne — Belleville-en-Beaujolais
- 13. etappe: Châtillon-sur-Chalaronne — Grand Colombier
- 14. etappe: Annemasse — Morzinne les Portes du Soleil
- 15. etappe: Les Gets les portes du soleil -- Saint-Gervais Mont-Blanc le Bettex
- 16. etappe: Passy — Combloux
- 17. etappe: Saint-Gervais Mont Blanc — Courchevel
- 18. etappe: Moütiers — Bourg en Bresse
- 19. etappe: Moirans-en-Montagne — Poligny
- 20. etappe: Belfort — Le Markstein Fellering
- 21. etappe: Saint-Quentin-en-Yvelines — Paris Champs Elysées
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Los vinos de la Vuelta
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.