Les vins du Tour de France 2023. Etappe 15: Les Gets les portes du soleil — Saint-Gervais Mont-Blanc le Bettex

Det ble den form for dramatikk som vi ikke ønsker på begynnelsen av gårsdagens etappe, med velt som førte til at i alt syv ryttere brøt Tour de France. Men senere ble det uhyre spennende. Den unge spanjolen Carlos Rodriguez tok seieren. Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard følger hverandre. En dag tar den ene et sekund eller to, en annen dag tar den andre litt. I går tok Vingegaard litt. Men etter 14 etapper skiller det bare 10 sekunder mellom de to som kniver om sammenlagtseieren. Her er intet avgjort. Det var ingen stor dag for de norske rytterne. Så vidt jeg kan se ble Jonas Abrahamsen beste norske, på en 69. plass. Men alle kom seg til mål innenfor tidsgrensen. På begynnelsen av etappen hørte på radio, på NRK sport, og der nevnte de at Norge har åtte deltakere i årets Tour, mens en tradisjonsrik sykkelnasjon som Italia bare har syv. Og UnoX har fortsatt alle sine åtte ryttere i rittet.

I dag er det en 179 km lang fjelletappe med toppavslutning. Den beskrives som enda hardere enn gårsdagens etappe. Vi må regne med nok en duell mellom Pogacar og Vingegaard.

Det fortsetter med fjell. Også i dag kan vi ta med etappeprofilen:

Geologene forteller oss om kreftene i fjellet, ikke minst om rasfare i Etappe 15: Mektige fjell.

“Mektige fjell på dagens rute og under de mange helikopterskuddene som vi – hvis været tillater – skal få se. Alpene er en veldig fotogen del av Frankrike. Som et levende vesen reagerer fjellene på ulike måter på klimatiske forhold. La oss ta en titt på de mektige fjellene og være i ærefrykt for dens skjønnhet. Glem imidlertid aldri farene som følger med det.”

Det er vanskelig å finne vin i fjellene. Men vi kan finne en del nede i dalene mellom fjellene, hvor det gjerne dyrkes vindruer i sydvendige skråninger. I de franske alpene er vi i Savoie. Som jeg nevnte til gårsdagens etappe var det å oppdage viner fra Savoie som å finne en skattkiste. Den som vil vite mer kan høre på Vinmonopolets podkast episode 188 Savoie – franske alpevin.

Savoie er fragmentert, med mange små produksjonsområder. Det er vanskelig å få oversikt over. Produksjonen er liten og det meste som produseres drikkes lokalt, enten av de fastboende eller av turister.

AOC Vin de Savoie er basisklassifikasjonen for området. Så lenge de står Vin de Savoie eller bare Savoie uten at noe cru angis, kan vinen være hvit, rosé eller rød, eller musserende. Hvitvin domineres av druen Jacquere, som er områdets egen drue. Men den kan også inneholde Chardonnay, Aligote, Mondeuse Blanche, Veltliner Rouge Precoce, Chasselas, Gringet, og Altesse. For å gjøre det enda mer komplisert kan man i de områdene som ligger i departementet Isere også bruke druene Marsanne og Verdesse. Det dyrkes så lite av disse at de i praksis nesten ikke betyr noen ting.

Hvis vinen er laget av bare en drue, kan druenavnet settes etter Vin de Savoie eller Savoie. De druene som oftest angis er Mondeuse, Gamay og Altesse. Disse druene har fått en litt høyere status enn Jacquère og Chasselas.

Jeg merker meg at mellomspurten er i en liten by som heter Bluffy. Om noen kommer til å forsøke seg på en bløff her, gjenstår å se.

I morgen er det en velfortjent hviledag, som mange ryttere sikkert ser fram til.

Tour de France 2023

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.