Oslovalget 2023. De andre

Da jeg gikk gjennom valglistene for kommunevalget 2023 ble jeg overrasket over hvor mange partier som stiller til valg i Oslo. Det er 21 partier/grupper som stiller lister ved årets kommunevalg. En del av dem hadde jeg aldri hørt om før jeg begynte å lese meg opp på partiene som en forberedelse til dette. Gruppen “andre” omfatter alt fra gammelkommunistene i NKP til rasisene, fascistene og nazistene i “Norgesdemokratene” og “Alliansen”. Det er neppe noen av dem som kommer til å bli representert i Oslo bystyre, så det er liten grunn til å bruke mye plass på dem. NRK hadde nylig en sak om norn sv ildsjelene i partier de færreste har hørt om.

En gang var partisplittelser en yndet hobby på venstresiden. Nå har høyresiden overtatt på det området. Det vi kan håpe på er at de vil ta stemmer fra hverandre, og stemmer fra FrP.

Jeg tar disse partiene alfabetisk, hvilket desverre betyr at nazipartiet “Alliansen – Alternativ for Norge” kommer først. Det er partiet som er til for at Hans Jørgen Lysglimt Johansen skal få oppmerksomhet og kunne nyte seg selv. Det er bare å si: Styr unna.

Neste gruppe ut er Folkestyret-listen, som jeg aldri hadde hørt om før jeg begynte å se på dette. Ifølge egen nettside er de ikke et parti, men en folkebevegelse og er partipolitisk nøytrale. Partier og lister som kaller seg “Folke …” et eller annet er stort sett like folkelige som lederne i diverse “demokratiske republikker” er demokratiske. Da Folkestyre-listen ble godkjent i Stavanger klaget restene av bompengepartiet, og mente at de og bare de var folkets parti. At Kristelig folkeparti en gang var mer av et folkeparti enn noen av disse nye “folkepartiene” noen gang kommer til å bli, var åpenbart uten betydning for folkets selvutnevnte representanter. Noe program for kommunevalget finner jeg ikke.

Konservativt er også et parti jeg ikke hadde hørt om. Det er åpenbart et nasjonalistisk og isolasjonistisk parti. De har et program for stortingsperiode 2021-2025 (men heldigvis ingen representanter), men jeg finner ikke noe program for kommunevalget i år.

Kystpartiet har vist ikke havarert totalt etter at Steinar Bastesen gikk på land. Men særlig stø kurs har de ikke. De er også et av de partiene som ikke har noe program for kommunevalget.

Liberalistene. De har ingen samferdselspolitikk, bortsett fra at de er mot bompenger.

Norgesdemokratene er en politisk søppelkasse for ekskluderte FrP-politikere. De er høyreavvikere i FrP.

Norges Kommunistiske Parti. Noen av gammelkommunistene holder ut. Jeg mener å huske at den siste lederen i NKP før de gikk inn i SV, Reidar T Larsen, pleide å sykle Mosseveien inn til Oslo. Men jeg har ikke sikrere kilder til dette enn at det er noe jeg mener å ha hørt. Uansett har han ikke satt noen sykkelspor i partiet.

Pensjonistpartiet har heller ikke pensjonert seg. Det er nå under en måned til valget. Men på partiets nettsider er det vi finner om Oslo følgende: Viktige saker i Oslo fylke. Kommer … Mange pensjonister sliter med dette internettet, og det går ikke så fort …

Oslovalget 2023