Les vins du Tour de France 2023. Etappe 13: Châtillon-sur-Chalaronne — Grand Colombier

Det ble som ventet et brudd som fikk gå inn. Så ble det Ion Izagirre som stakk av med seieren, og bidro til å pynte på statistikken til Cofidis. Jeg må innrømme at jeg har fått et særlig blikk for broren Gorka Izagirre, da jeg oppdaget at det finnes en vin med hans navn, som vi var innom på første etappe. Men som jeg nevnte da, vet jeg ikke om han har noen tilknytning til vinprodusenten.

Tobias Halland Johannessen kom seg med i bruddet, fikk vist seg fram, og kom inn til en femteplass. En tredje og en femte plass så langt er mer enn godkjent. Torstein Træen var nok en ufrivillig tur i asfalten, men ble likevel nestbeste UnoX rytter. Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar kom inn på samme tid, så det skjedde i noen endringer i toppen av sammendraget.

Igjen er det en relativt kort fjelletappe: 137,8 km. Det er 14. juli, Frankrikes nasjonaldag. Det er på denne dagen alle franske sykkelryttere drømmer om å vinne en etappe. Etappen avslutter opp en utenforkategori, eller høykategori som mange kaller det. Jeg antar at vi her vil se nok en duell mellom Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar. Jeg vil tro at de vil være mer opptatt av sammendraget og av hverandre, og ikke veldig opptatt av etappeseieren — selv om de gjerne tar den også. Kanskje blir deuellen mellom de to så hard at ingen andre klarer å følge. Kanskje vil et brudd ha tilstrekkelig forsprang inn i den siste bakken til å holde unna — skjønt jeg tviler litt på det.

Det er fristende å si at etappen avsluttes i Savoie, selv om det ikke er helt korrekt. Avslutningen er i departementet Ain. Elven Rhônen er grensen mellom Ain og Savoie, og vi er nær grensen. Igjen tar vi en tur innom geo-sports.org: Etappe 13: Froskebein og dinosaurføtter?

“Froskebein og dinosaurføtter på menyen i etappe 13. I dag forvandles den flate Dombes-regionen over Bresse-bassenget sakte til de kronglete Jura-fjellene. Både Bresse-bassenget og Jura ble dannet som et resultat av kollisjonen mellom det afrikanske kontinentet og Eurasia. Dette startet for rundt 50 millioner år siden da den afrikanske platen som rykket nordover traff Europa.”

Dinosaurføtter har jeg aldri smakt. Men jeg har spist forskelår. De smaker skuffende likt kylling, men de ser i alle fall mer sexy ut en kylling.

Syd og vest for Grand Colombier finner vi det ganske ukjente vinområdet Bugey, syd for Jura og vest for Savoie. Bugey fikk AOP-klassifikasjon i 2011. Noen av vinene fra Bugey har ofte et geografisk navn etter navnet Bugey.

Bugey

Vi kan starte med de vinen som bare heter Bugey, om som kan produseres i hele området. Her produseres hvit, rosé og rødvin, samt hvit og rosé musserende og perelnde vin.

Hvitvinen skal lages med minimum 70% chardonnay. I tillegg kan man bruke druene alligoté, altesse, jacquère, mondeuse blanche og pinot gris. I musserende vin tillates mer Jacquère og Mondeuse Blanche (lokalt kalt Molette).

Rødvin lages av gamay, mondeuse noire og pinot noir.

Rosévin skal ha til sammen minst 70% gamay og/eller pinot noir. Det står i kriteriene at gamay skal være hvit juice, hvilket må bety at det ikke skal være skallkontakt med denne druen. Det betyr at all fargen må komme fra piont noir. I tillegg kan man ha mondeuse noire, pinot gris og poulsard. Jeg kjenner ikke prosessen som benyttes ved produksjon av denne  denne vinen.

Hvit musserende skal ha til sammen minst 70% av chardonnay, jacquère og molette. I tillegg kan man ha aligoté, altesse, gamay noir (hvit juice), mondeuse blanche, mondeuse noire, pinot gris, pinot noir og poulsard.

Musserende og perlende vin skal lages med annengangsgjæring på flaske, og den skal ligge minst ni måeder på gjærrestene (sur lie).

Som nevnt kan man også noen steder sette til et geografisk navn etter Bugey.  Vi kan starte litt nord-vest for der de avslutter, i Bugey-Cerdon. Under denne klassifikasjonen produseres bare rosé musserende. Hvis jeg har forståt dette rett, så fører et kjølig klima og lange vintre til at gjæringen stopper, og annengangsgjæringen skjer på våren uten at vinen tappes om. Vinen skal merkes “Methode Ancestrale”. Det er en alkoholsvak vin.

For de andre geografiske områdene gjelder først og fremst noe strengere krav når det gjelder druer, med færre tillatte tilleggsdruer enn den vinen som bare kan kalles Bugey. Bugey-Montagnieu ligger der Rhônen gjør en sving mot nord-vest. Under denne klassifiseringen lages rødvin av Mondeuse Noir, og musserende vin av Altesse, Chardonnay og Mondeuse.

Under Bugey Manicle lages rødvin av Pinot Noir og hvitvin av Chardonnay.

Den siste appelasjonen er Roussette du Bugey. Som navnet sier, lages denne av Rousette. For å bringe inn litt forvirring, er det den som også kalles Altesse. Dette er en drue jeg særlig forbinder med Savoie, og området for denne i Bugey er området som grenser mot Savoie.

Jeg spoler tiden sju år tilbake, da jeg syklet denne veien langs Rhônen. I Norge er vi bortskjemt med det som kanskje er verdens beste mobilnett. Det er ikke perfekt og det er huller med dårlig dekning. Men man skal ikke langt utenfor Norge før dekningen kan bli mye dårligere, også i det vi tenker på som modenre og velutviklede land. Da vi var i Sverige tidligere i sommer, opplevde vi områder hvor mobildekningen i alle fall var for dårlig for datakommunikasjon. Da jeg syklet i Bugey-området i 2016 hadde jeg med meg en norsk og en fransk mobiltelefon. Men dekningen var så dårlig at det ikke var noen grunn til å tenke på å bruke datakommunikasjon og internett på noen av dem. Det var ganske stressende, for jeg var kommet til den tiden på dagen da jeg begynte å lete etter et sted å overnatte, og det var ikke tett mellom overnattingsmulighetene. Det var ikke mulig å finne noe. Jeg fant til slutt et hotell hvor jeg ikke fant folk, men i alle fall et telefonnummer. Men jeg fikk ikke forbindelse på telefon heller. Dessuten sto det at de bare tok grupper. Jeg håpet at de i det minste kunne gi meg noen tips. Det var bare å fortsette langs den ruten jeg hadde sett meg ut, og til slutt kom jeg til en liten by hvor jeg med litt fra noen andre som var på sykkeltur, fant et hotell som hadde plass. Jeg håper mobildekningen er bedre nå.

Vi får vende tilbake til vinen. Det området som heter Virieu-le-Grand ligger i skråningen på sydsiden av Grand Colombier.

Det er ikke lett å finne vin fra Bugey utenfor området. Jeg smakte vinen da jeg var i området for syv år siden. Når sant skal sies, fant jeg ikke noe vin jeg syntes var særlig interessant. Men det må da legges til jeg drakk vinen på ganske tilfeldig valgte restauranter. Det var ikke akkurat restauranter som satset på å vise fram det beste omådet hadde å by på. Jeg vet ikke om det finnes slike restauranter — jeg fant dem i alle fall ikke. Det var heller restauranter som serverte rimelig, lokal vin. Så stedet kan nok ha bedre vin å by på enn den jeg har smakt.

Men: Chardonnay, Gamay og Pinot Noir, det er druer som dyrkes mange steder og som gir bedre vin andre steder. Når disse er hoveddruene, får ikke vinen en stedegen karakter. Roussette du Bugey kan har mer særpreg. Men jeg må erkjenne at den har jeg ikke smakt.

Tour de France 2023

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.