Så ble det verken fransk eller norsk seier i går. Polakken Micha? Kwiatkowski holdt unna. Tadej Pogacar tok sekunder på Jonas Vingegaard. Etappe var ingen suksess for noen av de norske rytterne. Så vidt jeg kan se ble danske Anthon Charmig beste “norske” på 29. plass, eller i alle fall beste på UnoX. Vi må til 96.plass for å finne beste nordmann, som denne gangen ble Edvald Boasson Hagen. Jeg legger til at jeg synes det er få bilder fra Tour de France som er så stilige som helikopterbildene av feltet som slanger seg oppover Grand Colombier.
I dag er det nok en fjelletappe, denne gangen 151,8 km lang. Men denne gangen er det ikke toppavslutning. Vi ser at kampen virkelig er i gang mellom Pogacar og Vingegaard, og de kommer nok til å angripe hverandre i dag også.
I dag er det fjell for alle pengene. Profilen på dagens etappe er slik:
Etappen starter like øst for Geneve. Etappen starter i Frankrike og holder seg i Frankrike. Men starten er veldig nær grensen til Sveits. Våre “venner” geologene bak Geo-sports.org kan fortelle at rytterne skal inn i Geopark Du Chablais, som er en UNESCO Global Geopark. I dagens kommentar forteller de om kreftene som bl.a. danner fjellkjeder Etappe 14: Naturens kraft.
“Rytterne i Tour de France kan noen ganger være en naturkraft når de klatrer de største fjellene, kappløper mot klokken eller trosser blendende hastigheter i massespurter. Dagens etappe gir oss mer naturkraft når vi ser inn i de gigantiske kreftene som skapte fjellkjeder.”
Savoie er et av de vinområdene som var helt ukjent for meg fram til jeg begynte å lete etter vin langs etappene i Tour de France. Å oppdage dette vinområde var som å finne skatter. Men det er et variert, uoversiktlig og forvirrende vinområde. Det er et område vi er innom omtrent hvert år, da det er her vi må finne vin når rytterne sliter i Alpene.
Hvis vi skal ha håp om å finne noe vin, må vi lete ved starten, før rytterne for alvor sykler opp i fjellene. Her finner vi Savoie Ayze, som også noen ganger skrives Savoie Ayse. Denne adskiller seg ganske mye fra annen vin fra Savoie. Det er en musserende vin laget av en drue som heter Gringet, en hvit/grønn drue som sies å ha sin opprinnelse i Savoie. Vinen må lages med minst 50% Gringet, de resterende kan være Roussette d’Ayze og Altesse. Roussette d’Ayze er en annen drue en Altesse, som også kalles Rousette — bare for å bringe inn litt mer forvirring.
Savoie Ayze kan bare dyrkes i kommunen Ayze. Området er lite og produksjonen er tilsvarende liten. Vinområdene i Ayze er blant de høyest liggende i Savoie. Vinen herfra er en vin jeg bare kjenner av omtale.
Tour de France 2023
- 2023 – ruten er klar
- 1. etappe: Bilbao – Bilbao
- 2. etappe: Vitoria-Gasteiz – San Sebastian
- 3. etappe: Amorebieta-Etxano - Bayonne
- 4. etappe: Dax -- Nogaro
- 5. etappe: Pau -- Laruns
- 6. etappe: Tarbes – Cauterets-Cambasque
- 7. etappe: Mont de Marsan — Bordeaux
- 8. etappe: Libourne – Limoges
- 9. etappe: Saint-Léonard-de-Noblat — Puy de Dôme
- 10. etappe: Vulcana -- Issoire
- 11. etappe: Clermond Ferrand — Moulins
- 12. etappe: Roanne — Belleville-en-Beaujolais
- 13. etappe: Châtillon-sur-Chalaronne — Grand Colombier
- 14. etappe: Annemasse — Morzinne les Portes du Soleil
- 15. etappe: Les Gets les portes du soleil -- Saint-Gervais Mont-Blanc le Bettex
- 16. etappe: Passy — Combloux
- 17. etappe: Saint-Gervais Mont Blanc — Courchevel
- 18. etappe: Moütiers — Bourg en Bresse
- 19. etappe: Moirans-en-Montagne — Poligny
- 20. etappe: Belfort — Le Markstein Fellering
- 21. etappe: Saint-Quentin-en-Yvelines — Paris Champs Elysées
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Los vinos de la Vuelta
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.