Les vins du Tour de France 2023. Etappe 6: Tarbes – Cauterets-Cambasque

Det var litt av et fyrverkeri på gårsdagens etappe. Jay Hindley og Jonas Vingegaard var gårsdagens vinnere, og Tadej Pogacar viste svakhetstegn. De norske kom seg greit gjennom, uten å markere seg. Korreksjon: Vegard Stake Laengen markerte seg nok en gang som en særdeles god hjelperytter.

I dag er det en relativt kort fjelletappe i Pyreneene. Den er 145 km med toppavslutning. Nå er UAE og Tadej Pogacar i angrepsposisjon. Jumbo-Visma og Jonas Vingegaard kan vel satse på å kontrollere.

Som dere begynner å forstå, synes jeg det står mye interessant hos Geo-sports.org. Overskriften til dagens etappe er Etappe 6: Wilson:

“Wilson? Er det en fyr som heter Wilson i Tour de France? Ikke i år så vidt vi vet, men Wilson spiller en viktig rolle i området vi kjører i dag.”

Hvis du vil vite hvilken rolle Wilson spiller, så må du lese det blogginnlegget.

Jeg nevnte Pau og Lourdes til gårsdagens etappe. Tarbes er den tredje byen ved foten av Pyrenéene på fransk side. Flyplassen som betjener både Pau og Lourdes ligger i Tarbes. Jeg har vært i Pau og Lourdes, men ikke i Tarbes, så den byen vet jeg ikke så mye om. Det produseres ikke vin akkurat ved Tarbes. Men kan ta en tur i områdene omkring, i det området som heter Béarn. Béarn er nok mer kjent for sausen Béarnaise enn for vinen. Vi kunne nok ha tatt med det vinområdet i går. Men det produseres så lite vin i det området vi er i, så her kan vi ikke sløse med vinen.

Béarn er er et område som egentlig består av tre områder. Det ene overlapper med Jurançon, som vi var innom i går. Et annet område overlapper med Madiran, og det tredje ligger et stykke vest for Pau. Béarn fremstår som en slags oppsamlingsklassifikasjon for viner som ikke passer inn i de mer spesifikke klassifikasjonene. I klassifikasjonen Jurançon kan det bare lages hvitvin, og i Madiran bare rødvin. Vil man lage rød- eller rosévin i området Jurançon, kan den klassifiseres som Béarn. Tilsvarende hvis man vil lage hvit- eller rosévin i Madiran, eventuelt hvis man vil lage rødvin av andre druer en Tannat. I området dyrkes en hvit/grønn drue som heter Raffiat de Moncade, som beskrives som en drue med tynt skall og som gir krispe viner med smak av eple og pære. Det dyrkes lite av den. I et område med så stor variasjon i vinproduksjonen er det vanskelig å peke på noe som er typisk for området.

Vi kunne også ha tatt med Madiran, siden vi tar med det overlappende Béarn. Men vi holder oss til det området som ligger på begge sider av Tarbes i dag.

Pyrenéene danner grensen mellom Spania og Frankrike og danner også et klimatisk skille. Været kan skifte brått når man kommer fra Spania inn i Frankrike eller omvendt. På spansk side kommer varm og gjerne tørr luft over de spanske høyslettene. Noen ganger gir dette en føhnvind på franske side, noe som blant annet bidrar til et godt klima for vindyrking rundt Pau. Men stort sett er været på fransk side mer preget av Atlanterhavet.

Sammen med den sydlige utløperen av Massif Central, Motagne Noir, danner Pyrenéene en trakt med en bred åpning mot Atlanterhavet i vest, og som blir smalere jo lenger øst man kommer. Kjølig og fuktig luft kommer inn fra Atlanterhavet. Når den kommer inn i trakten, presses luften oppover. Vi får den samme effekten som vi kjenner fra Vestlandet og som ikke minst Bergen er kjent for. Når luften presses oppover kjøles den ned. Kjløig luft har mindre kapasitet til å holde på fuktighet enn varm luft. Så når luften kjøles ned, slipper den fuktigheten. Så mens været på spansk side ofte er varmt og tørt, er det gjerne kjøligere på fransk side og det er mye tåke og regn. Legg til at fjellsidene på fransk side i hovedsak er vendt mot nord. Så her er det ikke gode forhold for produksjon av vin, særlig ikke i de sentrale delene hvor vi er nå.

Vi finner ikke noe interessant vin her, så vi kan kanskje ta med noe av det hellige vannet fra Lourdes, som skal ha magisk, helbredende virkning. Om det skulle virke, vil det vel være doping å ty til dette. Men om man har dopingtester som klarer å skille dette fra annet vann, tviler jeg på.

Jeg tar med den overtroiske og kvinnekjære italienske syklisten Gigi, fra tegneserien Velo Club, som hadde med vann fra Lourdes for å beskytte seg mot El Diablo.

Tour de France 2023

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.