Les vins du Tour de France 2023. Etappe 14: Annemasse — Morzinne les Portes du Soleil

Så ble det verken fransk eller norsk seier i går. Polakken Micha? Kwiatkowski holdt unna. Tadej Pogacar tok sekunder på Jonas Vingegaard. Etappe var ingen suksess for noen av de norske rytterne. Så vidt jeg kan se ble danske Anthon Charmig beste “norske” på 29. plass, eller i alle fall beste på UnoX. Vi må til 96.plass for å finne beste nordmann, som denne gangen ble Edvald Boasson Hagen. Jeg legger til at jeg synes det er få bilder fra Tour de France som er så stilige som helikopterbildene av feltet som slanger seg oppover Grand Colombier.

I dag er det nok en fjelletappe, denne gangen 151,8 km lang. Men denne gangen er det ikke toppavslutning. Vi ser at kampen virkelig er i gang mellom Pogacar og Vingegaard, og de kommer nok til å angripe hverandre i dag også.

I dag er det fjell for alle pengene. Profilen på dagens etappe er slik:

Etappen starter like øst for Geneve. Etappen starter i Frankrike og holder seg i Frankrike. Men starten er veldig nær grensen til Sveits. Våre “venner” geologene bak Geo-sports.org kan fortelle at rytterne skal inn i Geopark Du Chablais, som er en UNESCO Global Geopark. I dagens kommentar forteller de om kreftene som bl.a. danner fjellkjeder Etappe 14: Naturens kraft.

“Rytterne i Tour de France kan noen ganger være en naturkraft når de klatrer de største fjellene, kappløper mot klokken eller trosser blendende hastigheter i massespurter. Dagens etappe gir oss mer naturkraft når vi ser inn i de gigantiske kreftene som skapte fjellkjeder.”

Savoie er et av de vinområdene som var helt ukjent for meg fram til jeg begynte å lete etter vin langs etappene i Tour de France. Å oppdage dette vinområde var som å finne skatter. Men det er et variert, uoversiktlig og forvirrende vinområde. Det er et område vi er innom omtrent hvert år, da det er her vi må finne vin når rytterne sliter i Alpene.

Hvis vi skal ha håp om å finne noe vin, må vi lete ved starten, før rytterne for alvor sykler opp i fjellene. Her finner vi Savoie Ayze, som også noen ganger skrives Savoie Ayse. Denne adskiller seg ganske mye fra annen vin fra Savoie. Det er en musserende vin laget av en drue som heter Gringet, en hvit/grønn drue som sies å ha sin opprinnelse i Savoie. Vinen må lages med minst 50% Gringet, de resterende kan være Roussette d’Ayze og Altesse. Roussette d’Ayze er en annen drue en Altesse, som også kalles Rousette — bare for å bringe inn litt mer forvirring.

Savoie Ayze kan bare dyrkes i kommunen Ayze. Området er lite og produksjonen er tilsvarende liten. Vinområdene i Ayze er blant de høyest liggende i Savoie. Vinen herfra er en vin jeg bare kjenner av omtale.

Tour de France 2023

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.